Foto: Anna Omelchenko

12 knep för säkert sex – hur bra koll har du?

Många medel­ålders singlar ligger mycket och gärna och är den nya stora riskgruppen för könssjukdomar. Småbarnsåren är förbi, man skiljer sig efter långa äktenskap, och kanske tråkiga sexliv, och börjar nätdejta, pilska som kalvar på grönbete och sugna på att leva ut sånt man kanske tryckt undan.

Katerina Janouch

Men många gör det helt utan att använda kondomerna man införskaffat,­ om man nu alls gjort det. Risken för graviditet är minimal och samtidigt är man usel på att skydda sig med kondom eftersom­ man inte behövt preventivmedel­ i sitt långa äktenskap. Kunskaperna om säkert sex är som bortblåsta.­ ­­

Därför ska du följa de här råden, så blir ditt sexliv så mycket enklare.

 

Säkrare sex - så funkar det

1. Säkrare sex är ett sätt att vara tillsammans samtidigt som man försöker minska riskerna för att könssjuk­domar överförs. Det finns många sexaktiviteter som inte innebär någon risk alls för könssjukdomar.

2. Sex innebär inte nödvändigtvis­­­­ samlag. Man kan ha sex utan inträngande - man stoppar alltså inte in penis i slidan, ändtarmen eller munnen.

3. Lär dig använda dina händer och mun på bästa sätt. Smek och massera din partner på tusen olika sätt. Smek varandras könsorgan med händerna.

4. Onanera tillsammans.

5. Berätta sexfantasier för varandra.

6. Kramas och pussas, med eller utan kläder på.

7. Kyss varandra - hångla. Man har inte funnit något som tyder på att tungkyssar skulle innebära risk för att könssjukdomar sprids.

8. Ha munsex med kondom. Att ha munsex utan kondom och eventuellt få sperma i munnen innebär en smittorisk­­­­ (även om den risken är mycket mindre än vid ett oskyddat samlag).

9. Ha samlag med kondom och vattenbaserat glidmedel.

10. Tänk på att kroppsvätskor inte bör komma i kontakt med kroppens slemhinnor (till exempel i mun, ögon och könsorgan). Var försiktig med ögonen, peta inte i dem om du tagit på din partners könsorgan­­­­ innan.

11. Dela inte sexleksaker med varandra om de inte rengjorts ordentligt.

12. Närhet. Vissa sexterapier går ut på att man får smeka varandra med kläderna­­­­­ på. Sedan får man ta av ett plagg per kväll. Njuta av den varma huden, av beröringens intensitet. När man efter ett antal kvällar kommit så långt att man klätt av varandra in på bara kroppen kommer nästa prövning. Alla smekningar måste vara icke-sexuella. Man får inte röra bröst eller kön.