5 bråk som alla lyckliga par borde ha

Bråk är inget kul, men en relation helt utan tjafs är heller inget att eftersträva.

Man behöver nämligen blottgöra, ventilera och diskutera missnöje och oenigheter för att komma vidare:

– Vissa bråk är nödvändiga i en relation, säger familjerådgivaren Jane Greer till Prevention.

Här listar vi fem typer av gräl som även lyckliga par borde ha ibland.

Foto: GETTY IMAGES

1. Hur ofta ni har sex

 

 

Brist på sex eller intimitet kan vara förödande för en relation. De flesta människor mår bättre av fysisk kontakt: närhet skapar det band som behövs för att hålla två personer samman en längre tid. 

Om era sexuella behov skiljer sig åt, eller om ni inte har samma idé om hur ofta ni bör ligga, så är det på sin plats att ni diskuterar saken och kommer fram till en lösning som passar båda, säger äktenskapsrådgivaren och relationsexperten Susan Heitler till Prevention.

– Att ignorera problemet löser ingenting.

– Om ni inte kan komma överens i vänskaplig ton, eller på ett sätt som gör bägge två nöjda, så borde ni överväga att uppsöka en terapeut.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

 

 

Foto: GETTY IMAGES

2. Hur mycket svärföräldrar och familj styr ert liv

 

Ett visst tålamod måste man ha med sin partners familj. Men samtidigt måste man respektera varandras integritet och behov av en privat sfär. Om det ständigt uppstår irritation när en svärförälder ska komma på besök, eller när en svägerska ringer och ber att få komma över och älta sina kärleksproblem, så bör ni ta ett snack om vad som är rimligt och vad som inte är det. Till exempel är det väl fullt skäligt att man öppnar sitt hem för släkt ibland – men de kanske inte behöver stanna i flera dagar eller till alltför sent på kvällen? Och de har absolut inte rätt att öppet recensera ert levnadssätt.

 

Foto: GETTY IMAGES

3. Vem som gör vad hemma

 

 

Istället för att ge gliringar om disken eller dammsugningen vareviga dag: ta en rejäl diskussion och bestäm en gång för alla vem av er som är ansvarig för respektive syssla JÄMT (i alla fall under en viss period). Ni har säkert olika uppfattningar om hur mycket var och en av er gör i praktiken, vem av er som fixar mest. Dryfta era åsikter, lyssna på varandra, säg emot om ni inte håller med och försök därefter komma överens om ett jämlikt upplägg. Så fort det är gjort kommer en massa spänningar att släppa.

LÄS OCKSÅ: 5 saker som kan vara värre än otrohet

 

 

Foto: iStock

4. Hur ni hanterar ilska eller irritation

 

Det är ganska vanligt att två personer i en relation har helt olika sätt att hantera starka känslor som irritation och ilska. Någon har vuxit upp i ett hem där det är kutym att skrika hejvilt för att sedan stryka ett streck över alltihop och skratta igen – medan någon annan har blivit itutad sedan barnsben att man ALDRIG får höja rösten, att känsloliv inte är något man ska dela med andra. 

När ni upptäcker att ni hanterar besvikelser helt olika: ta tjuren vid hornen och diskutera hur ni båda kan bli bättre på att mötas vid konflikt. Det finns helt klart fördelar och nackdelar med bägges beteenden.

 

Foto: iStock

5. Om vad som skulle hända om en av er blev arbetslös

 

Det här låter drastiskt, men det kan vara bra att ha en krisplan redan INNAN något omvälvande som en arbetslöshet inträffar. Att förebyggande diskutera förväntningar och krav på hur vardagslivet ska upprätthållas, i ett läge då ni fortfarande kan tänka kart.

När ni väl står inför en stor förändring i livet är det nämligen svårt att hålla fötterna på jorden, samt att både ställa krav på och ta emot krav från någon annan. Nöt och blöt redan nu om den arbetslösa ska ta första bästa jobb eller om ni har marginal så att hen kan lägga lite tid på att försöka hitta sin drömanställning, till exempel. Så slipper ni onödiga missförstånd om ekonomi och försörjningsmöjligheter då.

 

Foto: GETTY IMAGES

Att bråka behöver inte vara farligt

 

 

Generellt skulle många människor må bättre om de vågade diskutera, tjafsa eller bråka i otillfredsställande situationer. Konflikträdda personer kan ställa till det både för sig själva och för andra, eftersom de inte tar tillfället att göra något åt sitt eget missnöje, alternativt inte är lyhörda inför andras kritik.

Vissa som räds för att ta ton, eller blir illa till mods när andra gör detsamma, har en problematisk historia, där aggression och verbalt våld varit direkt destruktivt. Men kom ihåg: Bråk behöver inte sluta med att man säger upp samarbetet, vänskapen eller förhållandet. I de flesta fall blir man sams och fortsätter som förut efteråt.

Så se diskussioner och tjafs som ett tillfälle att låta sådant komma ut som trycker dig eller den du är i konflikt med. En chans att undvika att irritation och oförrätter staplas på hög, för att sedan krossa relationen helt när den tunga stapeln faller.

Enda regeln! Försök att hålla nivå: argumentera sakligt, lyssna på din "motpart" och undvik kränkande ord. Då är chansen ganska stor att bråket blir förlösande.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga vanor som förgiftar din relation