21 bästa sakerna vi lärt oss från året – som vi tar med oss 2019

Strunta i nyråslöften, här är hälsolärdomarna du ska bära med dig.

Foto: Shutterstock

Strunta i nyråslöften, här är hälsolärdomarna du ska bära med dig.

Det har varit ett år fullt av nya lärdomar gällande hälsa, relationer och sex. 

Hälsoliv har samlat några av de viktigaste tipsen och livsråden att ta med sig in i 2019.

Andra har också läst

1. Det är lönlöst att banta

Åtminstone om man frågar överviktsforskaren Erik Hemmingsson, som är aktuell med boken ”Slutbantat!” Han menar att det bästa man kan göra för hälsan är att börja tycka om sin kropp och börja samarbeta med den. Och det tar oss osökt in på punkt nummer...

2. En bikinikropp = bikini + kropp

Inför badsäsongen 2018 frågade Hälsoliv Karin Adelsköld och tre andra kvinnor om hur de kom över sina kroppskomplex

– Livet är för kort för att ha ångest över sin kropp, på riktigt. Lägg energin på att ha kul i stället, sa Adelsköld då.

LADDA FÖR NYA ÅRET! Just nu kampanj på ekologiska juicer på bag-in-box för bara 199 kronor – erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv 

3. Träning kan stärka självkänslan

Det är faktiskt sant! När du motionerar och märker att du klarar av allt fler saker, som att jogga fem kilometer till exempel, får du bättre självförtroende. Det är inte så konstigt, men med tiden höjs också din självkänsla och självuppfattningen förbättras, enligt hälsoforskaren Magnus Lindwall. Visst får det en att bli mer motiverad?

4. ... och förbättra sexlivet

En trevlig påminnelse, även om du säkert räknat ut det redan. Du känner dig mer nöjd med din kropp, du får bättre flås och orkar mer. 

Foto: Shutterstock

5. Naturen = terapi

Forskare vi Alnarps Lantbruksuniversitet är bestämda: Naturen kan läka utbrändhet minst lika bra som medicin

6. Man får ligga med exet

Det behöver inte vara en katastrof. Tvärtom kan det hjälpa en att gå vidare.

7. Man blir glad av spenat och grönkål

Det var vad Hälsoliv kom fram till när vi sammanställde vetenskapliga humörhöjare. Gröna bladgrönsaker innehåller folat, som hjälper till att frisätta dopamin, kroppens glädjehormon.

8. Alla borde ha en bajspall

Du har antagligen bajsat fel hela ditt liv! 90-gradersvinkeln som våra porslinstronar erbjuder är inte optimal för tarmtömning, som helst ska göras i hukande sittställning. Blir 2019 året då alla investerar i en bajspall

9. Har du mensvärk kan du slippa karensdag

Hälsoliv genomförde en enkätundersökning om mens under hösten, där hälften svarade att de stannar hemma från jobbet eller avstår från åtagande på grund av mensen. Något som måste tas på allvar, menar gynekologen och forskaren Lena Marions. Mensvärk kan vara lika smärtsamt som en hjärtinfarkt, men det finns hjälp att få. Dessutom kan du som menstruerar och lider av smärta ansöka om ett högriskskydd, som gör att du slipper karensdag. Här kan du läsa mer om enkätundersökningen och högriskskyddet.

10. Lyssna på kroppen när du är stressad

Stress är en av de vanligaste orsakerna till att vi är sjukskrivna i Sverige - det är helt galet! 

Foto: Shutterstock

Är 2019 året du du börjar med yoga?

Låt 2019 bli året då du lyssnar på kroppens signaler

11. Det är dags att prata om klimakteriet

Vad är perimenopausen för något? Och kan man verkligen få symtom som vallningar flera år innan sista mensen? Det har pratats alldeles för lite om övergångsåldern, men 2018 började det vända

12. Kärlek kan uttryckas på olika sätt 

Har du och din partner svårt att kommunicera? Känner du dig inte uppskattad? Det kan vara dags att gå skilda vägar, eller så behöver ni bara lära er varandras kärleksspråk. Fem stycken finns det, enligt relationsexperten Hälsoliv pratat med.

13. Men ett dåligt äktenskap är lika farligt som rökning

Ett lyckligt äktenskap kan få dig att leva längre, men knakar det i fogarna kan hälsoriskerna vara lika stora som om du rökte. Ibland är det bättre att gå skilda vägar i stället för att kämpa. 

14. Hundar är bäst!

Funderar du på att skaffa hund? KÖR! Ännu en gång är det bevisat att hundar gör livet lite bättre - särskilt om du är kvinna. Enligt en studie är hundar bättre sovsällskap än både partners och katter.

Foto: Shutterstock

15. Det här kan få oss att vara otrogna

Det finns inte ett enda svar på varför någon är otrogen, men 2018 var året då vi listade ett antal faktorer som kan spela roll. Kanske värdefull kunskap om du ger dig ut i dejtingdjungeln 2019?

16. Hur man somnar på två minuter

Få saker är så viktigt för välmåendet som sömnen. Det finns hur många knep som helst för att sova bättre, men just 2018 lärde vi oss hur man somnar på två minuter med det här militärknepet. 

17. Fermenterat är mums för magen

Tarmhälsan hamnade på tapeten under 2018, vilket inte är så konstigt. Allt mer pekar på att våra tarmar är centrala för vårt välbefinnande. Där kommer fermenterad mat in i bilden. Surkål, kimchi och syrade morötter innehåller levande bakteriekulturer, probiotika, som bäddar för en balanserad tarmflora.

Foto: Shutterstock

Kimchi

18. ... choklad också!

Glada nyheter: Även choklad platsar in på listan över livsmedel som främjar en god tarmhälsa.

19. Man kan inte ha för många krukväxter

Krukväxter är inte bara en snygg inredningsdetalj, de är toppen för ditt mentala välmående också! Det visar både studier och inbitna växtälskare som Hälsoliv varit i kontakt med. Så investera i den där enorma fiolfikusen - det är du värd.

Foto: Shutterstock

20. Prata pengar = kärlek

– En del vet inte ens vad deras partner tjänar, är inte det märkligt? Folk verkar tro att romantik och ekonomi är motsatser, men att bry sig om sin gemensamma ekonomi är ju kärlek, sa beteendevetaren Elin Helander i en intervju med Hälsoliv 2018.

I artikeln ger hon sina bästa tips för att förena ekonomi och kärlek, samt slippa pengastress.

21. Det finns ingen anledning att inte unna sig en orgasm

En viktig påminnelse! Förutom att det är en angenäm upplevelse hjälper det dig att stressa ner och bli på bättre humör - och det förtjänar du.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här