Att gräla för grälandets skull fyller sällan en funktion.
Att gräla för grälandets skull fyller sällan en funktion. Foto: Shutterstock

3 gräl som alla hälsosamma par bör undvika

Det kommer dyka upp många tillfällen i en relation när ni inte håller med varandra.

Att gräla är helt normalt och kan till och med vara sunt.

Men vissa typer av bråk borde alla hålla sig borta från.

För att ett gräl ska fylla en funktion bör det vara produktivt. Konstruktiv kritik är rimligt, men att gräla för grälandet skull leder sällan någonvart.

– Ju mer intima vi blir, desto lättare är det att sudda ut de gränser som vi behöver för att skydda oss själva, säger psykologen Joshua Klapow till Elite Daily.

Här listar vi tre gräl som är helt meningslösa.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar 

Ni går till personangrepp

Foto: Shutterstock

Ju närmare du är någon desto bättre koll har du på deras triggers. Den kunskapen är inte okej att utnyttja när ni bråkar. Tryck inte på knappar som du vet att du inte ska trycka på.

– Personangrepp hjälper oss inte att lösa problem. De rör bara upp känslor. Du kan vara arg på något din partner gjort eller gör, men fokusera på handlingen, inte personen, säger Klapow.

Och stanna i nuet. Att gräva i det förflutna, även om det kan vara frestande, gör ingen glad. 

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för 

Ni bråkar för att vinna eller bevisa något

Foto: Shutterstock

Mums, segers sötma. Att vinna kan vara oerhört njutbart, men på bekostnad av vad? Du och din partner tillhör samma lag och ska spela för varandra, inte mot varandra.

– Om du går in med attityden att du vill vinna ett gräl, snarare än att lösa problemet, tappar du förmågan att tänka klart, säger Klapow.

Tänk efter innan du kastar dig in ett bråk, andas och ta några mentala steg bakåt innan du börjar prata.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga kriser i längre relationer

Ni stänger av

Foto: Shutterstock

Om din partner inte låter dig få en syl i vädret eller om du har svårt att ta in deras åsikter finns en enkel utväg: Lämna konversationen helt och hållet.

Frågan är om den enkla utvägen alltid är den bästa. Att säga ”tack och hej” i stället för att försöka lösa problemet signalerar att du inte bryr dig.

Klapow tipsar om att hålla huvudet kallt. Gå lugnt och sakligt fram, lägg inte skulden på din partner. Och fokusera på vad du tänker och känner, inte vad du tror att din partner tänker och känner. Använd alltid ”jag”-perspektivet när du pratar. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande