Ett destruktivt förhållande kan visa sig genom olika fysiska symtom.
1 AV 3
Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
2 AV 3
Ett destruktivt förhållande kan visa sig genom olika fysiska symtom.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Foto: Shutterstock

5 fysiska tecken på att du är i en psykiskt destruktiv relation

Om du är i en destruktiv relation kan det hända att din kropp vet om det innan du gör det, det kan nämligen visa sig genom flera fysiska symtom.

Här är fem fysiska tecken på att du befinner dig i en destruktiv relation.

Det finns olika sorters destruktiva relationer. Den här artikeln avser att relationen är psykiskt destruktiv.

1. Du känner dig sliten

Ett vanligt symtom på att man är i ett destruktivt förhållande är att man konstant är trött och sliten. Terapeuten Shannon Thomas säger till This is insider att det är precis det en kontrollerande partner vill, eftersom ett trött offer är mindre trolig att orka bråka – och därför är lättare att kontrollera.

– De bra stunderna känns riktigt bra men när de nedåtgående spiralerna sätter i gång så kan kroppen krascha. Och det är just de upp- och nedgångarna som sliter på den som blir utsatt, berättar Thomas.

Hon säger att när man kollar på före- och efterbilder på folk som kommit ur en destruktiv relation så går de från att ha mörka ringar under ögonen och insjunkna ansiktsdrag till att få tillbaka sin energi och lyster igen.

– Vår miljö kan verkligen förgifta oss, menar Thomas.

LÄS MER: 5 dolda tecken på psykisk misshandel du inte ska ignorera 

2. Autoimmuna problem

Över tid kan en destruktiv relation resultera i inflammationer, ont i kroppen och hudproblem. Thomas berättar att när hennes klienter varit hos läkaren för sådana problem har de i 95 procent av fallen kommit tillbaka utan att läkaren kunnat hitta något hälsoproblem. Och även om det kan vara skönt att veta att man är frisk så kvarstår ju symtomen, det är bara det att det inte finns någon medicinsk förklaring.

– Då måste vi titta på miljön de befinner sig i och på relationen de har, och om det skapar symtom av extrem ångest, berättar Thomas och fortsätter.

– En gömd och hemlig giftig miljö jämför jag alltid med genomskinligt gift i vatten, du ser det inte förrän du blir sjuk. Vi kan rationalisera våra tankar, och säga att det beror på att vi jobbar mycket eller för att man har det stressigt. Men ens kropp kommer inte göra de ursäkterna.

LÄS MER: 9 frågor som avslöjar att din partner inte är den rätta 

3. Matsmältningsproblem och hormonförändringar

Personer i destruktiva relationer får ofta problem med viss mat, även om de aldrig haft det förut. Thomas berättar att det beror på all stress, kortisol och adrenalin som utsöndras i kroppen.

Ångest utvecklades hos människor för att hjälpa vår fly- eller kamprespons, ett hormon som antingen hjälper oss att springa från fara eller ta kampen. Men om hormonerna inte har någonstans att ta vägen innebär det i teorin att kroppen börjar attackera sig själv.

– Även efter att ett destruktivt förhållande tagit slut kan det ta tid att återuppbygga det sinnet och kroppen som gick in i förhållandet. Förhållandet är över men överlevaren jobbar fortfarande på att få sin hälsa tillbaka.

LÄS MER: 7 vanliga skäl till att vi stannar i destruktiva relationer 

4. Problem med minne och tal

När du hela tiden måste vara väldigt medveten, och alltid se upp med vad du säger för att inte starta bråk, så finns det inte så mycket rum för annat. Exempelvis för minne och tal.

 – Jag har sett många klienter som haft det väldigt svårt att läsa en bok eller att bearbeta ny information, komma ihåg information eller minnen. När de är i ett destruktivt förhållande är dessa funktioner väldigt svåra, berättar Thomas. 

Detta beror på att ens tankar går åt till att bearbeta vad som pågår, varför ens partner är så elak och manipulativ, och jobbar hårt på att komma på en lösning. Problemet här är dock att ens partner inte letar efter någon lösning.

 – Man tror att alla vill ha harmoni, men en misshandlare vill inte det. De älskar underhållningen de får av att skapa drama, även om de säger att de hatar drama så drivs de av det. Ni två har alltså helt olika mål, förklarar Thomas.

Thomas berättar att när man kommit ur en destruktiv relation så måste överlevaren lära sig att bli självsäker igen i vad hen säger och tänker.

– Att hitta sin röst igen är en del av läkningsprocessen, att förstå att allt inte behöver vara perfekt utan att de kan prata fritt med människor och ha en enkel konversation. Medan de innan behövde välja sina ord väldigt noggrant eftersom de gick runt på äggskal.

LÄS MER: 6 dolda relationsproblem du inte ska ignorera 

5. Spända muskler

Spända muskler är en stor indikation på att någon gör oss obekväma och illa till mods. Thomas råder en till att fundera över varför ens kropp reagerar så kring någon. Hon säger att det kanske är något ditt undermedvetna märker kring den här personen, vilket gör att din kropp reagerar, men som ditt medvetna inte hunnit uppfatta än.

6. Din magkänsla

Thomas berättar att nästan alla hennes klienter som blivit psykiskt misshandlade, från början inte gillade personen som senare misshandlade dem.

– Något kändes inte rätt men de rationaliserade det och fortsatte att tillbringa tid med den personen. Men det är väldigt vanligt att innan någon attraktion skett så var den första känslan ”nej”.

Vår magkänsla är något vi ska ta på allvar, den har oftast rätt.

LÄS MER: Psykolog Maria Farm: Fem vanliga fällor som förstör din relation