1 av 3: Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
2 av 3 Foto: Shutterstock
3 av 3 Foto: Shutterstock

13 tecken på att din partner inte är rätt för dig

Är du osäker på ditt förhållande? Ibland räcker det inte bara med kärlek för att en relation ska fungera. Vi listar tecken på att din partner inte är bra för dig.

Ett förhållande kan se ut på många olika sätt - vi är alla olika och trivs med olika saker. Däremot är det viktigt att komma ihåg att det finns skillnader mellan ett hälsosamt och ett ohälsosamt förhållande. Med inspiration från Bustle hjälper vi dig att se tecken på att din partner inte är den rätta för dig.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så gör du slut på ett bra sätt

1. Hen kan inte göra något utan att prata med dig först

Visst ska man hjälpa och stötta varandra i ett förhållande men det är viktigt att komma ihåg att ni båda är vuxna personer som klarar av att ta egna initiativ och beslut. Större beslut ska ni så klart diskutera och besluta om ihop, till exempel om det gäller ett jobbyte eller tankar om flytt.

2. Hen vill göra allting ihop med dig

Visst är det smickrande att ens partner vill umgås med en men det kan bli för mycket om ni hänger ihop jämt. Det är viktigt att ägna tid åt egna intressen och hobbys, även om man är i ett förhållande. Uppmuntra din partner att göra detsamma.

3. Du kompromissar väldigt mycket för att möta hens vilja

I ett förhållande är man ett team, vilket betyder att bådas viljor och behov ska prioriteras. Därför måste också båda parter kompromissa ibland. Om du känner att du är den enda i förhållandet som hela tiden får kompromissa och åsidosätta din vilja är det dags att prata med din partner om det. Vänta på förändring, men om den inte kommer får du fundera över om förhållandet är värt att fortsätta med. Det kan hända att din partner älskar dig enbart för att förhållandet funkar bra för hen.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar 

4. Ni har inte samma mål och framtidssyn

Vissa stora beslut och behov kan ändra sig under livets gång, så som barn och äktenskap. Om du dock vet med dig att du och din partner har väldigt olika syn på hur ni vill att framtiden ska se ut och vara, och ni båda är orubbliga i era beslut, så kan det vara så att ert förhållande inte kommer fungera. Kärlek är viktigt i ett förhållande, men ibland räcker inte det.

Foto: Shutterstock

5. Hen vill att ni ska vara vandras "allt"

Ett tecken på att din partners kärlek inte är bra för dig är att hen försöker isolera er från omvärlden. Att ha bra kontakt med familj och vänner är superviktigt, och något man ska prioritera hela livet oavsett hur ens relationsstatus ser ut. Att din partner vill ha dig för sig själv kan vara ett tecken på att hen vill ha kontroll över dig. Om du känner igen dig i detta, fundera över varför din partner är så bekymrad eller bryr sig mycket om vem du umgås med.

6. Hen frågar om allt du gör

Hand i hand med punkten ovan kan ett annat tecken på en kontrollerande partner vara att hen hela tiden frågar dig om vad du gör, var du är eller var du ska. Självklart ska man bry sig om sin partner och man kan ställa sådana frågor, men om det är återkommande och hen insisterar på att få reda på det kanske flera gånger om dagen är det ett tecken på att förhållandet inte är så hälsosamt.

LÄS OCKSÅ: 4 tecken på att din relation går på sparlåga 

7. Hen vill inte träffa dina vänner

Dina vänner är en del av ditt liv och något som gör dig glad, så din partner borde vilja träffa dem. Din partner kanske är blyg och har svårt för att socialisera med personer hen inte känner - men man kan alltid anstränga sig och försöka. Om din partner är ovillig att träffa dina vänner ska du fundera över vad anledningen kan vara. Prata med din partner om det. Om hen svarar att hen bara vill umgås med dig kan det vara ett tecken på att hen försöker isolera dig från dem du älskar.

8. Din familj och vänner gillar inte din partner

Ett stort tecken på att din partner inte är rätt för dig, och kanske till och med behandlar dig dåligt är, är om dina vänner och familj inte gillar hen. Du kanske tänker att de inte känner din partner så som du gör - men de känner dig och kan ha lättare att plocka upp dåliga vibbar eftersom de inte har samma känslor för din partner som du har. Det är alltid viktigt att lyssna på dina vänner och familj om de är oroade för dig och har åsikter om din partner. Sedan är det ju i slutändan ditt beslut om du vill fortsätta relationen.

9. Din partner stänger ner när det är dags för diskussion

Kommunikation är A och O i ett förhållande, så om du inte kan kommunicera, diskutera och argumentera med din partner är det ett dåligt tecken. Din partner kanske känner att hen inte kan diskutera hens känslor öppet, eller att de inte vet hur man löser en konflikt på ett hälsosamt sätt. Fundera på varför din partner inte vill eller kan kommunicera öppet med dig, och försök göra något åt det.

Foto: Shutterstock

10. Din partner säger eller gör saker som får dig att känna dig som ett barn

I ett förhållande är båda parter jämlika - ingen står på något sätt över den andra. Om din partner säger eller gör saker som får dig att känna dig som ett barn innebär det att hen inte ser dig som en jämlike. Men samtidigt är det väldigt naturligt för vissa personer att vara vårdande och ta hand om andra, så hen kanske inte ens inser sitt beteende själv. Försök läsa av situationen, om hen inte ser dig som en jämlike eller om hen bara vill ta hand om dig, och ta det vidare där ifrån.

LÄS OCKSÅ: 10 tecken på att du har hittat din drömpartner 

11. Din partner är "tillåten" att göra saker som du inte får

Om du är i ett förhållande där din partner bryr sig väldigt mycket om dina handlingar och vad du gör, men inte bryr sig om det hen gör på samma sätt kan det vara ett tecken på en ohälsosam relation. När man är i ett förhållande har båda parter samma "regler". Om du märker att din partner kritiserar dig för något men sedan gör precis samma sak själv så ta upp det med hen. Ifrågasätt varför hen gör så. Om hen är ovillig att ändra på sig, inte kan förstå vad du menar eller går i försvarsställning över sin attityd kan det betyda att din partner är kontrollerande.

12. Hen säger otrevliga saker till dig för att hen "älskar dig"

Man ska alltid vara ärliga mot varandra i ett förhållande, men den ärligheten ska aldrig vara elak eller gå över gränsen. Tvetydiga komplimanger, skämt på din bekostnad eller ohyfsade kommentarer är inte okej. Om du tar upp att vissa kommentarer sårar dig men din partner fortsätter att säga det ändå med ursäkten att hen "älskar dig ändå" är det inte riktigt kärlek. När någon älskar dig på riktigt lyssnar de på vad du säger, ber om ursäkt och respekterar din önskan.

LÄS OCKSÅ: 7 enkla sätt att påminna din partner om att du älskar dem 

13. Din partner gör saker som får dig att ifrågasätta hens känslor för dig

Om din partner exempelvis hotar med att göra slut när hen tvivlar det minsta på ert förhållande eller om ni bråkar är det extremt jobbigt för ditt psykiska mående. Det är klart att känslor kan vackla, men du ska inte behöva oroa dig över att din partner ska hota med att göra slut så fort ni är oense om något. Om din partner beter sig så här måste ni prata om det, och du måste klargöra att det inte är okej.