I sagorna lever kärleksparen lyckliga i alla sina dagar. Men sagan kan bli verklighet för dig och din partner.
Det finns flera fördelar med att motionera ihop.
1 AV 2
I sagorna lever kärleksparen lyckliga i alla sina dagar. Men sagan kan bli verklighet för dig och din partner.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Det finns flera fördelar med att motionera ihop.
Foto: George Dolgikh

10 små saker lyckliga par gör – som du kan härma

I sagorna lever kärleksparen lyckliga i alla sina dagar. Men sagan kan bli verklighet för dig och din partner. Genom att göra tio vardagliga småsaker förbättrar ni chanserna för ett kärleksfullt och lyckligt liv tillsammans.

Vad är det som gör att vissa par håller ihop hela livet och dessutom är nöjda och lyckliga? Det har faktiskt forskats en hel del på saken. Sajten prevention.com har med hjälp av flera forskare kommit fram till tio saker som par som har varit lyckligt gifta länge ofta gör.

Det bästa är att det oftast handlar om småsaker som ni kan göra tillsammans eller för varandra. Kolla in vilka ni redan gör och vad ni kan satsa mer på!

1. Upplev nya saker

Planera in dejter! Försök variera er och hitta på nya aktiviteter. Gå en danskurs, ta en cykeltur eller gör något annat ni tycker verkar kul. Spännande upplevelser får din kropp att producera dopamin, ett må-bra-hormon. Den positiva känslan kopplas då ihop med din partner.

2. Frågan ni ska ställa varje dag

Det är en väldigt enkel fråga: ”Hur har din dag varit?” Att varje kväll ha ett litet samtal där ni delar med er av dagens upplevelser gör att ni känner er närmre varandra.

 

LÄS OCKSÅ: Undvik bråk efter en dålig dag på jobbet

3. Dra interna skämt

Att skratta tillsammans är i sig bra och ytterligare effekt får ni om ni skrattar åt gemensamma minnen. När ni delar interna skämt, smeknamn eller minnen stärks bandet mellan er. Att ha en buffert av skämtsamma minnen kan också vara en buffert när ni har det kämpigt.

4. Acceptera tjafs

Även i de lyckligaste förhållanden dyker det upp tjafs eller bråk. Men forskning visar att det inte behöver vara så negativt som man tror. Om du känner dig irriterad på din partner kan det tvärtom vara ett tecken på att du är engagerad i förhållandet och att du är så bekväm att du vågar uttrycka vad du känner. Så länge bråken inte blir allvarliga är det alltså oftast ingen fara.

 

LÄS OCKSÅ: Så löser lyckliga par sina problem – och så gör olyckliga

5. Bråka som ett par

När ni väl bråkar så spelar det roll hur ni uttrycker er. Undersökningar har visat att par som pratar om vi, oss eller vår i stället för jag känner sig mer tillfreds och mindre stressade efter bråket. Använd vi-språket så stärker ni teamkänslan!

6. Fira framgångar

Att uppmuntra varandra och fira den andres framgångar gör att ni känner er mer nöjda i relationen. Det anses till och med vara viktigare än hur ni bemöter varandra i en kris. Så korka upp champagnen och hylla din älsklings framsteg.

 

LÄS OCKSÅ: Experten: Så håller ni liv i er relation

7. Träna tillsammans

Det finns flera fördelar med att motionera ihop. Dels blir ni mer vältränade och delar ett gemensamt intresse. Men forskning visar också att kvinnor som tränar uppskattar sex mer, troligtvis för att motion minskar stress, ger energi och bidrar till kroppsstolthet.

8. Lyssna – på riktigt

Okej, du kanske är så pass artig att du inte avbryter din partner. Men lyssnar du verkligen på vad som sägs eller väntar du bara på att få prata själv? Lyssna på riktigt och bekräfta vad din partner säger och ställ följdfrågor.

9. Dela vänner

De flesta vill gärna ha umgås själv med sina vänner ibland, men att lära känna varandras vänner är en fördel för er relation. Forskningen visar att par som umgås mer med varandras vänner och familjer är lyckligare.

10. Prioritera mys

Sex och närhet är ett lyckolim för er relation. Men bristande lust kan göra att det blir mindre av den varan. Det är inte helt enkelt att få tillbaka lusten, men börja med att bestämma er för att prioritera närhet och sex. Bara att ha det på agendan kan ha positiva effekter.

 

LÄS OCKSÅ: 15 oväntade kroppsdelar som ger njutning