Omega 3 som kosttillskott. Det här har med tiden blivit en ganska stor industri, och där det finns stora pengar att hämta finns också risken för att bli lurad.
Omega 3 som kosttillskott. Det här har med tiden blivit en ganska stor industri, och där det finns stora pengar att hämta finns också risken för att bli lurad. Foto: Colourbox

Se upp för bluffar med omega-3-kosttillskott

Omega-3 är ett av de mest omtalade och upphaussade kosttillskotten de senaste åren.

Det finns nästan ingen hejd på dess hälsobringande effekter.

Men det gäller att vara uppmärksam när man väljer fiskoljan.

Så här undviker du att gå på bluffen.

De fleromättade omega-3-fettsyrorna är utan tvivel nyttiga för oss. Det finns forskning som ger stöd för att de minskar risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Man har även använt sig av det i behandlingen av personer som fått diagnosen depression.

Omega-3-fettsyrorna finns naturligt i en rad olika livsmedel som i oljor gjorda på bland annat linfrön, raps, valnötter och solrosor.

De finns även i gröna bladväxter och i kiwi. Men framför allt finns fettsyrorna i fet fisk och skaldjur.

Det bästa är alltid att äta en varierad och näringsrik kost. Då får man i sig det mesta av det kroppen och knoppen behöver för att fungera och hålla sjukdomarna på avstånd.

Finns risk att bli lurad

Men omega-3 finns även som kosttillskott eller rentav naturläkemedel.

Den typen av fiskolja utvinns genom att man först kokar fet fisk som till exempel sill, makrill, lax och sardiner, därefter pressar man den och till sist centrifugerar uppkoket.

Det här har med tiden blivit en ganska stor industri, och där det finns stora pengar att hämta finns också risken för att bli lurad.

På grafiken neda ser du exempel på hur mindre nogräknade företagare kan dra dig vid näsan om du inte är uppmärksam.

Exemplet är hämtat från Livsemdelsverket och branschorganet Svensk Egenvård.

De ger flera exempel på faror och risker för dig som konsument om du får en vara som inte håller måttet.

Det handlar bland annat om allergi eller annan överkänslighet som kan orsakas genom exempelvis ”kontamination, felettikering och felsatsning.”

Allergiska reaktioner

Överkonsumtion är en annan fara som man kanske inte tänker på i första hand.

Det till exempel en risk för allergiska reaktioner och även anafylaktisk chock redan vid låga halter av fiskproteiner, varnar Livsmedelsverket. Sannolikheten är dessutom ”relativt hög” att fiskproteiner förekommer i fiskolja.

Detsamma gäller det röda färgämnet E 120 som kan orsaka samma tillstånd som fiskproteinerna.

Mer osäkert är vad smakämnena kan orsaka för typ av överkänslighet. Men som bekant är smaken från fiskolja inte alltid så angenäm. Det här försöker man dölja genom att tillsätta olika fruktsmaker som apelsin, citron, svarta vinbär och till och med tuttifrutti.

Ska förvaras mörkt och inte för varmt

När det gäller överkonsumtion är det diarré som ligger närmast till hands. Framförallt hos små barn som blivit matade med fiskolja.

Lecitin (emulgeringsmedel) finns också i fiskoljan. Det utvinns främst från sojabönor. Det här kan, om det innehåller små mängder av sojaprotein, orsaka besvär hos extremt överkänsliga personer. Tidigare använde man äggula för att utvinna lecitin. Det är mycket viktigt att det framgår av förpackningen om någon av dessa produkter ingår i fiskoljan.

På en rad andra områden bedömer Livsmedelsverket och Svensk Egenvård att risken att drabbas av en reaktion är mycket liten och ibland har man inte tillräckligt med kunskap än för att dra några slutsatser.

Däremot är det viktigt att man förvarar förpackningen mörkt och inte för varmt.

 

SÅ HÄR UPPTÄCKER DU VILSELEDANDE MARKNADSFÖRING:

 

1. För att livsmedel ska kunna betraktas som naturligt eller som en naturprodukt måste det existera i befintligt skick i naturen eller endast ha genomgått minimal behandling. Livsmedelsverkets vägledning om märkning och presentation av livsmedel, avsnitt 5.3.

2. Äkta, ren, riktig och liknande uttryck. För att bedöma om uttrycket kan anses vara vilseledande, kan man pröva om uttryckets motsats kan användas för annat, liknande / motsvarande livsmedel. Livsmedelsverkets vägledning om märkning och presentation av livsmedel, avsnitt 5.3.2.3

3. Om till exempel ett uttryck eller påstående används som ger konsumenterna intryck av att ett livsmedel har högre kvalitet än ett likadant livsmedel på marknaden, måste den som är ansvarig för märkningen alltid kunna motivera på vilket sätt det aktuella livsmedlet har högre kvalitet. Livsmedelsverkets vägledning om märkning och presentation av livsmedel, avsnitt 5.3.1

4. Om livsmedel betecknas vegetabiliska, vegetariska eller liknande kan konsumenten uppfatta detta som att ingen animalisk ingrediens inklusive tillsatser av animaliskt ursprung. Märkning med vegetabiliska, vegetariska kan vara vilseledande om animalisk ingrediens eller tillsats av animaliskt ursprung ingår i livsmedlet. Livsmedelsverkets vägledning om märkning och presentation av livsmedel, avsnitt 5.3.1.9

5. Medicinska påståenden får ej anges för kosttillskott.
Obs. Regler för hälso- påståenden, se förordning (EG) nr 1924/2006 om närings- och hälsopåståenden

6. Om man ger en uppfattning om att en produkt "nästan motsvarar läkemedel" kan detta vara vilseledande.

7. Om uttryck som "innehåller naturliga ingredienser" används bör samtliga ingredienser uppfylla kravet för "naturligt". Livsmedelsverkets vägledning om märkning och presentation av livsmedel, avsnitt 5.3.2.2

8. Obs. På den svenska marknaden finns flera produkter innehållande naturligt E-vitamin (alfa-tokoferol) som är utvunnet från soja. Produkter av soja måste deklareras, se avsnittet Allergimärkning. Samma sak gäller sojalecitin. Observera att produkter av alla allergener enligt märkningsföreskrifterna måste deklareras, inte enbart soja.

9. Märkning omfattar både text, bilder och övrig dekor på emballage eller etikett eller märkningsuppgifter i direkt anslutning till saluhållandet, till exempel skylt, hyllkantsmärkning eller följesedel. Symboler som till exempel flaggor ger associationer till ursprung och är en del i märkningen. Livsmedelsverkets vägledning om märkning och presentation av livsmedel, avsnitt 5.3.4

Källor: Livsmedelsverket och Svensk Egenvårds branschriktlinje för kosttillskott

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!