Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Maria Farm, psykolog, berättar om vanliga varningsklockor i en relationMaria Farm, psykolog, berättar om vanliga varningsklockor i en relationMaria Farm, psykolog, berättar om vanliga varningsklockor i en relation
Att flytta ihop är en spännande tid.Att flytta ihop är en spännande tid.Att flytta ihop är en spännande tid.
1 AV 2
Maria Farm, psykolog, berättar om vanliga varningsklockor i en relation
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
Att flytta ihop är en spännande tid.
Foto: Fotolia

5 samtal ni borde ha innan ni flyttar ihop

Att flytta ihop med sin partner är en spännande tid. Det är en ny fas i er relation, men vad händer när vardagen slår till? Tillsammans med psykologen Maria Farm listar vi fem samtal alla par borde ha innan de flyttar ihop.

Det är ingen nyhet att de allra flesta relationer flyter på när man är nykär och allt känns nytt och spännande men att hantera livet när städning, disk och matlagning blir en del av den gemensamma tillvaron kan vara betydligt svårare. Här är fem viktiga saker alla par borde prata om.

1. När vardagen slår till

För många är det här en tid då nya, kanske mindre charmiga, sidor hos både dig och din partner ser solens ljus.

– Det viktiga är inte att ni delar exakt lika på allt utan att ni gemensamt har kommit fram till en fördelning av vardagssysslor som känns okej för er båda. Det är en väldigt vanlig konlikt att den ena parten upplever att det bara är en som tar ansvar för hushållet, säger Maria Farm, 

En könsstereotyp fördelning när det kommer till att sköta vardagssysslor är ett vanligt problem enligt Maria Farm. 

– Bland mina kvinnliga klienter är det vanligt att dom känner att "om jag inte städar blir det inte städat alls". Mitt råd är helt enkelt att våga låta bli att städa. Förhoppningsvis kommer din partner att till slut märka att ingenting städas av sig själv.   

Hur fördelar ni sysslorna hemma?Hur fördelar ni sysslorna hemma?Hur fördelar ni sysslorna hemma?
Hur fördelar ni sysslorna hemma? Foto: Fotolia

Att se varandra i en relation är något som för många är lika självklart som svårt att upprätthålla när vardagen slår till. 

– Att visa uppskattning för det ens partner gör är viktigt, att känna att man är tagen för givet är inget som någon uppskattar och det leder ofta till missnöje i relationen, menar Maria Farm.

– Även om det inte känns som det roligaste samtalsämnet är det viktigt att från början vara tydlig med hur ni vill ha vardagen. Våga prata om veckohandling, städning och andra vardagssysslor. Om din partner inte alls känner att han eller hon vill prata om det här kan det är en varningsklocka.

2. Var tydlig med vad som är viktigt för dig

Barn, familj och andra viktiga delar av livet kan kännas krystat att prata om i ett tidigt skeende av en relation. Det kanske inte är det första som kommer på tal efter att ni monterat ihop de sista möblerna till ert nya gemensamma hem. Trots det kan det vara viktigt att tidigt se om ni båda är på samma plan på vissa större plan.  

LÄS MER: Psykologens 3 tips för en stressfri semester 

– Prata med din partner om vilka stora saker ni förväntar er i livet, så som barn och familj, och vänta inte för länge. Känner du att ni står väldigt långt i från varandra på vissa avgörande punkter så kanske du måste tänka om, för din egen skull.

Speciellt om du som kvinna känner att barn och graviditet är en viktig del av livet kan det vara bra att tidigt se att din partner faktiskt delar samma längtan efter familj som du. 

– Prata om sådana här saker tidigt så att du inte står där i sen 30-årsålder och upptäcker att ni inte alls har samma syn på exempelvis barn. Våga prata om vad som är viktigt för dig och nöj dig inte med ett "vi får se" gällande saker som faktiskt betyder mycket för dig själv, säger Maria Farm. 

3. Det sociala livet

När man flyttar ihop med någon kan skillnader mellan er bli tydligare . En sådan sak kan vara era sociala relationer utanför ert förhållande. Att ha helt olika sociala liv kan vara en svårighet i en relation menar Maria Farm. 

– Bland mina klienter upplever jag att kvinnor i heterosexuella relationer oftare känner att de tar ett större socialt ansvar i relation till sina manliga partners. 

LÄS MER: 6 vanligaste myterna om sexlivet efter 50 

Maria menar att det är viktigt att våga lämna över det sociala ansvaret till sin partner. 

– Våga lämna över ansvaret och gör inga reservplaner för att rädda situationen om det inte blir något av. Om du hela tiden gör reservplaner och diskar disken som inte blir gjord kommer ingen förändring att ske. 

4. Alkoholproblematik

Enligt Maria är alkohol en problematik som ofta kommer fram efter ett par år tillsammans. 

– Som nykär är alkoholproblematik något man kanske inte tänker på. Tyvärr är alkohol ett vanligt problem bland mina klienter. Det är oftast något man inte märker direkt i en ny relation.

Alkoholproblematik är ett problem i många relationerAlkoholproblematik är ett problem i många relationerAlkoholproblematik är ett problem i många relationer
Alkoholproblematik är ett problem i många relationer Foto: Fotolia

Maria menar att det kan vara svårt att upptäcka ett alkoholmissbruk i en ny relation. 

– Det är vanligt att man kanske unnar sig mer alkohol när man är yngre och inte har barn men om dessa vanor eskalerar när ni flyttar ihop och får barn kan det bli ett problem för förhållandet. 

5. Hur bråkar ni?

Det kanske låter som ett konstigt ämne att ta upp med sin partner men faktum är hur ni bråkar är en viktig punkt att diskutera menar Maria Farm. 

– Att bråka är helt normalt men det är viktigt att visa respekt för sin partner även i ett gräl. Om ni har helt olika gränser för vad ni kan säga till varandra i ett bråk kan detta skapa problem i andra delar av er relation. 

LÄS MER: 6 tecken på att din relation håller livet ut 

Även i situationer där ni är osams är det viktigt att lyssna på varandra. 

– Jag tror att en viktig sak att fundera på är om du och din partner har förståelse för varandras perspektiv och känslor i olika diskussioner. Något som jag upplevt hos mina klienter är att förhållandet till slut inte fungerar om det alltid är en av parterna som alltid måste kompromissa. 

En fantastisk chans 

Att flytta ihop är så klart inte enbart förenligt med bråk om städning och matlagning, det är också en  chans att fördjupa relationen menar Maria Farm.

– Ta till vara på att det här är en fantastisk chans att utveckla er relation och var öppen för att både du och din partner kan komma att växa som personer. Det är häftigt att ta steget att flytta ihop!