Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hälsoliv listar tre typer du ska se upp med när du dejtar.
Hälsoliv listar tre typer du ska se upp med när du dejtar.
Hälsoliv listar tre typer du ska se upp med när du dejtar.
Ghostaren slutar plötsligt att svara.
Ghostaren slutar plötsligt att svara.
Ghostaren slutar plötsligt att svara.
Kärleksbombaren är extremt bekräftande och romantisk till en början, men det vänder snart.
Kärleksbombaren är extremt bekräftande och romantisk till en början, men det vänder snart.
Kärleksbombaren är extremt bekräftande och romantisk till en början, men det vänder snart.
1 AV 3
Hälsoliv listar tre typer du ska se upp med när du dejtar.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Ghostaren slutar plötsligt att svara.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Kärleksbombaren är extremt bekräftande och romantisk till en början, men det vänder snart.
Foto: Shutterstock

4 fula dejtingknep du ska se upp för

Dejtingkulturen växer sig allt starkare och ett av de vanligaste ställena vi letar på i jakten på kärlek är online. Men även om man skulle tro att dejtingsidor skulle göra det lättare än någonsin att hitta någon, så är risken också större att stöta på några riktigt fula grodor. Vi har listat fyra typer du ska passa dig för när du är ute i dejtingsvängen.  

De senaste åren har dejtingkulturen verkligen fått fäste i Sverige, och främst letar vi efter kärleken genom olika dejtingappar- och sajter. Men samtidigt som nätdejting öppnat nya dörrar i jakten på en potentiell partner har den också bidragit till en kultur där fula dejtingknep frodas. Har du råkat ut för någon av de här typerna?

LÄS OCKSÅ: 9 tecken som kan genomskåda en narcissist

1. Ghostaren – för feg för att vara ärlig

Okej, här är scenariot: Du har dejtat en person ett tag, kanske tycker du att det är ganska seriöst mellan er, men så plötsligt en dag är det som att din dejt har försvunnit från jordens yta. Ingen svarar när du ringer och dina textmeddelanden förbli olästa. Du börjar undra om personen har råkat ut för en olycka, men med tiden förstår du att personen helt enkelt ignorerar dig.

Nytt ord för ett gammalt fenomen: Förra året blev "ghosta" ett av våra nyord, en indikation på hur vanligt det här är. En person som ghostar avslutar en dejtingrelation – eller ett förhållande – genom att helt enkelt försvinna. Fenomenet har beskrivits som en ny dejtingtrend av flera medier. Nog för att det blivit vanligare i takt med nätdejtingkulturen växt, men ghosting har förekommit i alla tider.

Ghostaren slutar svara på sms. Foto: Shutterstock

Så går det till: Ibland slutar ghostaren att höra av sig tvärt, ibland går det långsammare och yttrar sig genom långsamma svar på sms och dejter som ställs in i sista minuten. Hur som helst lämnas den ghostade med många obesvarade frågor och utan möjlighet att få ett värdigt slut på relationen.

Varför gör ghostaren så här?  Den vanligaste anledningen är helt enkelt att personen är för feg för att säga som det är. Och sanningen är allt som oftast att personen inte vill fortsätta träffas. 

Men vem vill vara med någon som inte vågar vara ärlig? 

LÄS OCKSÅ: Det vetenskapliga sättet att kommer över ett ex 

2. Kärleksbombaren tar dig med storm

Har du började dejta någon som till en början överöst dig med uppmärksamhet och bekräftelse för att sedan börja nedvärdera dig? Då kan du ha blivit offer för en kärleksbombare. 

Vad är kärleksbombning? Kärleksbombning, eller love bombing, må låta rart, men handlar om att kontrollera och manipulera. Det börjar passionerat. Kärleksbombaren är en romantiker och relationen utvecklas med väldig fart. Offret blir ofta så förälskad att alla tvivel skjuts åt sidan.

Allt känns bra till en början, men smekmånadsfasen går snart över. Så fort offret gör något som inte följer kärleksbombarens vilja byts komplimanger ut mot ilska, kontroll och orimliga krav. 

Används av narcissister och psykopater: New York Post beskriver det som att offret utvecklar en medberoendeställning till kärleksbombaren, som ofta är men narcissist eller psykopat.

Det är en ytterst kraftfull taktik som fick sitt namn på 70-talet. Den har uppmärksammats eftersom den flitigt användes som känslomässigt vapen av sektledare som Charles Manson. 

Kärleksbombaren är extremt bekräftande och romantisk till en början, men det vänder snart. Foto: Shutterstock

Här är varningssignalerna: Så vad ska du se upp med? Om personen du dejtar rusar fram i er relation och väldigt tidigt uttrycker att du är den mest underbara personen i världen, att ni måste vara själsfränder samtidigt som hen beskriver sina tidigare partners i dåliga ordalag, då kan det vara dags att dra öronen åt sig. 

Men alla som överöser med komplimanger är så klart inte kärleksbombare. Som psykologen Dale Archer uttryckte det i Psychology Today:

"Om de extravaganta ömhetsbetygelserna fortsätter oförändrat, om handling följer ord, och det inte förekommer någon devalveringsfas, då är det antagligen inte kärleksbombning."

LÄS OCKSÅ: Henrik Fexeus avslöjar: Så vet du att din flört är intresserad  

3. Bänkaren som håller dig på halster

Har du dejtat någon en tid utan att riktigt börja dejta regelbundet? Relationen går på tomgång, ni har inte setts på ett tag och du börjar undra om den andra personen är så intresserad. Precis när du är på väg att avsluta relationen hör din dejt av sig med ett gulligt sms som ställer allt på ända.

Du blir förvirrad – tycker personen om dig eller inte? Du har med största sannolikhet blivit utsatt för benching, det vill säga blivit bänkad.

Så vet du att du har blivit bänkad: Typiskt för bänkningen är att det kan pågå i flera månader, även om ni slutade gå på dejter för länge sedan! Bänkaren håller relationen vid liv och får sin dos bekräftelse genom att då och då skicka ett gulligt sms, gilla och kommentera bilder på sociala medier, men när du väl föreslår att ni ska ses blir det sällan av. Likna det vid att bli satt på avbytarbänken i ett sportsammanhang: Du är tekniskt sett med i matchen, men du väntar på att bli satt på plan.

Därför gör personen så här: Vad är det som motiverar en typisk bänkare? Metro UK skriver: Personen som bänkar vill ha någon till sitt förfogande så att de inte känner sig ensamma, men de undviker samtidigt att knyta an i fall de skulle hitta någon bättre.

Börjar tvivla på det egna omdömet: Det här fula knepet har de flesta stött på när de dejtar. Men det farliga med att hållas på halster är att personen som bänkar har kontroll över relationen, medan offret blir förvirrad och börjar tvivla på sig själv och sitt eget omdöme. 

LÄS OCKSÅ: 20 tecken på att du känner en psykopat

4. Smygaren låter dig inte träffa sin familj

Fast att ni kanske dejtat i flera månader undrar du ibland om någon annan person vet vem du är. Metro UK har döpt den här typen till "stasher", som refererar till att personen gömmer sin dejt.

Det här gör smygaren: Smygaren håller dig tydligt avskiljd från resten av sitt liv. Om hens föräldrar ringer och frågar hur dagen har varit kommer smygaren att utelämna dig. Du finns inte med på några Instagram-bilder – även om personen lägger upp bilder på alla andra – och fast att smygaren har träffat både din familj och dina vänner, får du har aldrig träffa personens kompisar.

Du kommer att få höra ursäkter som att hen skäms för sina vänner eller att hen inte kan förstå varför du tycker att det är så viktigt att finnas med på Instagram. 

Skapar en känsla av att var värdelös: Även om relationen är fantastisk i övrigt är det förödande för självkänslan att vara en hemlighet. Det kommer väcka känslor av skam – skäms personen över dig? – och av att inte vara särskilt värdefull för den andra.

Därför håller smygaren dig hemlig: Det kan finnas fler olika anledningar till att smygaren smyger. En extrem variant är att hen lever ett dubbelliv. Men oftast handlar det om en rädsla eller ovilja att inleda något seriöst. Genom att hålla dig separerad från sitt liv är det lättare att låtsas att er relation inte är så seriös, vilket i sin tur gör det lättare för personen att dejta andra vid sidan av eller bete sig allmänt taskigt.

Om du har stött på någon av de här typerna medan du dejtar – var inte hård mot dig själv. De finns över allt, men nu när du har lite bättre koll på hur de funkar är det lättare att undvika dem.