5 sätt att bygga tillit i förhållandet
Den bästa sortens relation är den där man litar på varandra till hundra procent.
Men hur gör man för att bygga tillit i förhållandet?
Tillit är en av huvudingredienserna i en sund kärleksrelation. Den gör att vi känner oss trygga nog att vara oss själva tillsammans med vår partner och får kärleken att djupna. Men tillit kan ta ett tag att bygga upp och kräver underhåll: Den kan få små törnar på vägen och ibland raseras. Dessutom bär många på bagage som kan göra det svårare att känna tillit till andra.
Inspirerade av Elite Daily listar vi fem sätt som hjälper er att lära er lita på varandra.
1. Håll vad ni lovar
Att ringa om ni sagt att ni ska ringa, inte ha för vana att ställa in saker i sista minuten och att komma i tid. Det kan låta som små saker, men att slarva med det här signalerar ignorans och opålitlighet.
2. Släpp varandra inpå livet
I början av en relation är det naturligt att vara aktsam med vilka saker man berättar och sidor man visar för den man gillar. Mörka familjehemligheter eller trauman kanske inte är något man delar med sig av på första dejten.
Om du inte känner dig bekväm med att berätta en viss sak, vänta med det till du är redo. Men för att relationen ska växa sig stark är det viktigt att gradvis våga öppna upp och vara sårbar. Det skapar intimitet och uppmuntrar den andre att vara ärlig tillbaka.
3. Lyssna utan att döma
Det här hänger ihop med ovanstående punkt: När din partner öppnar upp och pratar om sådant som kan vara svårt är det viktigt att du lyssnar utan att döma. Du behöver inte ens komma med lösningar på eventuella problem – bara visa att du hör och förstår.
Gary Brown, relationsterapeut, tipsar om att göra det genom att referera till vad de säger:
– Det här hjälper tilliten eftersom din partner känner att du är genuint intresserad av vad de har att säga.
LÄS OCKSÅ: Vad är mikrootrohet? Psykologen om fenomenet
4. Ta ansvar för era misstag
Att erkänna att man gjort fel är ofta förknippat med skam och skuld. Men fast att det känns obehagligt är det viktigt att kunna ta ansvar för sina snedsteg och be om ursäkt.
Och med hänsyn till hur utelämnande det kan vara att erkänna ett misstag är det fint om den andra kan motstå frestelsen att trycka till eller straffa.
LÄS MER: Psykologen: Därför bli vi så knäckta av otrohet
5. Var ärlig, särskilt när det är svårt
Ibland drar man sig för att berätta att något ens partner gjort har sårat en. Ibland drar man sig för att vara ärlig om att man själv gjort något som kan såra den andra.
Men ärlighet varar längst, även om det inte alltid känns så i stunden.
Det innebär att ni inte behöver gå runt och undra, försöka dra sanningen ur varandra eller känna er lurade.