Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bråk förekommer i så gott som alla relationer, men det finns en del teman och sätt att gräla på som inte bådar gott för en gemensam framtid.
Bråk förekommer i så gott som alla relationer, men det finns en del teman och sätt att gräla på som inte bådar gott för en gemensam framtid.
Bråk förekommer i så gott som alla relationer, men det finns en del teman och sätt att gräla på som inte bådar gott för en gemensam framtid.
1 AV 2
Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
2 AV 2
Bråk förekommer i så gott som alla relationer, men det finns en del teman och sätt att gräla på som inte bådar gott för en gemensam framtid.
Foto: Shutterstock

12 bråk som kan innebära slutet för er relation

Meningsskiljaktigheter hör kärleken till, men det innebär inte att alla bråk är sunda eller normala. Grälar du och din partner om sådant som, enligt relationsexperter, kan innebära slutet för ert förhållande? 

Här är varningstecknen.

Det behöver inte vara förödande för förhållandet att bråka. De flesta psykologer skulle nog säga att det till stor del är hur man bråkar och hur (eller om?!) man blir sams som avgör om grälet är sunt eller skadligt. 

Inspirerade av sajten The Healthy listar vi exempel på destruktiv gräletikett och några typer av bråk som faktiskt kan vara förödande för er relation.

Bråken lyser med sin frånvaro

När grälen upphör i ett förhållande kan det vara tecken på att kärleken är på väg att sina. Irritationsmoment och meningsskiljaktigheterna kan finnas kvar, men orken att bråka finns inte där. Ibland kan det bero på att det finns en emotionell distans som gör att en eller båda undviker konflikterna.

– När det inte finns tillit eller kommunikation och ingen av er bryr sig om att bråka, då är det föga troligt att ni kommer kämpa för ert förhållande heller, säger psykologen Antonia Hall till The Healthy.

Ni kritiserar varandras personlighet

Du tar av dig skorna efter en lång arbetsdag och kliver in i ett kök som ser ut att ha vänts upp och ner på av inbrottstjuvar. Frukostsmulorna ligger kvar på bordet och i diskhon står staplar av smutsig disk. Din partner kommer ner för trappan och du låter irritationen sippra ut: ”Du har ju inte ens tömt diskmaskinen! Det ser ut som skit här.” 

Tonen är uppenbart irriterad, du framför ett klagomål och ger uttryck för besvikelse. Härifrån är det lätt att gå till generaliseringar och slänga in ett mer eller mindre befogat ”alltid” eller ”aldrig” i grälet. ”Du städar aldrig köket” eller ”Du lämnar alltid smutsdisk och smulor på köksbordet”. Generaliseringar kan sedan glida över till att handla om personligheten. Det kan kännas tillfredsställande att i stundens hetta dra till med ett ”Du är lat!” men att tillskriva sin partner negativa egenskaper för inget gott med sig. Ofta leder det till att personen blir sårad och går i försvarsställning, kanske ger igen med samma mynt. 

Om du känner att fördelningen av hushållsarbetet är ett problem är det viktigt att du tar upp det, men försök att utgå från dig själv i stället för att inleda meningarna med ”Du”.

LÄS MER: Tre gräl som alla hälsosamma par bör undvika

Ni hamnar i bråk på grund av hushållsarbete

För att haka i scenariot i punkten ovan: Undersökningar visar att ett av de vanligaste relationsbråken handlar om hushållsarbete. Det är vida känt att en ojämlik uppdelning av arbetet i hemmet sänker känslan av nöjdhet i relationen och ökar risken för skilsmässa. En svensk studie från 2017 visar även att kvinnor som upplever sig dra det större lasset på hemmafronten och inte får erkännande för det av sina män är mer benägna att bryta upp relationen.

LÄS OCKSÅ: Så får ni en mer jämställd vardag – med psykologens tips

Ibland handlar grälen om hushållsarbete inte om en rättvis uppdelning utan rotar sig i att man inte tycker att insatsen partnern gör lever upp till ens egen standard eller görs på rätt sätt.

– Om man tycker att den andra gör för lite gäller det att uttrycka sina åsikter utan bittra, negativa kommentarer. För den som däremot tycker att partnern ska städa hemmet i en viss ordning handlar det om att våga släppa kontrollen, säger psykologen Maria Farm i en tidigare intervju med Hälsoliv.

– Din partner kanske gör annat i stället eller får dig att skratta och må bra. Väg in sådant och se om fördelarna med att leva i relationen ändå inte överväger. En annan möjlig utgång kan bli att man bestämmer sig för att inte längre leva ihop.

Ni bråkar om pengar

Ekonomin är ett vanligt tema när vi bråkar och kan kännas som ett minfält. Om ni inte kan komma överens om hur ni ska hantera er ekonomi inom förhållandet, hur pengar ska fördelas, sparas och spenderas är ni ute på hal is. 

– Vi borde prata pengar tidigare än vad vi gör i dag. Det är först när man ska köpa bostad som man börjar prata om det. Det är väldigt märkligt egentligen. När vi dejtar varandra pratar vi om massor av saker för att lära känna varandra, men man pratar aldrig pengar. Det är tabu, säger kognitionsvetaren Elin Helander i en tidigare intervju med Hälsoliv om hur man slipper pengastress.

Ni vill gå vinnande ur grälen

Är era bråk en debatt som är viktig att vinna? Det här är en farlig inställning eftersom den inte lämnar något utrymme för att kompromissa eller sätta sig in i sin partners känslor. Det kan vara svårt att säga ”Förlåt, jag hade/gjorde fel” men ibland får man bita i det sura äpplet.

Foto: Shutterstock

– Behovet av att ha rätt när man bråkar är splittrande och kan med tiden leda till förakt i förhållandet, säger Antonia Hall till The Healthy.

Om ni ofta bråkar om småsaker, försök att backa även om du tror att du har rätt. I det långa loppet kommer förhållandet må bättre utan uppslitande småtjafs kring vilken färg 

Ni bråkar om tillit

Det kan vara svårt att hitta tillbaka till varandra efter en otrohetsaffär eller när tilliten på annat sätt fått sig en törn. Den som svikit måste visa ånger och att hen går att lita på, samtidigt som den som blivit sviken måste hitta ett sätt att förlåta.

LÄS OCKSÅ: Kris? Så räddar ni relationen på nio veckor – med beprövad metod

Ni är oense om att skaffa barn

Barn är ett stort beslut att fatta och även om ni när ni träffades hade samma åsikt om att bilda familj kan känslorna ha ändrats med tiden. Kommer barn att stå i vägen för karriären? Vill din partner ge upp IVF efter flera misslyckades försök?

– Att bli förälder är ett stort åtagande och inte något som går att kompromissa om eller göra för en annan person. Du måste vara med 100 procent, annars kommer det inte funka, säger matchmakern Brooke Wise till The Healthy. 

Samma bråk upprepar sig gång på gång

Att konstant fastna i gräl om samma saker är tröttsamt och kan orsaka sprickor i relationen som till slut leder till att ni går skilda vägar. Om bråk om till synes obetydliga saker är återkommande kan det verkliga problemet vara en underliggande konflikt, exempelvis olika värderingar eller livsval som är svåra att enas kring. Då fungerar småtjafs som ett sätt att låta ilskan pysa ut. Tyvärr leder det sällan till någon konstruktivt.

För att förbättra situationen och komma ur den onda cirkeln är det viktigt att identifiera vad ni egentligen bråkar om, och försöka hitta en lösning för det problemet.

LÄS MER: Ständiga bråk om samma sak: 7 knep för att bryta spiralen  

Ni grälar om sex

Intimitet och lust är viktiga komponenter i relationer och går ofta hand i hand. När en vill ha mer sex än den andra eller någon drar sig undan kan det snabbt leda till sårade känslor och gräl. Att sexet blivit mindre frekvent eller lyser med sin frånvaro kan ha många orsaker och behöver inte ha att göra med attraktionen. Däremot är det viktigt att försöka prata om varför det blivit som det blivit, eftersom det kan skapa en fysisk så väl som emotionell distans mellan er.

Ni bråkar om familj

Blod är tjockare än vatten och om din partner tycks sky din familj som pesten, eller upplever att du hatar hens, kan det leda till osämja er emellan. 

Det är givetvis viktigt att kunna prata om varandras familjer och hur vissa situationer ska hanteras, men det är viktigt att ha respekt för varandras känslor. Svärmor har helt störd syn på barnuppfostran och du kanske tycker att din partner vill åka och hälsa på sin pappa alldeles för ofta, men att säga det rakt ut till din partner kan vara sårande. 

Det är heller ingen bra idé att försöka styra eller begränsa din partners umgänge med sin familj.

Bråken handlar om livsstil

Motsatser attraherar, men när förälskelsens skimmer har lagt sig kan de här olikheterna fresta på relationen. Om den ena personen älskar att gå ut på helgen och den andra vill stanna hemma och mysa i soffan kan det leda till att den mer sociala känner sig begränsad eller får dåligt samvete samtidigt som partnern känner sig otillräckligt och tråkig. 

Att ha olika livsstil innebär att man behöver kompromissa för att relationen ska må bra. Om en eller fler har svårt att göra uppoffringar eller känner sig begränsad av att behöva vara flexibel kan det vara dags att fundera på om förhållandet är rätt.

LÄS OCKSÅ: 5 vanliga fällor som förstör din relation

Ni bråkar om varför ni ens blev ihop

Ett förhållande kan stå inför många utmaningar men det är lätt att glömma att det också ska kännas härligt och bra. Inte varje sekund förstås, men om varma känslor och positiva minnen överskuggas av ilska och uppdragande av oförrätter kan det leda till att kärleken slocknar.

Det är lätt att falla in i det här mönstret där det negativa får ta allt större plats, men det går att välja att rikta fokus mot det positiva.  

Till The Healthy föreslår kändisrelationscoachen Laurel House att avsätta tid för att helhjärtat fokusera på varandra och återuppliva gamla härliga minnen:

– Detta är er chans att minna varför ni föll för varandra från början, uppskatta varandra för de ni är och sluta beskylla varandra för det ni inte är.