10 sexleksaker du inte visste existerade

Sexleksaker är i dag långt mer än vibratorer och dildos.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Sexleksaker är i dag långt mer än vibratorer och dildos.

"De två senaste åren har appstyrning av sexleksaker varit det stora", säger Alexandra Arneson, som äger sexbutiken Eywa Stockholm.

Foto: Shutterstock

2 av 2: "De två senaste åren har appstyrning av sexleksaker varit det stora", säger Alexandra Arneson, som äger sexbutiken Eywa Stockholm.

Den moderna tekniken har helt förändrat hur sexleksaker ser ut och används. Nu man kan fjärrstyra sin partner – eller sig själv – genom appar på mobilen som är kopplade till vibratorer.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Borta är tiden då sexbutiker bara fanns på mörka bakgator med svartmålade fönster. Nu handlar vi utan att skämmas i ljusa, trendiga och luftiga butiker med kunnig personal. Eller via nätet, förstås. Men det är mycket mer än så som har hänt. Modern teknik har revolutionerat sexleksakerna. 

– De två senaste åren har appstyrning av sexleksaker varit det stora. Det innebär helt enkelt att partnern bär sexleksaken i slidan, i trosan eller i kalsongen och partnern kan kontrollera vibrationerna på håll, vilket underlättar till exempel relationer på distans. Men det finns också appstyrda leksaker för singlar, säger Alexandra Arneson, som äger sexbutiken Eywa Stockholm. 

– Numera har uppladdningsbara leksaker också mycket starkare motorer än förr. Och många kan laddas trådlöst vilket gör att man slipper en usb-ingång i leksaken. Tekniken har verkligen utvecklats.

Attityden kring sexleksaker har förändrats

Finns det olika trender i världen hur sexleksaker ska se ut?

– Absolut. Vi nordbor tenderar att gilla sexleksaker som ser mer “futuristiska” ut med ren design i snygga förpackningar. Medan vissa människor med annat ursprung vill ha mer realistiska leksaker. De kan nästan bli stötta av rosa, söta vibratorer. De vill ha dildos som är hudfärgade och naturtrogna.

Sexleksaker genom historien

Den äldsta sexleksaken är förmodligen en dildo. Ordet dildo härstammar från latin och kan översättas med "öppna". Den äldsta man har hittat är 28 000 år gammal, gjord i sten. 

I Kina har man i en 12 000 år gammal grav funnit sju dildos gjutna i brons tillhörande konkubiner och kvinnor från överklassen. Allt tyder på att sexleksaker från början var en lyx som enbart de mest välbärgade kvinnorna kunde unna sig. 

I det antika Grekland var sexleksaker populärt även bland medelklassen. Hamnstaden Miletus gjorde sig känd som en av de största fabrikörerna av sexleksaker. Leksakerna, som kallades för "olisbos" tillverkades av sten, trä eller läder och som glidmedel användes olivolja. 

I den samtida arabvärlden använde man istället omogna bananer. 

I Egypten trodde barnlösa kvinnor att de kunde bli mer fertila genom att onanera i vid fullmåne med en staty föreställande guden Amon Ra. 

Under 300-talet förekom penisförlängare i trä, koppar, silver, elfenben och guld. Dessa beskrivs i den indiska sexmanualen Karma Sutra.

Den första penisringen uppfanns i Kina under 1200-talet och tillverkades av getters torkade ögonlock. De fästes kring penis för att förstärka mannens erektion. 

Under 1600-talet använde man penisringar, ofta utformade som drakar och av elfenben för att stimulera kvinnans klitoris under samlaget.

I början av 1900-talet började vibratorer säljas till kvinnor förklädda som “massageapparater för spända muskler”.

I en reklamkampanj 1921 uppmuntrades även män att köpa vibratorer i julklapp till sina fruar för att "hålla dem på gott humör". 

Källa: Passion of Sweden

Hur har vår attityd och syn på sexleksaker förändrats? 

– Attityden förändrades dramatiskt när Apoteket  för några år sedan tog in sexleksaker i sitt sortiment. Det gjorde det mer legitimt att handla och man skämdes inte på samma sätt längre. Synen förändrades. Man började se på sexleksaker som intimhjälpmedel i stället, alltså som något som bidrar till en naturlig del av vår hälsa och välbefinnande, genom att man kan ge sig själv eller sin partner en skön upplevelse. 

Vibratorer mest populärt

Vem köper sexleksaker? 

– Alla! Kvinnor, män, unga, gamla, friska, sjuka… Förr riktade sig sexbutikerna mest till män, det förväntades inte att kvinnor skulle våga sig in och köpa leksaker. Då var förpackningarna ofta sexistiska med storbröstade, nakna kvinnor i utmanande positioner. Numera finns det många butiker med ett annat fokus, mer för kvinnor som vill köpa till sig själva och till sin partner. Kunderna är heller inte längre rädda för att be om råd. I min butik väljer vi aktivt bort sexistiska förpackningar, kvinnor ska inte behöva köpa saker med bilder på som man inte kan identifiera sig med. 

Vad är mest populärt?

– Klitorisvibratorer! Kvinnor uppskattar stimulering kring klitoris för att få i gång blodflödet för att kunna få orgasm. Det som är roligt är att kvinnor ofta tar sig tid att hitta något som passar just dem och köper gärna vibratorer till sig själva. De kan användas både för eget bruk eller tillsammans med en partner. Par köper gärna sexleksaker som de kan använda tillsammans, till exempel penisringar med vibration.

10 UDDA SEXLEKSAKER

1. Vibrator för munnen

En “blowjobsvibrator” som ser ur som ett slags gem som kläms fast i mungipan vid oralsex. Den inre lilla delen, som du har i munnen, vibrerar och kommer emot din partners penis. Har fem olika vibrationer. 

499 kronor, lustgarden.se.

2. Kläm lagom - med vibration

Klädnypor i bröstvårtorna har använts som extra sexkrydda länge. Numera finns mer avancerade klämmor där du kan välja hur hårt det ska klämma med hjälp av en liten skruv. För extra skön känsla, även en vibrator. 

299 kronor, lustgarden.se. 

3. Äkta guld för ollonet

En ollonring som vidgar urinröret, kanske inte för alla... Dessutom elektrisk för extra stimulering. Dilatorn, som vidgar urinröret, och kulorna är överdragna med 24 karats guld. Där guldet rör huden kommer elektrostimuleringen vara extra intensiv och kännas kittlande och pulserande. 

939 kronor, sinful.se.

4. Bur med hänglås

När din partner varit stygg kan du stänga in hans snopp i en så kallad ”cockcage” (snoppbur). Det gör att han inte kan få erektion utan ditt tillstånd. Enligt hemsidan “perfekt när du vill göra din upplevelse med dominans och underkastelse ännu fräckare”. Hänglås och nyckel ingår. 

1 595 kronor, sinful.se.

5. En fräck kanin

Ser ut som en dammvippa, men det är en så kallad “buttplug” (analplugg) med fluffig kaninsvans. Passar för rollspel. Pluggen är 10 centimeter lång, diameter drygt tre centimeter. 

325 kronor, afroditesapotek.se.

6. Mys på avstånd

En G-punktsvibrator som kan fjärrstyras. Efter att ha laddat ner en app kan man utforma sina egna vibrationsmönster, anpassa rytmen efter favoritmusiken och justera intensiteten. Perfekt om man till exempel är i ett långdistansförhållande eller som ett upphetsande förspel under middagen. 

890 kronor, eywastockholm.se. 

7. Luftig lust

Nej, man tar inte tempen i örat med den här mojängen. Det är en stimulator som med luftvågor stimulerar nervtrådarna runt klitoris. Kommer med åtta olika stimulanslägen. Anses extra bra för dem som annars har svårt att få orgasm.

1 849 kronor, eywastockholm.se. 

8. Ett ljus i mörkret

För den som inte vill skylta med sina sexleksaker finns denna lösvagina i form av en diskret ficklampa. Denna modell är mer kompakt än andra i serien “Fleshlights” och heter GO Surge. Perfekt att ha med till exempel på resan, skriver man på hemsidan. 

599 kronor, intima.se. 

9. Ryms i fickan

Engångsleksak för män i form av ett ”onaniägg”. Försluten i ena änden och på insidan har den mönster av stimulerande knölar och knutar. Äggen är elastiska och passar alla. Lätt att ha i fickan eller varför inte gömma i en äggförpackning, tipsar man på hemsidan. 

99 kronor, initima.se.

10. Alltid redo

Ett halsband som också är en diskret vibrator med en yta i roséguld. Lätt att använda när andan faller på. Uppladdningsbar med en usb-kabel. 

1 325 kronor, afroditesapotek.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här