Foto: Cathy Yeulet

Sämre spermakvalitet av mycket mättat fett

Den man som vill öka chanserna att bli pappa kan prova med att dra ner på det mättade fettet, sådant som till exempel finns i bacon, korv, smör och bakverk och äta mer fisk och grönsaker.

I en ny dansk undersökning har fettintag och spermakvalitet studerats. 701 unga män i 20-årsåldern fick redogöra för sin kost under tre månader. Sedan delades de upp i grupper beroende på hur mycket mättat fett de konsumerat. På tre månader mognar sädescellerna i testiklarna.

Sämre kvalitet

– När vi sedan tittade på den fjärdedel som intagit mest fett fann vi att de hade en spermakvalitet som var 33 procent sämre än hos dem som intog minst fett, säger professor Tina Kold Jensen vid Rigshospitalets avdelning för växande och reproduktion, som lett undersökningen.

Att många danska mäns fertilitet är nedsatt och att dessa män dör tidigare är ingen nyhet, men det är oklart exakt vad det beror på.

I Danmark har man jämfört spermaprover från 43 000 män mellan 1965 och framåt med dödsorsaksregistret.

– Ju sämre spermakvalitet desto högre dödlighet. Och de dog inte av bestämda livsstilssjukdomar utan av detsamma som alla andra. De levde bara inte lika länge, säger Tina Kold Jensen.

Sedan tidigare vet man att mindre än var fjärde dansk man har en optimal spermakvalitet. Dessutom har en stor minoritet en så dålig spermakvalitet att det minskar möjligheten att bli far.

Resultatet överraskar

Den nya undersökningens resultat överraskade Tina Kold Jensen.

– Jag hade inte trott att fettintaget skulle betyda så mycket. Om det bara är fettet eller hela den livsstil som är förbunden med mättade fettsyror, till exempel ett stillasittande liv, vet vi ännu inte.

Den danska undersökningen är den första i sitt slag. Nästa steg blir nu, enligt Tina Kold Jensen, att utvidga studien med fler män och dessutom mer noggrant ta reda på vad var och en har ätit för att få fram vad man generellt bör dra ner på.

– Danskarna borde äta mera fisk. Jag har hört att vi äter mindre fisk än ni svenskar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!