5 misstag som nygifta stöter på under första året

Ett bra äktenskap kräver arbete.

Foto: Shutterstock

Ett bra äktenskap kräver arbete.

Nygift? Grattis!

För många väntar en fantastisk tid, men det finns också många problem som kan uppstå på vägen.

Här listar experterna ett antal misstag som många par gör under första året efter bröllopet.

Andra har också läst

Ett bra äktenskap kräver arbete. Även om du gifter dig med den perfekta personen så betyder det inte ett garanterat ”lycklig i alla sina dagar”.

Att göra rätt redan från början kommer däremot att underlätta.

– Byggstenar som läggs tidigt i den äktenskapliga dynamiken kan skapa en viktig bana. Beteenden förvandlas till mönster, vilket blir vanor. Långvariga relationsvanor kan skapa sår som är svåra att reparera, säger psykologen Lindsay B Jernigan till Bustle.

Här är några vanliga fallgropar som många nygifta par faller i. Flera av punkterna stämmer även bra in relationer i allmänhet.

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga gräl när relationen djupnar 

1. Ni slutar dejta

Kommer du ihåg där i början – när fjärilar dansade i magen och ni var intresserad av allt den andra hade att säga? När ni planerade roliga och mysiga dejter för att imponera på varandra?

Sluta inte med det bara för att ni har ert på ”det torra”. Fortsätt att anstränga er och lägga tid på varandra. Annars är det lätt att båda eller någon av er känner sig ouppskattad eller bortprioriterad.

– Om den här personen förtjänade det bästa du hade att erbjuda tidigt i relationen så förtjänar den samma sak även när ni stadgat er, säger psykologen Lindsay B Jernigan till Bustle.

2. Er fysiska ömhet är inte lika regelbunden

Enligt relationsexperten Michelle Fraley glömmer nygifta ofta bort hur viktigt det är med fysisk beröring även utanför sovrummet. De flesta vill inte enbart känna sig uppskattade och åtrådda när de har sex.

Att dela ut kramar, kyssar eller en härlig massage utan någon specifik anledning är små, enkla saker som du kan göra för att stärka det band ni redan har.

LÄS OCKSÅ: Experter: Så ofta har lyckliga par sex 

3. Ni utgår ifrån att ni bemästrar sex

När vi har haft regelbundet sex med samma person under en längre period blir det lätt till en rutin. Och då finns risken att vi utgår ifrån att vi vet exakt vad den andra parten behöver för att bli tillfredsställd.

Människor förändras nämligen, oftare än vi tror. Det som funkade i början av er relation kanske inte alls funkar längre. Därför är det viktigt att kommunicera. Våga prata öppet och ärligt om era fantasier, sexuella begär och önskemål.

4. Du tillåter alla att agera äktenskapsrådgivare

De allra flesta vill ha ett äktenskap som fungerar. Då är du sannolikt extra mottaglig för alla ”experter” där ute. De menar väl men bara för att något funkar i ett äktenskap behöver det inte vara en universell lösning.

Det är absolut inget fel i att söka stöd och råd från människor som har mer erfarenhet. Men det gäller att veta vad man ska lyssna på och inte.

Enligt relationscoachen Dave Jenkins bör du ställa dig själv tre frågor innan du tar någons råd:

1. Hur mår deras äktenskap?

2. Passar deras råd din livsstil och dina värderingar?

3. Vad säger din magkänsla?

Det ligger i den mänskliga naturen att vilja jämföra sig själv med andra, men kom ihåg att alla relationer är olika. Vad som funkar för någon annan kanske inte funkar för dig.

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för 

5. Ni tror att ni kan vara allt för varandra

Alla relationer är lagsporter. Men det kan fortfarande vara viktigt med individuella prestationer för att de ska fungera. Även om ni är ett lag behöver ni inte tillbringa all vaken tid tillsammans. Ni kan fortfarande ha ett självständigt liv utanför relationen.

– Det är viktigt att båda parterna bibehåller sina vänskapsband och ägnar sig åt sociala situationer både som par och som individer, säger Fraley.

Det säger ingenting om er kärlek. Ni kan fortfarande vara superförälskade samtidigt som ni hänger med era vänner eller ägnar er åt en hobby.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer