FRÄMMANDE BILD. Helena Augustsson har varit naturist i 35 år. För henne är bilden av folk som har sex på stranden helt främmande. Själv är hon ordförande i Göteborgs friluftsförening på Björkö, där hon och hennes man Hasse också har ett hus.
FRÄMMANDE BILD. Helena Augustsson har varit naturist i 35 år. För henne är bilden av folk som har sex på stranden helt främmande. Själv är hon ordförande i Göteborgs friluftsförening på Björkö, där hon och hennes man Hasse också har ett hus. Foto: GUSTAFSSON LEIF

"Seriösa naturister har inte sex öppet"

GÖTEBORG. Helena Augustsson har levt som naturist i 35 år. Hon vill inte beblanda sig med "sex-folket" på Mellby-strand.  

- De vill bara skapa sensation, säger hon.

Christofer Bernestål

Förra veckan kunde GT berätta om hur personer på nudiststranden Hökafältet i Mellbystrand hade sex öppet. Detta framför ögonen på solbadande barnfamiljer. ¨ Men för de seriösa naturisterna är detta något helt främmande. - Jag har varit naturist i 35 år, och på strandområdet där jag håller till har vi aldrig upplevt eller sett något av detta, säger Helena Augustsson, 60, som är ordförande i Göteborgs friluftsförening på Björkö utanför Göteborg.

Koll på gästerna

 Att händelser likt de i Mellbystrand skulle ske ute på Björkö, tror inte Helena Augustsson. Området är bara till för par och familjer.  Dessutom har man medlemmar, och har därför bra koll på gästerna, även om sådana är välkomna. - En seriös naturist skulle aldrig ha sex öppet på det sättet. Folk som gör det vill bara skapa sensation. Vi solar och badar nakna, fortsätter hon. Helena Augustsson oroar sig inte heller för att det så kallade "sexfolket" skulle skita ner naturisternas namn. - Nej, jag tror att folk förstår att riktiga naturister inte skulle göra så, säger hon.

Naturister inte naiva

 Häromdagen skrev sexpedagogen Jennie Rehbinder i GT att nakenhet och sexualitet hör ihop, och att naturister som inte vill sammankoppla detta är naiva. Men Helena Augustsson slår ifrån sig. - Det där är ju väldigt personligt. Men för oss seriösa naturister är nakenhet helt avsexualiserat. Det har ingenting med sex att göra, säger hon.