Sänk ditt blodsocker - bli kvitt diabetesen
Sju av tio som får hjärtinfarkt har problem med sitt blodsocker.
Och har du rubbat blodsocker löper du högre risk för nya hjärtkärlproblem efter infarkten.
- Åderförkalkningen verkar accelerera när du har mycket socker i blodet, säger Ann Fernholm, som doktorerat i molekylär bioteknik.
Varje svensk äter i snitt 42-43 kilo vitt socker om året. Dessutom får vi i oss 14 kilo "annat socker", exempelvis i form av stärkelsesirap, laktos och fruktos. Totalt blir det mer än ett kilo i veckan.
- Rädslan för fett har fått oss att äta mer snabba kolhydrater. Men med råden om lågfettskost har vi fått en fetmaepidemi som leder till ökad risk för hjärtinfarkt, säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.
LÄS OCKSÅ: 9 tidiga tecken på diabetes att ha koll på
Blodsocker - högt eller lågt?
I sin nya bok "Ett sötare blod - om hälsoeffekterna av ett sekel med socker" (Natur & Kultur) redogör Fernholm för effekterna av allt sockret vi får i oss:
Är vi stillasittande och äter för mycket socker omvandlar levern sockret till fett. De onda kolesterolpartiklarna blir då mindre och fastnar lättare i kärlväggarna, vilket ökar risken för åderförkalkning.
Sockret i blodet klistrar sig fast kemiskt på bindväven kollagen. Blodådror och hjärta blir stelare, vi åldras och blodtrycket höjs.
Även smala personer kan få farligt bukfett av sockret, där celler från immunförsvaret läcker ut molekyler som triggar i gång inflammationer i kroppen. Blodkärlens väggar attackeras och återförkalkningen accelererar.
LÄS OCKSÅ: Fem tecken på tyst hjärtinfarkt
Ökar risken för hjärtproblem
- Våra kroppar är inte gjorda för att äta så mycket socker. I slutet av 1800-talet åt vi bara en tredjedel så mycket socker, säger Ann Fernholm.
Anna Norhammar, hjärtspecialist vid Karolinska universitetssjukhuset, berättar att studier har visat att blodsockerhalter redan under dagens gräns för diabetes ökar risken för hjärtkärlproblem.
Mat som sänker och höjer ditt blodsocker
Maten du bör undvika
Källa: ”Ett sötare blod - om hälsoeffekterna av ett sekel med socker” av Ann Fernholm (Natur & Kultur).
- Vi har sett att cirka två tredjedelar av de med hjärtinfarkt har en sockerstörning som de inte känt till tidigare och om man gör en sockerbelastning hos dem som nyligen haft en hjärtinfarkt kommer man finna att ungefär 25-30 procent har diabetes och 30-35 procent har förstadier till diabetes, säger docent Anna Norhammar.
LÄS OCKSÅ: 12 tidiga tecken på hjärtsvikt att se upp för
Viktigt ändra livsstil
Men den som ändrar livsstil kan minska risken för att drabbas av diabetes och minska riskfaktorerna för att få hjärtkärlsjukdom. Äldreomsorgsadministratören Kerstin Eriksson, 61, från Katrineholm åt i många år mediciner mot den typ 2-diabetes hon fick 1998.
- Jag var lättirriterad, hade sömnproblem, var nästan alltid trött och kunde få dippar då jag nästan raglade, säger hon.
DIABETES ÖKAR RISKEN FÖR HJÄRTINFARKT
Källa: Anna Norhammar, docent i kardiologi vid enheten för kardiologi, Karolinska universitetssjukhuset.
Kerstin Erikssons mamma dog i hjärtinfarkt och hennes pappa och bror och har också haft hjärtinfarkter. Därför anmälde Kerstin sig till en helgkurs om lågkolhydratkost för två år sedan, där hon bland annat fick lära sig att utesluta socker.
- Jag var skeptisk, men märkte att genast att magen och sömnen blev bättre. Jag kunde successivt sluta med mina diabetesmediciner och efter 9,5 månader blev jag fri från alla diabetessymptom.