Den som använder skönhetsprodukter tänker kanske inte på eventuella konsekvenser.
Den som använder skönhetsprodukter tänker kanske inte på eventuella konsekvenser. Foto: Thinkstock

Se upp för de farliga skönhetsprodukterna

Vad har du i ansiktet och på kroppen egentligen?

En ny studie visar att skönhetsprodukter ger allt fler allvarliga biverkningar. Det här skriver den norska nättidningen Kjendis.

Håravfall och hudallergier är inget man önskar sig när man använder en produkt vars syfte är att få en att känna sig vackrare. Men nu visar en norsk studie från Folkhälsoinstitutet att biverkningar av olika allvarlighetsgrad verkar bli allt vanligare.

Tänk efter innan hårfärgning

Bland de ”farligaste” produkterna hittar vi fuktkräm, solkräm, hårfärg och rengöringskräm. Men med på listan över rapporterade biverkningar finns också produkter såsom deodoranter, smink, ögonkräm och hårspray.

- De allvarligaste biverkningarna har förekommit efter att man färgat håret. Hårfärgningsmedel innehåller ett av de mest allergiframkallande ämnena som vi känner till, nämligen PPD, säger Martinus Løvik , professor i allergi och verksam vid Folkhälsoinstitutet i Norge.

Allergi mot mediciner

Løvik förklarar att personer som reagerat på hårfärgningsmedel kan komma att lida av detta hela livet ut. Har man en gång haft en reaktion kan man också bli känslig för exempelvis mediciner som innehåller PPD eller andra liknande ämnen.

- Det börjar oftast med att det kliar och svider, sedan kan hela ansiktet bli rödflammigt.

För att undvika en allergisk reaktion bör den som vill färga sitt hår göra ett mindre test på huden 48 timmar innan.

I Norge görs cirka 50 anmälningar om biverkningar per år medan motsvarande siffra ligger på 100 i Nederländerna.