Schulmans mamma: "Själv har jag haft tur"

Allt fler gör upp med sina föräldrar i offentligheten.

Men hur mycket ska en förälder egentligen tåla?

- Själv har jag haft tur, skriver Lisette Schulman i M magasin.

- Tillhör hittills dem som eliminerats i beskrivningen av vår familj.

Hon är mamma till mediepersonligheterna Calle och Alex Schulman. Den senare är just nu aktuell med showen "Älska mig!" med dramatiserade inslag från barndomen. Alex Schulman har också skrivit om sin far Allan Schulman i boken "Skynda att älska".

"Gisslan för livet"

Lisette Schulman, 62, har mer fått existera i kulisserna.

- På mors dag möttes jag av en hyllningskrönika som tillägnades - barnets far! Jag kan leva med det. Men visst hugger det i hjärtat.

I M magasin kritiserar hon nu hur familjeuppgörelser blivit offentliga spektakel, och nämner bland annat Felicia Feldt och Anna Wahlgren.

- Problemet är inte att diskutera livsfrågor med allmänmänskliga frågeställningar.

- Problemet uppstår när namngivna enskilda människor - föräldrar oftast - får egenskaper sig tillskrivna, förlagda, prissatta och utsatta till försäljning utan vare sig rätt eller möjlighet till svar.

Lisette Schulman beskriver förälderns "obönhörliga och oupphörliga" kärlek till sina barn.

- Som förälder är man gisslan för livet. Ofri. Och stum.

6 KÄNDA UPPGÖRELSER

Jan Myrdal
I "Barndom" 1982 beskriver författaren konflikter med sina föräldrar Alva och Gunnar Myrdal, samt kritiserar deras uppfostringsmetoder. Han anklagar bland annat föräldrarna för att inte vilja kännas vid honom.
-
Kerstin Thorvall
"Det mest förbjudna" (1976) är en offentlig uppgörelse med modern, och skapade starka reaktioner på åttiotalet
-
Felicia Feldt
Skrev boken "Felicia försvann" om hur det var att växa upp med kvinnan bakom "Barnaboken" – Anna Wahlgren. Wahlgren förlorade efter det en stor del av sin status som uppfostringsguru, och vistas numera mest utomlands.
-
Christina Gyllenhammar
Dotter till PG Gyllenhammar skrev "En spricka i kristallen" om trauman i överklassfamiljen.
-
Nils Claesson
Skrev i "Blåbärsmaskinen" (2009) om uppväxten med pappa Stig "Slas" Claesson, och om hur han använde familjen som konstnärligt bränsle.
-
Johanna Ekström
Dottern till författarna Per Wästberg och Margareta Ekström har skrivit om uppväxten i "Om man håller sig i solen" (2012). Hon beskriver en familjeidyll bakom vilken det lurar ett svek.