Sluta använd "tjock" som skällsord och tyck inte synd om dig själv om du är smal, tycker Sara Dahlström.
1 av 4: Sluta använd "tjock" som skällsord och tyck inte synd om dig själv om du är smal, tycker Sara Dahlström. Foto: Privat
Sara är en hejare på tyngdlyftning.
2 av 4: Sara är en hejare på tyngdlyftning.
3 av 4 Foto: Privat
Sara är chefredaktör på tidningen Hälsa & Fitness.
4 av 4: Sara är chefredaktör på tidningen Hälsa & Fitness.

Sara: 3 saker du borde tänka på om du är smal

Sluta använd "tjock" som skällsord och tyck inte synd om dig själv om du är smal.

Så skriver Sara Dahlström, 24, i ett blogginlägg som riktar sig till smala personer som vill bidra till kroppspositivism.

– Det är viktigt att inse att ens kropp inte bara är till för att behaga andra, säger hon.

För sju år sedan opererades den golfbollsstora tumören bort från Sara Dahlströms hjärna. Hon blev av med tumören, men också sin hypofysfunktion och därmed även hormonproduktionen. 

Sara gick från underviktig till överviktig på kort tid - en oundviklig del av sjukdomen och kortisonbehandlingen. Till en början plågade hon sig själv med dieter men berättar att hon nu lärt sig älska sin kropp

Får tips på hur hon ska gå ner i vikt

I dag kallar sig Sara Dahlström, som är chefredaktör på tidningen Hälsa & Fitness, för kroppspositivist. Hon kämpar dagligen med att öka andras självkänsla, främst genom sina kanaler i sociala medier.

– Många i vuxen ålder har aldrig på riktigt tänkt en positiv tanke om sin kropp. Många går bara runt och tänker på hur deras kroppar ser ut – eller inte ser ut – och inte på vad deras kroppar klarar. Det är viktigt att inse att ens kropp inte bara är till för att behaga andra, säger hon.

https://www.instagram.com/p/BZYRK2zA0hf/?taken-by=sdahlstrom

Som öppen kroppspositivist möter hon ofta hat och fördomar. 

– Jag får ofta meddelanden och kommentarer från smala som tipsar om hur jag ska gå till väga för att sluta vara tjock. De har inte ens tagit sig tiden att kolla upp vad min övervikt beror på, och att det i det här fallet beror på en kronisk sjukdom och livslång medicinering med bland annat kortison, säger Sara Dahlström.

Efter att ha gått från att ha kallats "äckligt smal" till att få höra "tjock" som ett skällsord har Sara Dahlström skrivit ett uppmärksammat blogginlägg som riktar sig till människor som är smala och vill bidra till kroppspositivism.

Nedan följer delar ur Saras lista:

1. Använd inte “tjock” som en förolämpning

"Som jag har skrivit om här så är inte tjock något skällsord. När jag skriver om att jag är tjock vill jag alltså inte att du kommer och säger att jag inte aaaalls är tjock, eftersom det bara visar att du ser det som något dåligt. På samma sätt bör du som smal sluta säga att du till exempel 'känner dig tjock'. För det första så är du tjock eller inte – det är en kroppsform och inte en känsla. För det andra så menar man i princip alltid en dålig känsla när man 'känner sig tjock', vilket bara förstärker att det är något negativt."

2. Tyck inte synd om dig själv

"Ibland hör jag smala som klagar på att deras lättklädda bilder eller filmer minsann inte ses som kroppspositivism. Jag har lite svårt att tycka synd om de här människorna."

– De kan lägga upp halvnakna bilder eller filmer och folk reagerar inte. Men när en tjock gör det sticker det ut eftersom vi inte är vana vid att se det. Det är alltså ingen fördel vi har – i stället skulle jag önska att ingen tycker att det är särskilt häftigt när jag lägger upp en lättklädd bild. Jag vill att det ska kännas precis lika naturligt som när en smal gör det, säger Sara.

3. Lämna plats

"Jag vill verkligen att alla ska vara med och sprida kroppspositivismen, men det betyder inte att alla ska leda kampen. För mig känns det naturligt att personer som är tjocka, eller på andra sätt bryter kroppsnormer, får spela en huvudroll – det är trots allt det enda stället där vi faktiskt får det."

Vill att fler ska stå upp för olika kroppar

Kroppspositivism handlar inte om en vilja att människor ska gå ner eller upp i vikt, menar Sara Dahlström.

– Jag förnekar inte heller att forskning visar att det finns vissa hälsorisker med övervikt. Men livet ska inte behöva gå ut på att ständigt vara smal. Det gjorde det för mig efter att jag blev sjuk, då jag åt minimalt med kalorier och stod på löpbandet en timme om dagen. Det gjorde mig olycklig, deprimerad och isolerad, och det kommer ingen bli hälsosammare av, säger hon.

Aktuellt just nu