Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vanliga svenskar berättar hur de upptäckte sin partners otrohet.
Vanliga svenskar berättar hur de upptäckte sin partners otrohet.
Vanliga svenskar berättar hur de upptäckte sin partners otrohet.
1 AV 2
Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
2 AV 2
Vanliga svenskar berättar hur de upptäckte sin partners otrohet.
Foto: Shutterstock

11 läsare berättar: Så upptäckte vi otroheten

Din partner ändrar vanor, börjar bry sig mer om sitt utseende, tränar och håller noga koll på sin mobil. Det sätts lösenord på datorn och det dyker upp sms på märkliga tider. Stämningen där hemma kan bli irriterad eller överdrivet kärvänlig. Men hur vet man att man blir bedragen?

Författaren Katerina Janouch har bett några läsare berätta hur det gick till när de upptäckte otroheten. 

Katerina Janouch

Dela med dig av din historia

Varje människa bär på en historia. Det är ett känt uttryck och det tänker vi ta fasta på i Söndags­magasinet.

Vi vill höra din historia. Du kan berätta om vad som helst, om ett förhållande som inte riktigt blivit som du hoppats, om hur sjukdomen förändrat livet, om dina möten med det övernaturliga, om dagen du hade änglavakt, om kärlek och otrohet, kanske om den bästa dagen i ditt liv när det där speciella hände.

Och det behöver heller inte vara så där väldigt speciellt, kanske bara en liten solskenshistoria om hur ni möttes en gång eller om den där härliga semestern, eller mötet ni aldrig glömmer.

Du får naturligtvis vara helt anonym. Men vi behöver ändå ditt namn och ett telefonnummer för att kunna nå dig. Det kommer dock aldrig att visas för någon annan.

Skriv till oss på adressen:

Läsarberättelser

Söndag, Expressen

105 16 STOCKHOLM

Vill du skicka ett mejl så går det också bra. Du kan skriva till: lasarberattelser @expressen.se

Experten svarar: Så reagerar vi på otroheten

Vilken är den vanligaste reaktionen när man upptäcker att ens partner är otrogen?

– Det vanligaste är att man hamnar i chock och blir känslomässigt avstängd. Man känner inget alls. Men förhållandevis snabbt vaknar man till och då brukar reaktionen vara stark ilska. Dessutom många fysiska symptom: Hjärtat slår hårt, det susar i huvudet, marken gungar, det kanske känns som man ska svimma eller ”spricka”. Ett rejält kamp/flykt-beteende med andra ord.

– Sen finns de som bara blir oerhört ledsna direkt, nästan stumma och helt tunga i kroppen. Båda är ju reaktioner på en kränkning och en slags förlust av det man haft, eller trott att man haft med sin partner.

Vilka är de fem första sakerna man brukar göra då man upptäcker otrohet?

– Det vanligaste är att man konfronterar partnern, eller försöker hen att avslöja sig genom förhör eller kluriga frågor. Man kanske ringer någon av dennes vänner, leker detektiv, kollar kvitton, mobilen, mejlen (i den mån det går). Man söker bevis, och förebrår den andre. Men man förebrår även sig själv och ältar med vänner.

Vad bör man absolut inte göra (för sin egen skull)?

– Hämnas! Det kan man ångra sen, särskilt om otroheten är en engångsföreteelse eller inte betyder något… Det är bättre att få ut frustrationen på annat sätt. Till exempel genom att skriva, måla, dansa, springa, sporta… Rasa ut m vänner. Boka tid hos familjerådgivare eller terapeut.

– En annan sak som inte är någon höjdare är att konfrontera partnern under stark alkoholpåverkan.

Hur vanligt är det att förhållanden spricker på grund av otrohet?

– Jag tror att det är en vanlig orsak. Otrohet står högt upp på listan ihop med jämställdhetsproblematik/sned fördelning av ansvar för hem och barn och missbruk/missförhållanden.

1. Lina, 31: ”Jag hade inte tänkt snoka, men…”

”Vi var på semester utomlands med våra barn och hade det trevligt, men en kväll glömde min sambo att logga ut från Facebook på vår Ipad. Jag hade inte tänkt att snoka men hans konto var öppet och det kom upp en chat. Hon som skrev var en yngre tjej och jag såg direkt att de hade pratat sex. Jag mådde illa av att läsa vad de skrev till varandra, de planerade hur de skulle ligga med varandra dagen efter att vi kom hem från semestern… jag förstod att de hade träffats en hel del. Jag tänkte inte säga något men kunde inte hålla mig utan gick raka vägen till min sambo och gav honom en örfil. När vi kom hem gjorde jag slut.”

2. Martin, 40: ”Jag såg direkt att hon inte varit på arbetsmöte”

”Jag tänkte överraska min flickvän på vår treårsdag och åkte till hennes jobb med en bukett blommor. Hade tänkt bjuda henne på en trevlig lunch. Men när jag kom till kontoret var hon inte där… Jag försökte smsa och ringa henne men hon svarade inte. Hennes kolleger visste inte heller var hon var, de sa att hon var i väg på ett möte. Det kändes konstigt och jag bestämde mig för att vänta, jag hade ändå sagt på mitt jobb att jag skulle ta en långlunch. Till slut kom hon tillbaka, med håret oordnat och läppstiftet utsmetat. Jag såg direkt att hon inte hade varit på något arbetsrelaterat möte. Jag konfronterade henne och hon erkände direkt att hon börjat träffa en ny kille och att de hade setts och haft sex.”

3. Hugo, 29: ”Hennes raffset var tydligen inte för min skull

”Min tjej som aldrig hade brytt sig om vilka underkläder hon hade började plötsligt köpa raffset. Först var jag smickrad och tänkte att det var för min skull, men samtidigt blev hon ointresserad av att ligga med mig. Ändå tog hon väldigt noga hand om sig, rakade underlivet och sminkade sig mer än vanligt. Till slut blev det bråk mellan oss och då sa hon att hon ville göra slut. Efteråt visade det sig att hon redan inlett ett förhållande med en annan kille.”

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

4. Maria, 47: ”Han tog med telefonen in på toa” 

”Vi hade aldrig låsta telefoner förut men plötsligt skaffade min man kod på sin Iphone. Han började också bära med sig den vart han än gick och la den alltid upp och ner. Ofta tog han med den in på toaletten och blev sittande där inne en lång stund. Han kändes nervös och stressad men när jag frågade vad det var svarade han att jag bara var överkänslig. En kväll när han somnat låg jag vaken. Jag smög till hans sida av sängen och tittade på mobilen. Han hade inte stängt av notiserna utan det syntes ett meddelande på den låsta skärmen. Från någon som hette Carin… Jag väckte honom och då sa han att det bara var en kollega, men jag förstod att det var mer än så. Man smsar inte en kollega mitt i natten.”

5. Pernilla, 54: ”Min väninna hittade honom på en dejtingapp”

”En singelväninna hittade min fästman på en dejtingapp! Jag trodde henne först inte men hon visade mig hans profil. Han hade skrivit att han var några år yngre och att han levde i en öppen relation. Jag bad henne ta kontakt med honom och fråga vad han var ute efter och då svarade han att han var intresserad av att experimentera sexuellt för att hans eget sexliv blivit slentrian. Jag blev svårt chockad. Jag ringde upp honom direkt och då erkände han och skämdes väldigt mycket. Men mitt förtroende för honom går aldrig att bygga upp igen.”

6. Klara, 36: ”Jag hittade hotellnotan – de hade beställt kondomer mitt i natten”

”Jag tyckte att min man varit konstig och betett sig stelt mot mig i några månader. Jag började misstänka att han kunde vara otrogen, men jag sa ingenting. I stället började jag rota i hans väskor och i hans kläder, det blev nästan som en besatthet. Jag visste att jag skulle hitta något förr eller senare. Till slut blev det bingo. Jag hittade en hotellnota från en av hans affärsresor. Den såg helt normal ut ända tills jag såg posten ”preservatives” – alltså preventivmedel. Han hade visst med sig sin älskarinna på resan och de hade tvingats beställa kondomer mitt i natten…”

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så gör du slut på ett bra sätt

7. Simon, 33: ”De var mer än vänner… alla visste”

”Min före detta tjej hade börjat umgås mer och mer med en av sina killkompisar. Jag hade alltid varit lite svartsjuk just på honom, men hon sa hela tiden att de bara var kompisar. Sen berättade en gemensam vän till oss att de var mer än vänner… att alla visste om det. Jag ville tro att det bara var rykten men det visade sig stämma. Det var skitjobbigt för jag var verkligen kär i henne, men hon hade ljugit för mig hela tiden.”

8. Caroline, 40: ”På morgonen såg jag att han inte hade ringen på sig”

”Min man kom hem efter en våt fest och på morgonen såg jag att han inte hade vigselringen på sig. Jag undrade var den var och han började stamma och bortförklara, sa att den måste ha åkt av. Jag blev otroligt misstänksam. Det var jobbigt för han hittade inte den och det kändes fruktansvärt tråkigt, men jag kunde inte bli kvitt känslan att han inte berättade sanningen. Till slut ställde jag ett ultimatum och krävde att han skulle berätta vad han gjort av med ringen och då sa han att han tagit av den på festen. Han hade varit med en annan kvinna och tappade sen ringen i taxin.”

9. Josephine, 25: ”På festen bara försvann han”

”Vi var på en fest och plötsligt försvann min kille i väg. Jag gick och letade efter honom och hittade honom till slut i en bastu där han hånglade med en av mina bästa vänner. Jag kan säga så mycket att jag inte har någon kontakt med någon av dem i dag.”

10. Stina, 37: ”De där trosorna var inte mina...”

”Jag hittade ett par trosor som inte var mina under min killes säng. Han försökte övertyga mig om att de visst tillhörde mig men det var helt uppenbart att han ljög. ”

11. Mats, 44: ”Jag följde efter henne och spionerade, jag behövde få veta”

”Jag fick ett telefonsamtal från en kvinna som ville vara anonym men som sa till mig att hon tyckte synd om mig eftersom min sambo bedrog mig. Jag frågade vad hon menade men hon sa bara att jag skulle öppna ögonen och att hon mådde illa. Jag frågade min sambo vad det kunde betyda men hon sa att hon inte förstod någonting. Hon brukade ofta gå och träna om kvällarna och en kväll blev jag misstänksam och följde efter henne och då åkte hon inte alls till gymmet utan vad jag förstod hem till en kille… det kan låta hemskt att jag följde efter henne och spionerade men jag behövde få veta sanningen.”