Psykologen Maria Farm.
1 AV 2
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Psykologen Maria Farm.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

6 tecken på att din relation håller livet ut

Tänk par som firar rubin-, guld- och till och med järnbröllop!

Vad är deras hemlighet som gör att de fortfarande är kära i varandra efter 40, 50 eller 60 år?

Vi har valt ut 6 vanliga framgångsfaktorer till ett långt och lyckligt förhållande och låtit psykolog Maria Farm förklara varför dessa är så viktiga nycklar.

Colette van Luik

1.  “Vi spelar i samma team”

– Man är på varandras sida och varandras ambassadörer. Det finns inget som är så tråkigt som när man är på fest eller middag och ett par är elaka mot varandra. De hänger ut sin partner och spelar ut sina konflikter inför öppen ridå, kanske i hopp om att vinna sympatier från de andra i rummet. Det är ett illavarslande tecken på att något inte står rätt till i relationen. 

Visst kan man ha konflikter, men inte allvarligare än att man kan lägga dem åt sidan om man till exempel ska på föräldramöte eller fest. Man lyfter sig helt enkelt i kragen och reder ut konflikterna vid ett annat tillfälle. Viktigt är bara att båda två känner att de spelar i samma team och vill varandra väl. Det finns ju en del kontrollerande människor som vill att förhållandet ska se bra ut utåt, men hemma mellan fyra väggar, är det i själva verket ett destruktivt förhållande med svartsjuka, misshandel eller missbruk. Tvingas man hålla det för sig själv och spela teater för sina vänner och familj att allt är bra, är det inte en sund relation. 

LÄS MER: 6 tecken på att du är i en lycklig relation

2. “Jag har sällan tråkigt med min partner”

Foto: Shutterstock

– Humor, att kunna skratta ihop och dela glädjeämnen är viktigt i ett förhållande. Kan man det är mycket vunnet och många konflikter uppstår inte. Sedan gäller det att komma ihåg att livet i perioder är tråkigt, oavsett om man är tillsammans med någon eller singel. Det finns de som har man en tendens att säga att det är den andres fel att man själv har tråkigt. Man klagar, säger “Du ser bara på tv hela tiden”. I själva verket kanske det är du som har det tråkigt på jobbet? Som borde utveckla dig? Eller hitta på något annat? Man kan inte ställa som krav att man alltid ska ha det kul och spännande ihop. Vardag är det ju trots allt ofta...
LÄS MER: 7 knep för en lång och lyckad relation

3. “Min partner överraskar mig fortfarande”

Foto: Shutterstock

– Här handlar det kanske inte i första hand om att upptäcka nya färdigheter eller sidor hos varandra som man inte känt till sedan tidigare, utan snarare om att man fortfarande vill hitta på och göra saker ihop. Kanske planerar du i smyg en weekend-resa till er två. Eller kanske kommer du hem tidigare från jobbet en dag och överraskar din partner med en god middag.

Man tänker alltså till och hittar på sätt att tillföra lite ny energi och värme i förhållandet. Samma sak gäller för övrigt med vänskapsrelationer, som också behöver vårdas.

LÄS MER: 5 bråk som alla lyckliga par borde ha

Foto: Shutterstock

4. “Min partner är den första jag vill berätta för”

– Det handlar om att känna tillit och förtroende för varandra på ett djupare plan. Att veta att det jag berättar kommer att tas emot väl av min partner. Hen kommer att lyssna, oavsett om det är goda eller dåliga nyheter.

Och hen kommer att tycka att det är kul om det är något positivt och vara ett stöd om det är något svårt. 

Det tyder på att man har en närhet och en intimitet i förhållandet som gör att man vill dela saker med varandra. Så är det inte i alla relationer. En del kan känna besvikelse över bemötande man tidigare fått när man berättat något, vilket gör att man i stället drar sig undan, rädd att det ska hända igen om man försöker. Kanske man i stället vänder sig till en vän eller terapeut för att prata.

LÄS MER: 5 hälsosamma skäl till att ha mer sex

5. “Ingen kan irritera mig så mycket, men jag vill inte ha det på något annat sätt.”

Foto: Shutterstock

– Det finns ju ingen annan man tillbringar så mycket tid med som sin partner, så med åren ser man ju alla sidor, även de mindre roliga. Dessa dåliga sidor ökar naturligtvis ytan för konflikter. Men har man tillräckligt varma känslor för varandra är det lättare att släppa irritationen.

I fall där det är tvärtom, gnäller många på varandra och har väldigt lite positivt att säga om sin partner. De som fastnar i en relation främst präglad av irritation och gräl kanske stannar i den mest av rädsla för att avsluta/bli ensamma.

LÄS MER: 7 vanliga vanor som förgiftar din relation

6. ”Våra kriser har gjort vårt förhållande starkare”

Foto: Shutterstock

– Kriser kan innebära flera saker. I vissa fall innebär de möjlighet till utveckling och att man lär känna varandra ännu bättre. Svåra tider kan kitta ihop ett par ännu mer. Ofta ställs saker på sin spets vid kriser, till exempel otrohet, och man frågar sig vad är egentligen viktigt i livet? Kanske kommer man fram till att ens förhållande och att man ska ta hand om varandra faktiskt ändå är det viktigaste. Men för att det ska fungera måste båda jobba med relationen på ett likvärdigt sätt, det får inte bara vara en som tar ansvar. Om det är så, kanske man ändå inte ska vara tillsammans. Här gäller det att anpassa kartan efter verkligheten.