1 av 3: "Den vanligaste frågan är hur – men svaret är ganska enkelt"
Sara Stille, 22, berättar om sin resa.
2 av 3: Sara Stille, 22, berättar om sin resa. Foto: Privat
För 16 månader sedan bestämde hon sig.
3 av 3: För 16 månader sedan bestämde hon sig.

Sara, 22, har gått ner 80 kilo på drygt ett år

För drygt ett år sedan orkade Sara Stille, 22, knappt knyta skorna.

Hon vägde 146 kilo och hade i stort sett gett upp kampen mot övervikten.

Men så bestämde hon sig för ett sista försök – nu har hon lyckats gå ner 80 kilo.

– Man klarar betydligt mer än vad man tror, säger hon.

Det är nyårsafton 2015 när Sara Stille ger sig själv en sista chans att gå ner i vikt. Vågen visar på 146,5 kilo. Hennes BMI ligger över 50, gränsen för fetma går vid 30. Vanliga vardagsaktiviteter som att gå upp för trapporna till lägenheten eller knyta skorna har vuxit till nästan oöverstigliga hinder.

– Jag kunde inte titta i döda vinkeln längre när jag körde bil. Det var så många små vardagliga saker som inte ska vara jobbiga när man är 21. Jag tröttnade helt enkelt på att leva på det sättet, säger hon.

Hennes första beslut var att sluta med godis och läsk. I samma veva besökte hon en läkare för att kontrollera sin hälsa. Då blev hon mer eller mindre erbjuden en gastric bypass-operation på stående fot, något som Lokaltidningen i Säter var först med att uppmärksamma.

– Men jag tyckte att jag var skyldig mig själv att försöka på egen hand, säger hon.

 

LÄS ÄVEN: Så får du kroppen att bränna fler kalorier när du sover

 

Före och efter viktnedgången. Foto: Privat

Maten blev en tröst

Hon har varit stor i nästan hela sitt vuxna liv. En trasslig barndom ledde till att hon började hetsäta i tonåren. Maten blev som en tröst, berättar hon. Dessutom hade hon aldrig fått lära sig något om kost och träning hemifrån. En normal dag kunde hon äta en pizza, ett halvt kilo godis och en påse chips. Vanlig mat förekom nästan aldrig.

Även om hon mådde dåligt av den eskalerande övervikten lyckades hon aldrig gå ner i vikt. Hon införde sockerförbud, men bröt mot reglerna efter bara några veckor.

– Jag var redan så tjock så det spelade ingen roll om jag åt mer och blev ännu större. Jag kände att jag inte kunde gå ner i vikt, jag hade provat allting. Jag kände nog lite att jag hade gett upp. Det var både självhat och självömkan, säger Sara Stille.

 

LÄS ÄVEN: Mia Parnevik om viktresan: "Jag börjar se resultat"

 

Skaffade en personlig tränare

Men den där nyårsaftonen för drygt ett år sedan markerade en brytpunkt. För första gången lyckades hon hålla löftet till sig själv. Hon slutade att äta godis och dricka läsk. Dessutom började hon träna tillsammans med en personlig tränare på ett gym. När de första kilona försvann blev hon ännu mer motiverad att fortsätta.

– Jag tror verkligen att jag kom till en punkt där jag hade fått nog. Sen är jag en väldigt envis person som inte vill ge upp. Innan jag började den här resan var jag rädd för att inte kunna få barn. Att kunna bilda familj har också varit en väldigt stark motivation, säger Sara Stille.

På 16 månader har hon lyckats bli av med 80 kilo. Foto: Privat

Har gått ner nästan 80 kilo

I dag står vågen på 68,5 kilo. En viktnedgång på nära 80 kilo på drygt ett år. Det har nästan gått för snabbt, tycker hon själv. Hon har fått hudöverskott på grund av den snabba viktminskningen och har i perioder varit orolig för att hon tränat för mycket.

– Om jag hade fått göra om det så hade det här gärna fått ta dubbelt så lång tid. Huvudet har inte riktigt hängt med. För min del är det svårt att greppa den här förändringen. Jag har svårt att se mig som smal, jag känner mig fortfarande stor, säger hon.

Äter vanlig mat

Förutom nästan dagliga träningspass har hon lärt sig hur viktigt det är att äta bra, vanlig mat. I dag äter hon mycket proteinrika livsmedel som kyckling och lax till lunch och middag. I takt med att kilona rasat har hon också lättat på det tidigare godisförbudet.

– Jag tror att det är svårt att göra en viktnedgång om man förbjuder sig från massa saker. Någon gång ska man ju återgå till ett vanligt liv och då kommer man att möta de här frestelserna, säger hon.

Även om människor har olika förutsättningar att gå ner i vikt, tror Sara Stille att alla kan nå långt på egen hand. Det handlar bara om att bestämma sig. Att ta hjälp från en personlig tränare för att komma i gång med träningen kan också vara bra, menar hon.

– Jag tycker inte att det rättvist mot sig själv att säga att man inte klarar av att gå ner i vikt. Jag var också en av personerna som sa att de hade försökt allt. Jag tror att det är en lätt ursäkt att gömma sig bakom, säger Sara Stille.

Saras bästa tips

Bestäm dig – på riktigt. Du måste verkligen vilja gå ner i vikt och vara beredd på att kämpa.

Sätt upp realistiska mål och var snäll mot dig själv. Vill du gå ner 50 kilo får du vara beredd på att det kan ta tid. Har man inte kunskapen är det väldigt svårt att göra rätt från början.

Ta hjälp av en personlig tränare för att komma i gång med träningen.

Lär dig vilken mat som är bra för dig. Sara Stille äter mycket lax, kyckling och frukt. Proteinrika livsmedel är viktigt, se till att det finns med i varje mål.

Håll ut. Resultaten kommer, även om det kan ta lite tid. Om man bestämmer sig och tror på sig själv så klarar man betydligt mer än vad man tror.

Aktuellt just nu