Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns många saker som inte är okej i en relation.
Det finns många saker som inte är okej i en relation.
Det finns många saker som inte är okej i en relation.
1 AV 2
Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
2 AV 2
Det finns många saker som inte är okej i en relation.
Foto: Shutterstock

13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

Tänker du ibland att du borde göra slut - men så påminns du om allt som faktiskt är rätt bra?

Eller är det först när andra påpekar att din relation är galen som du börjar fundera?

En massa till synes kloka personer lever i sneda förhållanden, utan att ha en tanke på att gå.

Otrohet och fysiskt våld är långtifrån det enda som är oacceptabelt.

När man varit ihop en längre tid är det lätt att bli blind inför sitt eget förhållande. Beteenden som man ALDRIG skulle acceptera hos en ny dejt har man plötsligt överseende med hos sin partner, eftersom gränser har suddats ut och man är mer blasé med varandra.

I värsta fall har man tillsammans rotat in helt skeva mönster, som först när andra kommer på besök och ser dem utifrån hamnar i ljuset och ifrågasätts. Till exempel att raljera över varandras egenheter, eller att en av er ständigt passar upp på den andra.

Tyvärr är det lättare sagt än gjort att lämna en dysfunktionell relation. Kanske förstår man inte själv att man lever i ett destruktivt förhållande.

Många tar steget först när familj och vänner runtomkring börjar reagera - och man för länge sedan har kört sitt självförtroende och förnuft i botten.

Med inspiration av tidningen Health listar vi 13 saker som bör få dig att överväga din relation redan i dag.

1. Du tassar på tå

Oroar du dig för att komma hem med "fel" sorts ost när du går och handlar, är du rädd att ditt sätt att hacka lök ska få underkänt – eller drar du dig för att säga din mening eftersom du vet att din partner är av en annan åsikt? Att ständigt vara på sin vakt inför den andras reaktion är INTE ett sunt beteende. Det tyder på att hen kontrollerar dig för mycket.

LÄS OCKSÅ: 5 dolda tecken på psykisk misshandel du inte ska ignorera

2. Din partner ger dig gliringar hela tiden

Direkta elakheter är så klart big no-no, men var uppmärksam även på mindre uppenbara kränkningar. Återkommande kommentarer om hur du borde se ut, ifrågasättande av din kompetens och onödiga sågningar av maten du lagat är också oacceptabelt.

LÄS OCKSÅ: 8 saker du ska se upp med hos din partner

3. Du kan inte vara dig själv

I en sund relation kan båda parter vara sig själva fullt ut, med tillgångar OCH brister. Ingen ska behöva förställa sig och låtsas vara någon man inte är, för att tillfredställa den andra. Att vara sig själv innebär också att kunna och få utrymme att ägna sig åt sina intressen och passioner, även om de inte delas av partnern. Respekt och att peppa varandra till personlig utveckling är a och o.

LÄS OCKSÅ: Bästa åldersskillnaden för att relationen ska hålla

4. Din partner ljuger eller undanhåller saker

Du upptäcker att din partner mörkat en sms-konversation (ja, du "råkade" se i mobilen...) eller en lunch med sitt ex. Även om kontakten är oskyldig och hen undanhåller fakta för att slippa diskussion så är det FEL. Du ska aldrig behöva känna dig utanför eller förnedrad.

LÄS OCKSÅ: Experter: 6 tecken tydliga tecken på att du är kär

5. Du blir svartsjuk

När du börjar känna irritation eller misstro mot alla som din partner pratar om eller träffar utanför ert umgänge så är det ett symptom på att du inte känner dig trygg i relationen. När varje ny bekantskap, kollega eller vän blir en potentiell rival är det hög tid att rannsaka sig själv – och förhållandet.

LÄS MER: 9 skäl att skiljas – eller börja kämpa!

6. Din partner blir fysisk

Du kanske inte är utsatt för det som brukar definieras som fysiskt våld, men det finns annan hårdhänthet som kan vara lika illa. Att gripa tag i sin partners arm eller haka när man ska tillrättavisa eller förklara något är också ett övertramp.

7. Du känner dig isolerad från dina vänner

En destruktiv relation behöver inte ta sig uttryck i fysisk eller verbal misshandel. Maktutövning kan också vara att din partner knyter dig till sig för hårt, och hindrar dig från att ha ett socialt liv. Om hen ger dig dåligt samvete för att du prioriterar en middag med vänner framför att vara hemma så bör du säga ifrån. Att välja kärleken framför kompisar är MÖJLIGEN okej när man precis börjat dejta – men inte för alltid.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så gör du slut på ett bra sätt

8. Dina kompisar påpekar att relationen är dysfunktionell

Nära vänner är lojala. Och tålmodiga. In i det sista kommer de att stötta dina beslut, men när de väl säger ifrån och uppmanar dig att lämna din relation så ska du lyssna. De ser och kan bedöma saker utifrån – och de är de viktigaste rådgivarna du har.

9. Ni pratar aldrig allvar

När du tänker efter: Var det inte väldigt länge sedan ni diskuterade så där initierat som ni brukade göra i början av relationen: om livet, drömmarna och världsläget? Numera är det mest trams och kommentarer om vad som visas på tv som avhandlas. För att inte tala om hur sällan ni berör er egen relation, dess brister och potential. Nej, djupa, intellektuella eller känslosamma ämnen finns det inte ork för längre.

10. Du är stingslig och känner dig osäker

Inte så konstigt att du är på dåligt humör och tappar mental styrka om du är utsatt för tidigare nämnda felbeteenden: kontroll, gliringar, press, smussel, hårda tag eller ointresse. Men i en fungerande kärleksrelation ska man känna sig lugn och trygg. Stingsligheten kan också uppkomma när du börjar tröttna på att ta skit. Då blir du avig och på din vakt mot det mesta som din partner gör eller säger.

11. Ni uppskattar inte varandra

Ni har slutat säga "jag älskar dig" (eller "jag tycker om dig") till varandra och ni orkar inte längre anstränga er för att hitta på gemensamma aktiviteter utanför vardagslunken. Ja, då kanske ni faktiskt inte är så intresserade av att umgås?

LÄS OCKSÅ: 6 tecken - så vet du att relationen går att rädda

12. Ni rör inte vid varandra längre

I början av förhållandet var det hångel, smek och kyssar lite titt som tätt. Nu blir det knappt en kram när ni möts i hallen efter arbetsdagen – och ni håller inte längre handen när ni går på promenad. Fysisk närhet är viktigt för att skapa må-bra-hormoner, en känsla av samhörighet och sexuell attraktion. När den dagliga beröringen försvinner är det ett symptom på att något annat saknas.

13. Du tappar sugen på sex

Lust bygger mycket på tillit och trygghet. När vi blir osäkra inför en partner känns även prestationer i sängen som en hög tröskel. Dessutom smittar oentusiasm för andra saker i relationen av sig på det sexuella - och har man utöver det slutat beröra varandra fysiskt till vardags är startsträckan till ett ohämmat ligg rätt lång. Kroppen har svårt att ljuga.

LÄS MER: 9 skäl att skiljas – eller börja kämpa!