5 relationer du ska se upp för
Att leva i en relation är ofta oerhört komplext och ibland måste vi stanna upp och ställa oss frågan: "Är jag verkligen lycklig?".
Psykologen Maria Farm guidar dig genom 5 klassiska varningssignaler som du ska se upp med i din relation - vare sig det handlar om en nyförälskelse eller en lång samborelation.
Våga analysera din relation
God kommunikation är A och O för en lyckad relation. Tyvärr är det något som vi allt för ofta glömmer bort - vilket kan leda till onödiga konflikter.
För att inte halka in i en ond cirkel är det därför viktigt att hålla koll på varningssignaler som kan leda till något mycket värre. Det kan handla om allt från eskalerande svartsjuka till ett sviktande sexliv.
LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så gör du slut på ett bra sätt
1. Svartsjuka
Svartsjuka är ett oerhört vanligt relationsproblem och ofta något som lätt eskalerar. Tidiga varningstecken är att din partner ställer mycket frågor om vad du gjort och vem du träffat. Detta kan senare gå över i att personen smygkollar kvitton och läser sms och mejl.
Många av oss tror att det löser problemet när vi svarar på vår partners frågor, men det triggar bara beteendet.
– Det kan dessutom fungera som en självuppfyllande profetia att den svartsjuka personen driver sin partner till någon annan, säger Maria Farm.
Möjlig åtgärd: Om din partner uppvisar tecken på tvångsmässig svartsjuka bör du se upp. Då är det viktigt att kommunicera. Berätta för din partner vad hens beteende gör med dig. Att du mår dåligt av det här. Ett annat viktigt steg är att sluta svara på din partners frågor. Detta kan vara väldigt tufft, men i slutändan så angår det inte personen vad du gör när ni inte träffas.
Många som lider av svår svartsjuka förstår inte ens att de gör fel. Och begriper de inte trots att du ställt dem mot väggen så kan det vara dags att ge upp.
LÄS OCKSÅ: 5 dolda tecken på psykisk misshandel du inte ska ignorera
2. Vännerna hatar min partner
Ni är nyförälskade och han är helt fantastiskt charmig när han är med dig.
Men hur behandlar han sin omgivning? Kanske är han otrevlig mot servitörer när ni är på restaurang, kanske kommer han inte alls överens med dina vänner och uttrycker märkliga värderingar så fort han inte pratar med dig?
– Och viktigt att tänka på är också hur han kommer bete sig mot dig när nyförälskelsen lagt sig, säger Maria Farm.
Möjlig åtgärd: Väljer du att stanna i den här typen av relation kan livet bli väldigt splittrat. Du har ett liv hemma med din partner och ett med dina vänner.
– Det beror på hur mycket du är villig att kompromissa. Kanske finns det annat i er relation som du värdesätter. Och då kanske det inte gör något att dina vänner inte går ihop med honom, säger Maria Farm.
LÄS OCKSÅ: 8 saker du ska se upp med hos din partner
3. Vi skrattar inte tillsammans
Den typiska företagsfamiljen, vilket är vanligt under småbarnsåren. Ni försöker bara få ihop livspusslet och prioriterar inte parrelationen. Ni har en tråkig ton mot varandra, hamnar lätt i konflikter och du längtar mer efter kvällar med tjejgänget än att mysa med din partner.
Möjlig åtgärd: Här är det viktigt att verkligen kommunicera och ta er tid för varandra. Förhoppningsvis upptäcker ni att "gud, vad mysigt vi har det ihop!". Men det finns också risk för att det förvärrar situationen, då är det ett tydligt varningsflagg.
– Detta är vanligt i längre relationer, att vi klamrar oss fast vid det förflutna. Var tog den där 25-årige killen som jag träffade i skärgården vägen? Tänk i stället vad han är för dig nu! I bästa fall kan det leda till en nytändning, säger Maria Farm.
Om nytändningen uteblir är det viktigt att ställa sig frågan: "hur skulle jag vilja bli behandlad i en sån här situation?". För inte skulle väl du vilja att din partner stannade i relationen för att han tycker synd om dig och inte vill göra dig illa? Vill du själv bli behandlad rakt och ärligt så är du skyldig att ge din partner samma möjlighet.
LÄS OCKSÅ: 9 knep för att rädda ditt förhållande
4. Vad hände med sexlivet?
Många tycker helt olika när det kommer till lust och sexliv. Vissa vill ha mer medan andra behöver mindre. Den här skillnaden kan leda till stora problem i relationen.
Ett förhållande handlar naturligtvis inte bara om sex, men det är samtidigt något som gör er speciella för varandra. Det är liksom inget ni gör med kollegor eller vänner. Och när den fysiska kontakten blir mindre och mindre kan det vara en stor sorg.
– Tyvärr stöter jag på många som till slut bara ställer upp. Tjatsex existerar och det blir sällan bra, säger Farm.
Möjlig åtgärd: Återigen är kommunikation väldigt viktigt. Diskutera problemet och vad ni har för respektive förväntningar på ert sexliv.
En viktig insikt är att även kyssar och smekningar kan vara en lusthöjare. Och det behöver inte leda till ett samlag alla gånger.
– Jag har träffat kvinnor som är rädda för att kyssa sin man för då ses det som en invit. Ibland vill man bara kyssas och smekas. Jag vet inte hur många gånger kvinnliga klienter sagt att de vill hinna fram till sin egen lust, säger Farm.
LÄS OCKSÅ: Så håller ni passionen vid liv
5. Destruktiv relation
När ett förhållande blir destruktivt är det ofta svårt att rädda.
Det kan handla om missbruk, psykisk terror och hot om eller faktiskt fysiskt våld.
Möjlig åtgärd: När det kommer till missbruk är det vanligt att personen i fråga förnekar att den har problem.
– Många missbrukare vittnar om att det är först när de förlorat något väldigt viktigt i sitt liv, som en relation, som de inser att de måste ta tag i det här, säger Maria Farm.
I det fallet finns möjligheten att hitta tillbaka till varandra, med hjälp av behandling och exempelvis terapi.
Men när det gått så långt att fysiskt våld letat sig in i hemmet blir det svårare.
– Då är min personliga åsikt att man gått över för många gränser. Även om han, för majoriteten är män, rehabiliteras så är det svårt att bygga på det. Kan man någonsin känna sig säker igen? Då är det kvinnojouren som gäller, säger Maria Farm.
Tyvärr är det sällan så enkelt som att "bara lämna relationen". Många tar lätt på sig skulden med bortförklaringar som "han blir arg för att jag provocerar honom".
Behöver du stöd? Kontakta Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50.