Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att experimentera med olika sexställningar gör att man lär känna sin egen och sin partners kropp bättre.
Att experimentera med olika sexställningar gör att man lär känna sin egen och sin partners kropp bättre.
Att experimentera med olika sexställningar gör att man lär känna sin egen och sin partners kropp bättre.
Sexologen Suzanne Lindström
Sexologen Suzanne Lindström
Sexologen Suzanne Lindström
1 AV 2
Att experimentera med olika sexställningar gör att man lär känna sin egen och sin partners kropp bättre.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Sexologen Suzanne Lindström
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bil / EXPRESSEN

14 sexställningar att prova i livet… eller redan i natt

Sex är som en dans, det är viktigt att vara i takt med varandra och att samarbeta, poängterar Söndags sexolog Suzanne Lindström. 

Alla sinnen behöver stimuleras och viktigast av allt är en god kommunikation. Här är inspiration till alla som vill prova sig fram. 

Texten riktar sig till heterosexuella par.

Anne Haavisto

Att experimentera med olika sexställningar gör att man lär känna sin egen och sin partners kropp bättre. Vilken ställning som fungerar bäst kan bero på olika saker, som till exempel vilken fas man är i livet. Det menar Söndags sexolog Suzanne Lindström.

– Kroppen fungerar olika i olika perioder av livet. Till exempel under och efter en graviditet, efter menopaus, eller hur stark kroppen är överlag. 

Det är viktigt att man hittar en ställning som är bekväm för båda parter.

– Ställningen får inte göra ont eller vara för ansträngande. Om man måste anstränga sig och spänna olika muskler så tar man bort fokus från njutningen, menar hon.

Olika samlagsställningar har även en viss betydelse för den visuella stimulansen. Man blir alltså upphetsad av det man ser. Men alla sinnen behöver stimulans.

– Det är viktigt att man varierar penetreringssex med smeksex. För att hjärnan ska få maximal stimulans behöver man ögonkontakt, kyssar och närhet, säger Suzanne.

LÄS OCKSÅ: Männen avslöjar: det här är vår favoritposition 

Sex är som en dans

Förutom att utforska olika ställningar kan man även experimentera med att ha sex på olika platser, för att uppleva ny njutning och skapa positiva minnen tillsammans.

– Prova de olika positionerna till exempel i skogen mot ett träd, i vattnet eller i bilen. Då får man tänka lite vidare, och anpassa de olika ställningarna beroende på plats, berättar Suzanne.

Något som är viktigt är kommunikation och att man är tydlig med varandra om vad som känns bra och mindre bra.

– Undervärdera inte orden och stönen. De är minst lika viktiga som ögonkontakt och kyssar.

Sex är som en dans, det är viktigt att vara i takt med varandra och att samarbeta. Och inte glömma bort hur våra kroppar ser ut. Klitoris till exempel måste nås för kvinnan och/eller mannen oavsett ställning, poängterar Suzanne. 

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips 

1. Kvinna på toppen

Foto: Shutterstock

Från missionären kan man glida över i denna ansikte mot ansikte-position genom att använda armarna för att stödja upp överkroppen. Prova att göra den utan att mannen glider ut ur kvinnan. Intim ställning där man har ögonkontakt och kan hitta en gemensam rytm. Kan även göras med sammanslingrade ben för ännu mer närhet. 

2. Droppen

Kvinnan ligger på högra sidan och mannen sätter sig gränsle över kvinnans högra ben och lägger kvinnans vänstra ben runt hans sida. I den här ställningen kan mannen penetrera djupare, ha ögonkontakt och smeka klitoris. Ställningen är skön om den funkar bra för mannens knän. 

LÄS OCKSÅ: 6 saker du aldrig ska göra före sex 

3. Strykjärnet

Kvinnan ligger på mage med raka ben och höfterna något höjda. Det här är en ställning som passar kvinnor som onanerar på magen genom gnid. Hon kan då klämma in en hand och stimulera sig själv samtidigt. 

Bonus: Den här ställningen är extra bra för mannen som vill växla mellan att penetrera ytligt och djupt. På så sätt är det lättare att behålla ståndet under en längre tid.

4. Face off

Foto: Shutterstock

Mannen sitter på en stol eller sängkanten och kvinnan sätter sig på honom. I den här positionen är det kvinnan som styr genom att hon kan kontrollera både djup och hastighet. När båda sitter ner kan man hålla på längre. Den är skön och intim för båda parter, då man kommer varandra nära och kan kyssas under tiden. Med fria händer kan båda två smeka varandras kroppar.  

LÄS OCKSÅ: Orgasm - 10 skäl för att unna dig den ofta 

5. Cowgirl

Som vid ”vanlig” ridning men du trycker emot mannens bröst och glider längs låren. Mannen hjälper till genom att hålla en del av kvinnans vikt, tar tag i höfterna eller låren samtidigt som han reser sig en bit för att göra motstötar. Den här ställningen är bra om man inte vill anstränga benen. Växla mellan djupa och grunda stötar för att stimulera olika delar av vaginan. Den här har också gnidfunktion för gnidare och kvinnan kan med hjälp av händerna hålla i gång sin klitoriserektion.

6. Magiska berget

Både mannen och kvinnan sitter mitt emot varandra med böjda ben. Sedan lutar sig båda bakåt mot händerna och lyfter upp kroppen. Båda närmar sig varandra tills kontakt uppstår och mannen kan tränga in i kvinnan. Ställningen kan vara skön en stund eftersom den kräver en del armstyrka. Här kan kvinnan med fördel gnugga sin klitoris mot mannens bäcken. Bra ställning för att ha ögonkontakt med varandra hela tiden och därmed öka intimiteten. 

LÄS OCKSÅ: 7 sexställningar som ger båda orgasm - samtidigt 

7. Omvänd Cowgirl

Mannen ligger på rygg och kvinnan gränslar honom med ryggen emot honom. Den här ställningen gör att kvinnan får kontroll och visa mannen vilken rytm och vilken fart och tempo du tycker om. Kvinnan har i den här ställningen möjlighet att helt gå in i sig själv och sin njutning och mannen kan smeka hennes bröst samtidigt.  

8. Vaggan

Mannen sitter med benen i kors som i yoga och kvinnan sitter i hans knä med ansiktet mot honom. Kvinnan kramar om mannen med sina ben. Passar bäst för tantrisk sex. Gnida och gunga, inte stöta, är nyckeln till njutning i den här mycket intima positionen. 

9. Stjärnan eller saxen

Mannen ligger helt på sidan medan kvinnan ligger på rygg. Kvinnan lägger sedan ett ben över mannens midja och det andra benet mellan hans ben. I den här ställningen får kvinnan möjlighet att ta emot multistimulering och kan även ta ansvar för sin klitoriserektion. Saxen gör att man kan öva på att synka ihop så att man når klimax samtidigt. Till sin hjälp kan man ta en vibrator för att stimulera klitoris och även penisrot. Det här är en skön och bekväm ställning för båda parter. Mannen kan, utan större ansträngning, glida in och ut och vara med på kvinnans förmåga att njuta.

10. Balettdansaren

Foto: Shutterstock

Kvinnan står på ett ben med ansiktet mot mannen och lägger ena benet runt mannens midja, medan han hjälper till att stödja kvinnan.  Ställningen gör att man kan vara väldigt nära med varandra och ha ögonkontakt hela tiden. Om kvinnan är väldigt vig prova lägga benet mot hans axel för djupare penetration.  Den här ställningen kan man med fördel använda i duschen, mot en vägg eller i poolen/havet.

11. Cowboy

Kvinnan ligger på rygg och mannen sätter sig grensle över henne. Kvinnans ben kan med fördel vara lite extra ”stängda” för att skapa en tajtare känsla för båda under samlaget. Mannen kan i den här ställningen smeka kvinnans bröst och/eller trycka ner hennes handleder för lite dominant touch. Extra bra ställning för att med fingrarna (både mannens och kvinnans) kunna stimulera klitoris. Ställningen fungerar bäst om inte mannens penis är för kort.  

12. Skeden

Foto: Shutterstock

Både mannen och kvinnan ligger på sida, som i en sked. Kvinnan drar upp sina knän och mannen ligger bakom och tränger in bakifrån. Den här ställningen ger stor känsla av närhet och är inte ansträngande fysiskt för någon. För mer intensitet kan mannen ta tag i kvinnans axlar för att penetrera hårdare och djupare. 

13. Den late mannen

Lägg kuddar bakom mannens rygg då han sitter i sängen med utsträckta ben. Sätt dig på huk och för in hans penis. Bra ställning om kvinnan vill ha kontroll över hastighet, djup och intensitet. Intim ställning men också nyttig för kvinnan som får använda både sina benmuskler och knipmuskler. 

14. Gaffeln

Kvinnan ligger på rygg och höjer högerbenet så mannen kan lägga sig mellan hennes lår i 90 graders vinkel. Om kvinnan rullar över lite mer kan hon styra över rörelserna. Här kan ni ge varandra djupa kyssar under tiden. Den här ställningen kan göras både med ansiktena emot och ifrån varandra. Kvinnan kan även lyfta sitt ben högre och placera den på mannens axel och då komma åt sin klitoris enkelt. Prova att synkronisera andningen, för ordlös intimitet. 

Källa: Womans Health