1 AV 2
Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
2 AV 2

10 tecken på att din relation håller på att ta slut

Du varken måste eller ska hålla ihop en relation till varje pris. Men hur vet man om det är rätt beslut att gå skilda vägar?

Med hjälp av psykologen Maria Farm och sajten Womansday listar vi 10 signaler som indikerar om det är rätt beslut att bryta upp.

Colette van Luik

1. Ni beter er inte längre som ett par

Om ni inte tillbringar någon tid tillsammans längre är det en varningslampa.

Om en av er, eller båda, hellre jobbar över, går ut med vänner, surfar eller ägnar all tid åt ett fritidsintresse, och det känns som en lättnad att slippa umgås med den andre partnern, är det en signal om att något inte står rätt till i er relation.

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga kärlekskriser många par går igenom

2. Ni försöker inte reparera en skada

De flesta långa förhållanden drabbas av kriser i någon form, en del betydligt större än andra, till exempel otrohet, en familjemedlems död eller långvariga sexuella problem.

Om en av er insisterar på att ni löser problemet eller krisen tillsammans, och den andre vägrar att gå med på det, är relationen troligen i gungning. Om det går mer än ett år och ni inte kommit närmare varandra, är det dags att omvärdera ert förhållande.

LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas - eller börja kämpa

3. Ni respekterar inte varandra

Om en av er (eller båda) känner sig avfärdad och avvisad av den andre är er relation inte frisk.

Samma sak gäller om du behandlas nedlåtande och den andre vägrar bemöta detta och tala om saken.

Allt handlar om att attackera den andre - eller försvara sig.

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation

4. Ni är inte längre ett team

Tanken med en relation är att ni ska vara på varandras sida och även vara varandras ambassadörer.

Om en av er (eller båda) börjar prata illa om eller håna sin partner inför öppen ridå, till exempel på en fest eller middag, är det illavarslande. Då spelar ni inte längre i samma team.

5. Ni ger inte varandra vad ni behöver

En relation handlar delvis om att ge sin partner det hen behöver. Till exempel i form av bekräftelse, kärlek, intimitet och kommunikation, samtidigt som dina egna behov och önskemål också ska uppfyllas.

Men om din partner slutar ge dig det du behöver, eller inte längre talar om för dig vad hen behöver, är något på tok med relationen.

6. Din partner (eller du!) är otrogen upprepade gånger

En otrohet är alltid smärtsam, men kan övervinnas, om båda ger sig den på att jobba sig tillbaka till varandra.

Men om otroheten upprepar sig gång på gång, trots att din partner (eller du) lovar bot och bättring, är något allvarligt fel.

 LÄS OCKSÅ: 5 saker som kan vara värre än otrohet

7. Ni pratar inte längre med varandra

Om ni bara kan prata om vardagliga saker, och inget annat är det en lysande röd varningssignal på att ni håller på att glida ifrån varandra.

Som vem som hämtar barnen på förskolan eller vem som handlar middag. Ett förhållande behöver kommunikation för att överleva.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så gör du slut på ett bra sätt

8. Ni har slutat ha sex

Visst, under ett förhållande genomgår man olika faser då man har mer eller mindre sex, kanske på grund av småbarn, trötthet, stress, tilltagande ålder eller andra skäl.

Men om man helt slutar ha sex med varandra under en lång tid, är risken överhängande att man inte längre ser varandra som sexuella partners. Ett förhållande behöver intimitet för att överleva.

– Många par som varit ihop länge vittnar om att de slutat röra vid varandra och slutat kyssas. Har sexlivet gått i stå kan det vara bättre att ta sig tid att mötas fysiskt på andra sätt, till exempel genom kyssar, så ökar möjligheten att lusten till sex vaknar igen. Många kan dessutom tycka att kyssar är mer intima än samlag, säger psykologen Maria Farm.

LÄS OCKSÅ: Så håller ni passionen vid liv

9. Ni grälar mer än förut

Nästan alla par grälar ibland, så är det. Men om ni märker att ni plötsligt grälar allt oftare, och om samma saker gång på gång, är det dags att stanna upp och fundera.

Löser ni inte era konflikter och känner er allt mer frustrerade och uppgivna är det ett tecken på att något är olöst mellan er.

LÄS OCKSÅ: 5 dolda tecken på psykisk misshandel du inte ska ignorera

10. Ni fantiserar om att vara singlar

Att dagdrömma gör de flesta av oss, men om du eller din partner, fantiserar allt oftare om ett liv som singel, och funderar över hur det skulle vara, kan det vara fara å färde.

Det kan betyda att du, eller din partner, öppnar dörren för att vara otrogen eller helt enkelt håller på att förbereda sig för att leva ensam.