Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 maj 2015 13:48

Så upptäcker och förebygger du artros

Aktiv. Kicki Lust, 57, lever ett aktivt liv och tränar för att få bukt med smärtorna. "Så länge jag kan röra mig och gympa är jag glad", säger hon.

Aktiv. Kicki Lust, 57, lever ett aktivt liv och tränar för att få bukt med smärtorna. "Så länge jag kan röra mig och gympa är jag glad", säger hon.

Foto: Anders Ylander

Värk i händer, fötter, axlar, käkar, höfter eller knän.

Vanlig ledsmärta kan vara artros.

– Vi vet att var fjärde svensk över 45 år har fått diagnosen artros. Sen finns det ett stort mörkertal, många vet inte att de har artros, säger sjukgymnasten Carina Thorstensson.

Stela och smärtande leder är i regel de första symptomen på artros. Färska studier visar att var fjärde svensk över 45 år sökt vård och fått diagnosen artros i någon av kroppens leder. Vanligast är knä, höft och fingrar. Men artros kan drabba alla leder i kroppen.

Mörkertaler är stort vid artros

Men det döljer sig ett mörkertal i befolkningen av personer som har symtom av sin artros men som inte sökt vård.

– Om man får besvär som inte ger med sig på ett par månader ska man inte vänta utan söka hjälp så snabbt som möjligt. Då kan man få hjälp och förebygga att sjukdomen blir värre, säger Carina Thorstensson, sjukgymnast och artrosforskare vid Göteborgs universitet.

Många väntar med behandling

En studie visar att var tredje person mellan 56 och 84 år som har artros inte sökt vård för sina besvär berättar Stefan Lohmander, professor i ortopedi vid Lunds universitet.

– Man tänker att det är krämpor som hör till åldern, som man får acceptera. Men det är synd, vi vill att man ska komma tidigare med sina besvär. Då kan man bromsa sjukdomen.

Sjukdomen utvecklas i det tysta under flera år. Det är oerhört vanligt att ha förstadier, broskförändringar, utan att veta om det. De behöver inte ens ge symtom.

I takt med en stadigt åldrande och alltmer överviktig befolkning förväntas folksjukdomen artros att bli allt vanligare. Förekomsten beräknas öka till var tredje person de kommande tjugo åren.

Riskfaktorer vid artros

Övervikt är en viktig riskfaktor. Om man är fet, med ett BMI över 30, ökar risken för artros med fem-tio gånger jämfört med om man är slank med ett BMI på 21. Även vid en hög normalvikt, BMI 25, ökar risken för sjukdomen.

Artros går att förebygga

Det går att förebygga artros innan man blir sjuk, poängterar experterna.

- Man kan inte göra något åt sin ålder eller sitt arv, men man har nytta av träning oavsett ålder och man kan påverka sin vikt, säger Carina Thorstensson.

 

LÄS OCKSÅ:

Artros: 14 smarta sätt att behandla smärtan