Relationskriser kan verka alarmerande, men behöver inte vara slutet.
1 av 2: Relationskriser kan verka alarmerande, men behöver inte vara slutet. Foto: Shutterstock
Fysiskt våld är aldrig okej.
2 av 2: Fysiskt våld är aldrig okej. Foto: Shutterstock

5 kriser i en relation som inte är så farliga som du tror

Alla relationer går igenom kriser.

Och ibland kan det kännas så pass tufft att uppbrottet lurar runt hörnet.

Men det betyder inte att relationen är dömd att misslyckas.

1. Din partner känns känslomässigt frånvarande

Emotionell distans kan vara läskigt i en relation. Om din partner plötsligt är svår att nå rent känslomässigt, snurrar tankarna gärna i väg och skapar skräckscenarior.

Men det behöver inte betyda att undergången är nära. 

– Lite distans är normalt och kan vara något bra. Det kan vara svårt att läsa av. Ibland behöver en person bara lite andrum eller lite tid för att hantera stress eller något annat som tynger dem, säger äktenskaps- och familjeterapeuten Michelene M Wasil till sajten Insider.

Om det blir ett återkommande problem, eller pågår under en längre period är det så klart värt att ta upp med din partner. Men sannolikt handlar det om en tillfällig dynamik.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att din relation är nära slutet 

2. Din partners humör svänger

Är din partner på sämre humör än vanligt? Mer irriterad? Även om det är lätt att tro att alla skiftningar kan kopplas till dig eller er relation så behöver det inte vara så. Problemet kan snarare vara att personen är dålig på att kommunicera vad som är fel eller inte själv kan sätta fingret på det.

Enligt psykoterapeuten Toni Coleman finns det många orsaker som kan ligga bakom, däribland en obehandlad depression, arbetsrelaterad stress eller något fysiskt som påverkar deras mentala hälsa.

– Det kan vara svårt att inte ta det personligt och oroa sig över om deras känslor för dig har förändrats. Men det är viktigt att komma ihåg att din partner kan kämpa med något som inte har något att göra med dig, säger relationscoachen Rachel Perlstein.

Det betyder så klart inte att du ska acceptera vad som helst. Om inte ditt stöd räcker så finns professionell hjälp att söka.

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation 

3. Er kommunikation har blivit sämre

Kommunikation är nyckeln till en stark relation. När den fallerar ses det ofta som ett tecken på att relationen närmar sig sin slutstation. Men precis som med ovanstående punkter så är inget hugget i sten och behöver inte ha med dig att göra.

Om det bli ett permanent problem bör du ta upp det.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar

4. Ert sexliv har förändrats 

Att sexlivet kan se annorlunda ut nu, jämfört med när ni var i nyförälskelsefasen, är absolut inget konstigt. Det är ofta en naturlig del av en relation.

Om du upplever att det är ett problem är det emellertid något du bör ta upp med din partner. Berätta vad du ser och känner och erbjud ditt stöd om det behövs.

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för 

5. Din partners fokus ligger någon annanstans

Känns det som om din partner fokuserar på allt annat än dig och din relation just nu? Det kan låta alarmerande och du kanske tänker att det är ett sätt att fly relationen, men det behöver inte ha med er att göra.

Hen kanske gräver ner sig i sitt jobb för att det är mycket att göra just nu. En släkting kanske är sjuk och behöver stöd eller så är det något annat som skapar distraktion.

– Ibland är din partner upptagen med jobb eller familj utan att det reflekterar hens känslor för dig, säger Perlstein.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation 

Då ska du lämna

Tillfälliga perioder av problem går ofta att lösa, antingen genom kommunikation eller med hjälp av en terapeut. Men om du far illa, antingen fysiskt eller psykiskt, kan ett uppbrott vara den enda rimliga lösningen. Våld och kränkande psykisk misshandel är aldrig okej.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!