Har du din partners respekt och kan han förlåta dig när du gör fel?
"Jag älskar dig" är trevligt, men det finns viktigare saker du borde säga.
1 AV 2
Har du din partners respekt och kan han förlåta dig när du gör fel?
Foto: Panthermedia
2 AV 2
"Jag älskar dig" är trevligt, men det finns viktigare saker du borde säga.
Foto: Eugenio Marongiu

5 saker som lyckliga par säger till varandra

Vi suktar efter ett "jag älskar dig" så fort vi hittat vår drömpartner.

Men är den där meningen verkligen så viktig?

Nej, för att ett förhållande ska fungera krävs faktiskt mer än kärlek.

Här listar vi fem fraser som du borde eftertrakta mer.

"Har han sagt 'jag älskar dig' till dig än? Har du sagt detsamma till honom?" Ofta ser vi den där meningen på tre korta ord som något väldigt avgörande.

Men kärlek är inte allt i ett förhållande - och att någon säger "jag älskar dig" garanterar inte att denne någon kommer att stå bredvid dig i vått och torrt. På samma sätt kan en människa vara världens bästa och helt rätt för dig utan att hen uttalat de "magiska" orden.

LÄS MER: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

Nej, lägg inte all vikt vid "jag älskar dig", utan se i stället till att din partner uppfyller FLERA grundläggande behov. Som att hon respekterar dig för den du är, eller stöttar dig i dina ambitioner.

Det är bara att begrunda din egen historia – visst har du sagt "jag älskar dig" till någon som du inte skulle vilja ha tillbaka? Och visst krävdes det mer av henne eller honom än enbart just den meningen?

Med inspiration av tidningen Huffington Post listar vi sex fraser som är viktigare än "jag älskar dig".

Gör det till en vana att upprepa dem minst lika ofta.

1. Jag respekterar dig

Respekt är a och o i ett förhållande. Om vi inte respekterar varandra kommer vi så småningom att köra över och såra. För att en relation ska förbli harmonisk och jämlik krävs att man låter sin partner vara den hen är – och lyssnar till hens åsikter, oavsett om man håller med eller inte. Att vara lyhörd inför den andras känslor, vilja, och drömmar är nog det viktigaste av allt om man vill förbli ett par. I den stund man börjar håna och jobba emot är slutet i regel nära.

2. Jag stöttar dig

Att känna att den man lever med stöttar en är en förutsättning för att våga vara sig själv fullt ut - och ärlig. Din partner ska finnas där för dig, oavsett om du är glad eller ledsen, framgångsrik eller mellan jobb. De drömmar du vill förverkliga ska hen hjälpa dig att nå. I synnerhet när andra ger dig motstånd, eller rentav stjälper dig.

LÄS OCKSÅ: Hur mogen är er relation?

3. Jag uppoffrar mig för dig

I en sund relation ingår både tagande och givande. Man kan inte bara få, man måste offra lite också. Du hatar sociala tillställningar, men din hustru älskar dem? Ja, då får du ställa upp ibland, för hennes skull.

4. Jag skyddar dig

Ni är ett team – mot resten av världen. Om någon försöker skada er eller din älskade, då är det dags att gå till försvar. Att förminska din partner inför andra eller lämna hen ensam i ett hörn på en fest är INTE acceptabelt. Ni skyddar varandra, i ur och skur.

LÄS OCKSÅ: 7 saker du aldrig får ge upp i ett förhållande

5. Jag förlåter dig

Nej, ingen är perfekt och alla kan göra fel. Så förlåt varandra när ni har handlat dumt. I ett långt förhållande kommer ni med största sannolikhet att bete er illa ibland, och säga saker som gör den andra ledsen. Men visa då ånger och förlåtelse, så är skadan (så länge den inte är ett jättesvek) reparerad.

LÄS OCKSÅ: Vanliga misstag vi gör i början av ett förhållande