Efter ett tag är det lätt att en relation fastnar i samma gamla hjulspår.
1 av 2: Efter ett tag är det lätt att en relation fastnar i samma gamla hjulspår. Foto: Shutterstock
Varför inte blindtesta lite viner tillsammans?
2 av 2: Varför inte blindtesta lite viner tillsammans? Foto: Shutterstock

18 saker som alla par borde göra tillsammans - åtminstone en gång

En nyförälskelse förvandlas snabbt till vardag och magkittlande dejter byts ut mot den senaste Netflix-serien i soffan.

Sugen på lite variation som tar relationen till nästa romantiska nivå?

Här är 23 klockrena tips.

– Det är lätt att fastna i hamsterhjulet och ta din partner för givet, säger psykologen Ramani Durvasula till sajten Prevention.

1. Planera en matkväll med tema

Extra perfekt om båda två är matintresserade. Tänk exempelvis franskt tema, med fransk mat, franska viner och kanske en obskyr fransk nya vågen-rulle? Eller varför inte en djupdykning i det indonesiska köket? Tacofredag är både gott och mysigt, men ibland måste man våga testa något nytt.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att din relation håller livet ut 

2. Konsertutmaningen

Du och din partner bokar in var sin konsert med en av era favoritartister. Delar ni musiksmak är det win-win hela vägen. Om inte kan det alltid ge en inblick i vad den andra tycker om och varför. Om du inte diggar din partners val får du ändå chansen att njuta av bra musik när det är din tur. Win-win här också med andra ord.

3. Gå på upptäcktsfärd tillsammans

Foto: Shutterstock

De allra flesta har hyfsad koll på sin närmiljö, men glömmer lätt bort att det finns en hel värld utanför just ditt grannskap. Ta bussen, bilen, cykeln eller tunnelbanan till ett område där ni aldrig varit. Eller varför inte en närliggande stad eller ort? Strosa runt tillsammans, ta en kopp kaffe och bara känn in. Kanske kan det till och med skapa inspiration för en framtida flytt?

För att skoja till det ytterligare: Välj platsen på måfå! Men se till att ha en plan B om fingret hamnar på ett grustag.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så gör du slut på ett bra sätt

4. Se en pjäs

Älskar ni att gå på bio tillsammans? Varför inte prova att se en pjäs, en opera eller konstutställning i stället? Konstnärliga uttryck i alla former kan öppna nya dörrar inom er. Har ni tur vinner ni en ny favoritsysselsättning. Om inte kanske ni lärt er något kul på kuppen (eller åtminstone har ett roligt minne att titta tillbaka på: "Minns du den där gången vi gick på opera? Hur tänkte vi?").

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga kärlekskriser många par går igenom 

5. Dra på festblåsan och skaka shakern

Alla dejter behöver inte ske utanför hemmets trygga väggar. Och finklädd kan man vara även på hemmaplan! Klä upp er för galafest och blanda några smarriga drinkar och njut av varandras sällskap utan störiga bargrannar.

6. Testa en träningsklass tillsammans

Foto: Shutterstock

Nej, du behöver inte vara en Instagram-influenser för att träna med din partner. Och det behöver inte vara särskilt krångligt heller. Testa att gå på en träningsklass tillsammans, gärna något som ingen av er testat tidigare. Det kan öppna helt nya konversationer och leda till ett starkare band, även om träningsformen inte är för er.

7. Spana in stjärnorna

En av de mest budgetvänliga och romantiska aktiviteterna som finns. Allt du behöver är en stjärnklar kväll/natt och möjligen ett glatt humör. Diskutera vad ni skulle önska er om ni såg ett stjärnfall (även om det bryter mot de inofficiella stjärnfalls-reglerna) eller njut av tystnaden och oändligheten. Både avstressande, avslappnande och romantiskt på en och samma gång.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation 

8. Massera mera!

Köp några lyxiga eteriska oljor, tänd lite doftljus och turas om att massera varandra. Romantiskt, intimt och (förhoppningsvis) skönt.

9. Nöjesfält är inte bara för barn

Foto: Shutterstock

Innanför den mer eller mindre vuxna fasaden har de allra flesta av oss barnasinnet kvar. Det är förstås en fördel om ni båda diggar fart, fläkt och en bergodalbana i hög hastighet. Den här typen av barnsligt skoj, kan göra att omvärlden känns lättare att hantera.

10. Återskapa din barndomsmat

Förhoppningsvis växte ni inte upp på färdigpizza och fryst tacopaj, det gör nämligen den här aktiviteten desto roligare. Berätta för varandra om en klassisk maträtt ni åt som barn och försök återskapa den! Det kan leda nya spännande konversationer om er uppväxt och minnen som ni aldrig tidigare delat med er av.

LÄS OCKSÅ: Bästa åldersskillnaden för att relationen ska hålla 

11. Skapa en intern bokklubb

Problemet med bokklubbar är att det är många viljor och många personer som måste samlas. Är ni bara två, som dessutom bor under samma tak, är det hur smidigt som helst. Turas om att välja bok och "träffas" en gång i månaden för att diskutera den.

12. Blindtestet

Foto: Shutterstock

Att uppleva något nytt tillsammans är ofta positivt bränsle för en relation. Välj ut några spännande viner på Systembolaget, antingen helt slumpmässigt eller från ett visst distrikt eller land. Sedan är det bara att anordna ett klassiskt blindtest. Smaka, fundera, diskutera, sätt betyg och jämför. Är ni mer förtjusta i öl eller vill dricka alkoholfritt går det naturligtvis lika bra!

13. Stäng av omvärlden

Vi är ett oerhört uppkopplat folk. När inte streamingtjänsterna går varma är det sociala medier hit och mobilspel dit. Välj ut en dag där ni är helt elektronikfria. Inga tv-apparater, datorer, paddor eller mobiltelefoner. Bara ni två. Snacka, skratta och bara häng.

LÄS OCKSÅ: Så mycket sex har vi - ålder för ålder 

14. Byt presenter

Julaftnar och födelsedagar har inte ensamrätt på presenter. Varför inte fira att det är en helt vanlig tisdag? Eller att det är sol ute? Utmana varandra att hitta den coolaste och mest slumpmässiga presenten som står att finna för under 50 spänn. Slå in och anordna en liten paketutdelning i all enkelhet.

15. Dela med er av populärkulturella favoriter

Foto: Shutterstock

Många par konsumerar tv-serier tillsammans, men det finns nästan alltid någon show som ni håller för er själva. Varför inte avsätta en kväll eller två och visa upp era favoriter - även om det inte tillhör din partners favoritgenre. Alla kan inte ha samma smak och det är helt okej, men vem vet: Plötsligt är du helt förälskad i Tyrion Lannister i Game of Thrones trots att du hatar fantasy eller inser att Cheryl Blossom i Riverdale är det bästa som hänt tv-världen.

16. Planera framtida semestrar

Att drömma om framtiden kan vara både spännande och utvecklande. Det ger också en inblick i hur din partner tänker. Plocka på er några resemagasin och dröm er bort på framtida semestrar. Det behöver absolut inte vara något ni ska göra i närtid. Notera platser som ni skulle vilja besöka någon gång i framtiden. Ni kan också diskutera var i Sverige/världen ni skulle vilja gå i pension eller vart ert absoluta drömhem skulle ligga.

LÄS OCKSÅ: 5 tips som håller din långvariga kärlek vid liv 

17. Lär varandra en ny hobby

Älskar hen tv-spel eller att dansa? Diggar du matlagning och modellbygge? Avsätt en kväll där ni visar upp era intressen och försöker lära den andra att uppskatta det du uppskattar. Ni lär er något om varandra och kommer garanterat komma varandra närmare - så länge ni visar tålamod och öppenhet.

18. Marsch ut i naturen!

Vare sig det handlar om en tälthelg i skogen, några timmars vandring i naturen eller en enkel picknick på en klippa finns chans för hög mysfaktor. Några timmar i naturen hjälper oss att varva ner från vårt stressiga vardagsliv.