Att förstå allt om mensskydd är såklart inte helt lätt... speciellt om vi aldrig delar med oss av det till killarna.
Att förstå allt om mensskydd är såklart inte helt lätt... speciellt om vi aldrig delar med oss av det till killarna. Foto: Colourbox

5 myter om tamponger – som killar tror på

Vad är det med killar och mens?

Hur kan kvinnans naturliga blödning vara så skrämmande?

Det har visat sig att många män har fått mycket om bakfoten när det kommer till "lingonveckan", PMS – och inte minst mensskydd.

Här listar vi fem myter om tamponger – som grabbarna tydligen gått på.

1. Tampongen fungerar som en propp

Och när man tar ut den forsar blodet ut, omöjligt att stoppa. Därför är det superviktigt att byta senast var tredje timme – annars kommer mensen att läcka ut över golvet!

FEL

Tampongen fungerar som en svamp, som absorberar mensblodet. När den är fylld rinner blodet visserligen igenom eller vid sidan av, men det är sällan blödningen är så kraftig att det finns risk för större "olyckor".

LÄS OCKSÅ: 7 myter om mens: Det här är sant och falskt

2. Man väljer tampongstorlek utifrån hur stor snippa man har

"Hmm, hur stor snippa har hon egentligen?", undrar killen som fått i uppdrag att köpa ett paket tamponger till sin flickvän. Angivelserna på förpackningarna måste ju syfta på detta: är hon en mini, normal eller super?

FEL

"Mini", "normal" och "super" har inget att göra med vaginastorlek, det syftar på hur mycket man blöder. När man har liten mens passar mini. När man har riklig mens passar super, som är en större variant med högre uppsugningsförmåga.

LÄS OCKSÅ: 9 sätt att lindra PMS hemma

3. Tampongen ploppas in lätt som en plätt

Tampongen är något som man "ploppar" in strax innanför snippöppningen. Det kräver väl ingen vidare precision?

FEL

Tampongen ska sitta rätt långt upp i slidan, som är vinklad bakåt. Därför förs den också in lite bakåt, så att det inte tar stopp. Det kan underlätta om man sitter på huk.

4. Tamponger är äckliga

Alltså, ni killar som svimmar om ni råkar få syn på ett tampongsnöre eller - ve och fasa - en använd tampong: ni tycker alltså att det är SÅ motbjudande?

FEL

Mens är inte äckligare eller konstigare än sperma – felet är att det har blivit norm att inte låtsas om den. Mensblod är en fullt naturlig kroppsvätska, som är ett tecken på att kroppen fungerar. Så tampongen är alltså en bra sak!

5. Man kan förlora oskulden genom att använda tampong

När man sätter in en tampong första gången förlorar man väl också oskulden?

FEL

Det enda sättet att bli av med oskulden är att ha sex. Mödomshinnan som just "hinna" är en myt. Den är i själva verket ett mjukt och elastisk slemhinneveck, som ju till exempel kan släppa igenom mensblod.

LÄS OCKSÅ: Vad vet du om mens?