Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Botad från min ormfobi! Efter två behandlingar vågar jag ta i 2-åriga Pytis. För säkerhets skull finns husse William Westerlund, 10, med på ett hörn.
Botad från min ormfobi! Efter två behandlingar vågar jag ta i 2-åriga Pytis. För säkerhets skull finns husse William Westerlund, 10, med på ett hörn.
Botad från min ormfobi! Efter två behandlingar vågar jag ta i 2-åriga Pytis. För säkerhets skull finns husse William Westerlund, 10, med på ett hörn.
Botad från min ormfobi! Efter två behandlingar vågar jag ta i 2-åriga Pytis. För säkerhets skull finns husse William Westerlund, 10, med på ett hörn. Foto: LENNART LENNART

"Sakta vidrör jag ormen!"

Små knackningar på min kropp och ormfobin försvann! Jag tror inte det är sant.

En ny terapi som snabbt botar bland annat fobier har nått Sverige.

Knackterapi eller tankefältsterapi.

Efter två behandlingar var jag botad!

Behnadlaren knackar på akupressurpunkter. Foto: LEIF

Otroligt för en person som levt med ormskräck sen barnsben efter otäcka händelser. En gång då jag och min familj låg och solbadade på en klippa upptäckte jag en stor huggorm på väg mot min mammas huvud.  Det skriket glömmer ingen.  Kan man arbeta bort en svår fobi som suttit i sen barnsben? – Det räcker med en, max två behandlingar med tankefältsterapi, säger Ann-Mari Brevik Adiels, legitimerad psykolog på Läkarhuset i Göteborg. Hon har rört om i de etablerade psykologkretsarna med sin korta och kontroversiella metod.  Ok, bevisa att det fungerar säger jag kaxigt.

FÖRSTA BEHANDLINGEN:

 Jag sitter i en fåtölj. Psykologen vill att jag skall berätta lite om min bakgrund. Hon ber mig även uppskatta var ormfobin ligger på en skala från ett till tio. Elva, svarar jag ynkligt. Sedan knackar hon mig i pannan och trycker på olika punkter på ena handen, bröstbenet och höftbenet. Det påminner om akupressur. Jag får veta att det kan lösa upp blockeringar i energibanorna. Låter flummigt men senare blir det intressant. Mot slutet av varje "knackningsomgång" skall jag titta åt vänster och sedan åt höger, samt nynna en sång, räkna högt till fem, och nynna igen. Märklig metod som får mig full i skratt. Detta kan väl inte fungera?  Skrattet fastnar i halsen då Ann-Marie Brevik Adiels, plockar fram två gummiormar. Skräcken är tillbaka och jag mår tjuvtjockt (hon ber om lov innan hon plockar fram dem). Efteråt är jag ohyggligt trött och – arg. Ilskan sitter i hela dagen. – Detta kan inträffa då blockeringen släpper och man berör saker som ligger lagrade i det undermedvetna, förklarar Ann-Marie Brevik Adiels. Några dagar efteråt rymmer en kobra och en annan biter sin husse. Det är mycket väsen i medierna. Jag kan till min stora förvåning titta på orminslagen i tv utan att högljutt förfasa mig eller zappa över till annan kanal. Vad har hänt, undrar maken.

ANDRA BEHANDLINGEN:

 Samma behandlingsprocedur upprepas. Med en väsentlig skillnad: Denna gång lämnar jag mottagningen efter att ha HÅLLIT I BÅDA GUMMIORMARNA! Jag tror inte mina egna ögon. Examensprovet blir att träffa en levande orm.

EXAMENSDAG

 10-årige William Westerlund är ägare till kungspytonormen Pytis, 2 år. Han kommer in i rummet med ormen kring halsen. Jag står en bit bort och tittar. Känner inget särskilt. Förbluffas över hur otroligt vacker den lilla varelsen faktiskt är. Vilket mönster! Jag som inte kunnat se en orm ens på bild skall TA på en! Ormen tittar på mig och sveper trevande med sin lilla kluvna tunga. Sen ger den sig i väg på upptäcktsfärd på husses kropp. Jag sträcker försiktigt ut handen och vidrör den varma och sträva kroppen. Jag kan känna hur musklerna arbetar för högtryck. Allt känns overkligt. Jag trodde att den skulle vara hal och kall. Jag lekte med tanken. Skulle jag våga hålla i den själv? DET hade varit att utmana ödet. Tänk om jag tappat den i golvet!

TANKEFÄLTSTERAPI – SÅ RBA VAR DET

NJUTNING

Efter första behandlingen skulle jag ge en överkorsad geting. Efter andra en trea och examensdagen en fyra.     

AHA-UPPLEVELSE

Jag, som inte kunde se en orm på bild hade inte ens vågat tänka tanken att vistas i samma rum. Fantastisk upplevelse. Jag var förbluffad över hur vacker ormen var.  

EGOFAKTOR

Rekommenderas om man lider av fobier. Även om det saknas riktig vetenskap bakom metoden så fungerar den. Det viktiga är att ta reda på varför man har en viss fobi. Orsakerna kan vara många.  

HÄLSOEFFEKT

Jag slipper hjärtklappning och illamående så fort jag ser en orm. Törs gå ut i trädgården varma vår- och sommardagar utan rädsla.  

DAGEN-EFTER-KÄNSLA

Jag var upprymd i flera dagar efter mitt möte med ormen. Kände mig stolt över att ha klarat testet.

FAKTA

Tankefältsterapi
Kan behandlas mot olika fobier.
Till exempel mot orm-, spindel-, mörker-, åsk-, flyg- och klaustrofobi och höjdskräck.
Depression, ångest, trauma, tvångstankar och psykosomatisk smärta.
Metoden är utarbetad av amerikanska psykologen Roger Callahan.
Han tillämpade akupressur, dvs stimulering av punkter i energisystemet för att bryta blockeringar samtidigt som patienten frammanar bilden av hotet i sitt sinne.

Akupressur-punkterna sitter på olika ställen på kroppen.
Bland annat vid höger ögonbryn alldeles vid näsroten, under ena ögat och under armhålan.
Flera internationella studier om metoden pågår, bland annat i Sydafrika.

Tid: 45 minuter.
Pris: 600 kronor.
Mer info: adiels@c2i.
net