Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 11 nov 2017 22:00

40 plus-kvinnornas nya heta sexliv

Börjar man utveckla sin sexualitet händer det att man nya upptäcker saker om sig själv.

Börjar man utveckla sin sexualitet händer det att man nya upptäcker saker om sig själv.

1/2

Foto: Fotolia

"Nya upplevelser som man njuter av vill man gärna fokusera extra på, och till och med kanske tänja på tidigare gränser. För att man har tiden och ett annat lugn i den nya fasen i livet", säger psykologen Maria Farm.

"Nya upplevelser som man njuter av vill man gärna fokusera extra på, och till och med kanske tänja på tidigare gränser. För att man har tiden och ett annat lugn i den nya fasen i livet", säger psykologen Maria Farm.

2/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Många kvinnor som lämnat småbarnsperioden med amning, vaknätter och dålig sömn kommer in i en ny fas där de får både tid och ork att återupptäcka sig själva.

– Ett uttryck kan bli en upptäcktsresa i sin egen sexualitet, både om man är singel eller i en parrelation där man får ny lust till varandra, säger Söndags psykolog Maria Farm.

Börjar man utveckla sin sexualitet händer det att man upptäcker saker om sig själv som man antingen vetat om men tryckt undan, eller saker man inte ens funderat över tidigare.

– Nya upplevelser som man njuter av vill man gärna fokusera extra på, och till och med kanske tänja på tidigare gränser. För att man har tiden och ett annat lugn i den nya fasen i livet, tror Maria.

Den nya självsäkerheten som man arbetat upp genom erfarenheter och kroppslig mognad kan också bidra till att kvinnor vågar mer.

– Kvinnorna som accepterat och börjat tycka om sina kroppar vågar visa upp sig på ett nytt sätt, de vågar säga vad de njuter av och de vågar visa att de njuter. Det kan för många vara en oerhört lustfylld upplevelse, säger Maria.

LÄS MER: Helena: Min lust exploderade efter 40

Psykologen: "I medelåldern inser man att livet faktiskt är ändligt"

Även kvinnor som varit ganska snäva och traditionella i sin sexualitet kan plötsligt tycka att rollspel och sexleksaker är upphetsande.

– Som ung känner de flesta att man är odödlig och har hela livet på sig. Men i medelåldern inser man att livet faktiskt är ändligt. Och det påverkar även tanken att hinna göra allt det man har kvar. Man får helt enkelt lite bråttom och öppnar upp sig på ett nytt sätt för outforskade domäner, tror Maria.

En 40 plus-kvinna ”väntar alltså inte längre” på en mer vältränad kropp eller snyggare bröst. Man tycker om det man har och gör det bästa av det.

– Den tidigare ängsligheten som man upplevt har för många kvinnor i den här åldern försvunnit och att gå in i njutning har fått högsta prioritet. Släpper man drömmen om att det ska vara på ett visst sätt och går in i hur det faktiskt är, här och nu, då kan man uppleva fantastisk sex, tror Maria.

"Det är viktigt att det finns tydliga ramar och ömsesidighet"

Fantasin om att bli dominerad toppar alla listor som den mest vanliga sexfantasin. Rollspel med en ny partner kräver dock att man är trygg i sin vanliga roll.

– Jag tror att man måste vara stabil i sin identitet för att må bra av till exempel underkastelse. Är man det kan det vara väldigt lustfyllt att koppla bort sin vardagsidentitet med krav, ansvar och måsten, och ge sig hän sexuellt. Men det är viktigt att det finns tydliga ramar och ömsesidighet. Den sexuella upptäcktsfärden måste vara kravfri och prestationsfri- då kan man som kvinna komma ut oerhört stärkt. För att man vet vad man vill ha och unnar sig det, tror Maria.