romantic young couple looking at each other in bed at home
romantic young couple looking at each other in bed at home Foto: Dean Mitchell / GETTY IMAGES E+

4 saker som måste fungera för ett bra sexliv

Du vill ha sex – men det vill inte din partner.

Eller: din partner vill ha sex – men det vill inte du.

Minskad eller obefintlig sexlust är ett vanligt relationsproblem, i synnerhet i förhållanden som varat några år.

Här berättar sexologen och barnmorskan Suzanne Lindström vilka problem ni måste ta tag i FÖRST, för att kunna hitta tillbaka till varandra i sänghalmen.

Foto: STEFAN LINDBLOM

"Lägg sex åt sidan ett tag"


Enligt Suzanne Lindström, legitimerad barnmorska och sexualrådgivare, är frågor om minskad eller obefintlig sexlust hos en av parterna i ett förhållande flitigt förekommande. Att man vill olika mycket i en relation är nämligen väldigt vanligt.

Det går absolut att hitta tillbaka till varandra i sängen, men inledningsvis krävs något helt annat än just sex:

– Lägg sex åt sidan ett tag. Här handlar det om att ni måste lösa de stora frågorna för ett bra förhållande med kläderna på. Det är steg ett. Det är först när ni har gjort det som sexlivet kommer att kunna hetta till.

"Tjatar du om sex blir du som ett barn"

Alltså bör man i första hand fokusera på de fyra grundbultar som måste fungera för att förhållandet ska göra detsamma: ekonomi, vardagssysslor, barnuppfostran och tid. När man har en levande dialog kring detta blir man de bästa vänner och sexlivet kommer på köpet.

Det sista man ska göra är att tjata på den som inte vill ha sex, säger Suzanne Lindström:

– Respektera att hon/han inte vill just nu. Onanera regelbundet så att du själv håller din sexualitet i gång.

– Visa att du är en partner som delar ert gemensamma liv, då kommer hon/han att vilja ha sex med dig av egen kraft. Tjatar du om sex blir du som ett barn.

Nedan ger hon sina bästa råd för att sexlivet ska fungera.


Foto: iStock

1. Är ni ett team kring familjens ekonomi?


Det är svårt att känna sig levnadsglad och sugen på sex om man hela tiden oroar sig för ekonomin: vad summan av alla räkningar kommer att landa på den här månaden, hur pengarna ska räcka till. För att sexlivet ska blomma krävs att man är trygg med sin boende- och jobbsituation: att man vet att man lever i linje med sina tillgångar. Enligt sexologen Suzanne Lindström är det därför livsviktigt att man tillsammans ser över, planerar och hanterar sina inkomster och utgifter.

– Hur ser det ut för er? Är ni ett team kring familjens ekonomi? Hör ni ihop och är generösa mot varandra?

– Om det finns barn från tidigare förhållanden: har ni pratat om det i ekonomiska termer? Man måste stötta varandra och ha en gemenskap kring detta, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 14 sexställningar att prova i livet... eller redan i natt


Foto: Istockphoto

2. Dela upp vardagssysslorna


Jämlikhet i vardagen är också a och o för att sexlusten ska infinna sig. Ingen känner sig attraktiv eller sugen om man är dödstrött efter daglig städning/matlagning/barnlämning/hämtning, eller för den delen blir ”fråntagen” allt ansvar. Dela upp vardagssysslorna mellan varandra – och se till att visa varandra uppskattning för det som blir gjort.

– Berätta hur fantastisk din partner är som förälder, var generös och visa att du ser henne/honom. Varför inte ”du, jag ser att du är trött, jag fixar dammsugningen den här veckan också”. Eller ge din partner en extra sovmorgon och förbered en härlig frukost när hon/han kommer upp, säger sexologen Suzanne Lindström.

LÄS OCKSÅ: Sexologen: 5 vanliga problem vi har i sängen


Foto: Panthermedia

3. Har ni ett enat föräldraskap?


Att få barn är en prövning för de flesta relationer, på många sätt. Dels suger det energi och tid, dels kan olika bakgrunder och syn på uppfostran leda till irritation och tjafs. För ett avslappnat och vitalt sexliv krävs att man känner sig som ett team: att det finns en stark samhörighet, byggd på bland annat ett enigt föräldraskap.

– Här är det extra viktigt med levande samtal och god kommunikation. Lyssna på varandra, ansträng er för att förstå den andras premisser och vad som är viktigt för henne/honom. Bemöda er om att ni ska mötas, säger sexologen Suzanne Lindström.


Foto: Colourbox

4. Man måste få vara helt för sig själv ibland


För att en relation inte ska kännas ”kvävd” krävs att båda parter har möjlighet att träffa sina egna vänner separat, samt att man kan få vara helt för sig själv ibland. Då längtar man mer efter sin partner – och sex. Men det är minst lika viktigt för intimiteten att man hinner med att göra saker ihop, så att man blir ”kåta på livet tillsammans”, säger sexologen Suzanne Lindström:

– Det behöver inte vara stora saker som resor, det kan räcka med en vuxenpromenad, att träna ihop eller gå på bio. Det viktiga är ATT ni gör det. Se till att ha roligt ihop!

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!