5 saker som kan vara värre än otrohet

Otrohet kan vara ett snabbt och chockartat sätt att fullständigt krossa en relation.

Men det är långt ifrån det enda problemet som ett par stöter på genom livet. Till synes obetydliga handlingar kan sakta men säkert förgifta kärleken i grunden.

– På lång sikt kan detta vara betydligt mer förödande än otrohet, säger psykologen Maria Farm.

Maria Farm Foto: Cornelia Nordström

1. Ni har en nedlåtande ton

 

 

Att ständigt prata om varandra i negativa ordalag eller ge varandra små pikar låter kanske inte så farligt. Men på sikt kan det få svåra följder.

– Om jag ska välja något som förstör för människor mest så är det nog det här - förutom rent destruktiva relationer med våld och missbruk, säger psykologen Maria Farm.

Inte nog med att det kan leda till låg självkänsla - det drar dessutom med sig omgivningen i fallet.

– En ständigt negativ ton, där man inte visar varandra respekt, drar ner den där varma känslan ni känner för varandra och drabbar ofta sex- och samliv. Och nu förorenas vänner och barn som tvingas lyssna.

– I långvariga relationer kan respekt för varandra ibland vara viktigare än kärlek. Även om respekt så klart är en produkt av kärlek.

 LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation

 

 

Foto: Antonioguillem / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

2. Ständig svartsjuka

 

 

Svartsjuka efter en faktisk otrohet är en sak. Men när det sätts i system utan giltigt skäl blir det till slut ohållbart.
– Ofta handlar det om personen själv och problem som hon eller han måste lösa i sig själv, säger psykologen Maria Farm.

Efter en konstaterad otrohet är det naturligt att känna svartsjuka och ett behov av att bevaka sin partner. Men när det rör sig om ett tvångsmässigt kontrollbehov, utan grund, uppstår en helt annan problematik.

    – Jag får ofta in klienter där det finns en underliggande ångestproblematik som leder till osäkerhet.

– Det kan vara väldigt förgiftande för en relation när en partner vill veta allt du gör in i minsta detalj, som försöker dubbelkolla din mobil och liknande. Det blir ett evighetsprojekt.

LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas - eller börja kämpa

 

 

Foto: Anzeletti / GETTY IMAGES E+

3. Ni bråkar om småsaker

 

 

Att bråka med sin partner kan i vissa fall vara ett sundhetstecken. Men att smågnabbas om precis allt, utan att komma vidare, leder snarare till förbittring.

– I stället för en konstruktiv diskussion fastnar många i sidospår som slutar med att "hon är en satkärring" och "han är en idiot", säger psykologen Maria Farm.

Ett återkommande ämne i många relationer är hur hushållsarbetet delas upp. När uppdelningen är skev kan det slita på relationen och i slutändan leda till större konflikter som är svåra att reparera.

    – Det förpestar många relationer. Enligt min erfarenhet brukar det i grunden finnas en större konflikt. I stället för att prata om problemet hänger man upp sig på småsaker, som att ens partner inte tagit ut soporna i dag heller.

LÄS OCKSÅ: 9 knep för att rädda ditt förhållande

 

 

Foto: Maxriesgo / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

4. Relationen har blivit för bekväm

 

 

När två personer lever tillsammans under en längre period flätas deras liv samman - på gott och ont. Att känna sig trygg i varandras sällskap är förstås något positivt, men när det övergår i bekvämhet kan det sluta illa.

– När relationen mer liknar en vänskap kan det drabba sex- och samlivet, säger psykologen Maria Farm.

Alldeles för många nöjer sig med att en relation är "bekväm". Det passar liksom inte att göra slut - era liv är helt enkelt så sammanflätade att det bara skulle ställa till problem.

     Och vips så är ni "bara" vänner i stället för kärlekspar - något som kan drabba samlivet.

– Sexlivet är ju det som gör personen unik för dig. När relationen förlorar såna känslor innebär det ofta en försämrad livskvalitet, säger Farm.

– Det öppnar för att någon av er ska träffa någon ny.

Här behöver det förstås inte bara handla om sex. Romantisk och fysisk samvaro är minst lika viktigt.

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för

 

 

Foto: Mediaphotos / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

5. Ni pratar inte med varandra

 

 

Kommunikation är a och o i princip alla relationer. Att stänga in tankar och känslor leder bara till bitterhet som riskerar att förorena hela relationen.

Mitt råd: Prata med varandra. Du vinner inget i längden på att sitta och hålla på saker, säger psykologen Maria Farm.

Tysta ställningskrig är rena giftet för ett förhållande. Till slut samlar du på dig tillräckligt mycket tändvätska för att explodera.

     – Vi vill att vår partner ska förstå vissa saker, mer eller mindre outtalat. Hon tycker exempelvis att hon skickat ut tydliga signaler som han inte alls snappat upp, säger Farm.

Hennes råd är att våga prata om det i stället för att sitta och vänta på ett genombrott.

– Men lägg inte fram det med en anklagande ton. Försök diskutera konstruktivt.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra