Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
02:26Premium
1 AV 2
Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
2 AV 2

4 steg för att bygga upp förhållandet efter otrohet

Att gå vidare från en otrohet i ett förhållande är allt annat är lätt.

Men om ni båda vill gå vidare i relationen och beredda att jobba för det så går det.

Med inspiration från Elite Daily listar vi hur ni kan gå vidare tillsammans.

Synen på otrohet är inte samma för alla. För vissa dras gränsen vid en kyss, för andra vid flört, och för den tredje vid sex. Inget synsätt är rätt eller fel, utan för var och en att avgöra vad som känns okej och inte i ett förhållande. 

Även hur man tänker kring otrohet i ett förhållande är olika för folk. Anser du att otrohet är en direkt deal-breaker? Eller kan det finnas en chans för dig och din partner att bygga upp tilliten till varandra igen? Hur du svarar på den frågan är det första steget för att avgöra om ert förhållande kan överleva en otrohet.

– Att bygga upp tillit i ett förhållande efter otrohet kan bara göras om båda parter är med i processen att förlåta och gå vidare, säger relationsexperten Susan Winter till Elite Daily.

Så, hur ska man då göra för att gå vidare i ett förhållande efter otrohet och bygga upp tilliten igen?

LÄS MER: Så frågar du din partner om mer utrymme i relationen 

1. Partnern som var otrogen måste äga sitt misstag

För att få tillbaka tillit i relationen säger Winter att det är absolut nödvändigt att partnern som var otrogen först måste ta ansvar för sina handlingar. De kan inte försöka avleda eller rättfärdiga varför de gjorde det, utan måste äga misstaget.

– Partnern som var otrogen måste se med allvar på sin handling, och komma till en plats där hen känner ånger för skadan hen orsakade sin partner. Och att komma fram till roten, ”varför”, är viktigt för att en positiv förändring kan ske, säger Winter.

LÄS MER: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar 

2. Partnern som var otrogen måste visa att hen anstränger sig för att deras partner ska känna sig trygg och säker

Ånger är en början, men även den mest uppriktiga ursäkten är bara det första steget. Enligt Winter ska partnern som var otrogen inte bara vara ledsen över vad hen gjort, men hen måste också proaktivt jobba för att hjälpa sin partner känna sig trygg och säker igen. Något som kan ta tid och kräva tålamod.

– De måste visa att de är värdig sin partners tillit igen. Detta kommer vara en process som tar tid, och är inte automatiskt beviljad, konstaterar Winter.

LÄS MER: 5 sätt att bygga tillit i förhållandet 

3. Kom överens om att inte ha hemligheter och skapa en trygg plats för öppen och ärlig kommunikation

Att vara totalt ärlig med sin partner jämt kan kännas svårt, eftersom du vill värna om hens känslor. Men när tilliten är bruten mellan er, säger Winter att den enda vägen framåt är att vara helt öppen och ärlig med dina känslor.

– Hemligheter skapar barriärer. Att dela med dig sanningsenligt hur du känner kommer öppna dörrar till en trygg dialog mellan er. När ni lärt er att det är säkert att dela era känslor med varandra kommer en känsla av ett band mellan er skapats.

LÄS MER: 10 saker du aldrig ska göra efter ett gräl med din partner 

4. Den svikna partnern måste vara öppen för förlåtelse

För att ni ska kunna gå vidare måste även partnern som blivit sviken vara beredd att anstränga sig. Hen måste vara öppen för att helt förlåta sin partner.

– För att verkligen kunna gå vidare kan du inte fortsätta vara arg på din partner för hens tidigare handlingar. Detta innebär att du inte kan dra upp hens otrohet hela tiden. Att hålla fast i det förflutna kommer aldrig tillåta er att gå vidare, berättar Winter.

Så även om det är den otrogna partnern som måste anstränga sig och jobba hårdast för att relationen ska kunna repareras, så krävs det som alltid i ett förhållande att båda parter hjälper till. Att gå vidare från en otrohet är inte lätt, men det går om ni båda vill.