VILL HJÄLPA TILL. Marion Fondelius pappa drabbades av alzheimer. Nu är hon ordförande i Alzheimerföreningen i Östergötland.
VILL HJÄLPA TILL. Marion Fondelius pappa drabbades av alzheimer. Nu är hon ordförande i Alzheimerföreningen i Östergötland. Foto: Anna Hållams / Expressen

Så upptäcker du alzheimer tidigt

Alzheimers sjukdom drabbar ungefär 70 personer i Sverige varje dag. Det är den vanligaste typen av demens tillsammans med blodkärlsdemens, Lewy Body demens och pannlobsdemens.

Men det finns sätt att tidigt upptäcka sjukdomen.
– Problem med närminnet är det vanligaste tidiga tecknet, säger den världsledande forskaren Lars Lannfelt.

Alzheimers sjukdom är vår vanligaste demenssjukdom. Årligen drabbas omkring 25 000 personer av den dödliga sjukdomen.
Lars Lannfelt är världsberömd alzheimerforskare och professor vid Uppsala universitet och här listar han de vanligaste tecknen på sjukdomen.

5 tidiga tecken & symptom på Alzheimers sjukdom

Minnesproblem

– Det är det vanligaste tecknet på Alzheimers. Det handlar om att man inte minns vad man har gjort i närtid, till exempel kan man ha glömt att man talade med barnen i telefon några timmar tidigare.

Problem med orientering

- De visuo-spatiala problemen är också vanliga när man håller på att utveckla sjukdomen. Man får svårigheter att orientera sig i rummet. Till exempel kan man få problem med att läsa urtavlan på klockan. Det händer att patienter kommer till oss på sjukhuset och tror att de har synproblem, men det är i stället ett tidigt tecken på Alzheimers sjukdom.

Apraxi - praktiska problem

– Problem med att hantera vardagliga saker som att till exempel låsa upp en dörr eller skruva på duschkranen.

Språkproblem

– Svårigheter att uttala och förstå ord. Och det behöver inte handla om svåra sådana, utan vardagliga ord och meningar. Språkproblem, liksom de andra symptomen, drabbar olika. En del patienter har mer uttalade problem av ett slag, andra har problem av ett annat slag.

Blindhet

– Det är mycket ovanligt att det första tecknet på Alzheimers sjukdom är att man blir blind, men vi har sett fall på detta. Man blir blind och sedan utvecklas sjukdomen.

Alzheimers sjukdom – den vanligaste demenssjukdomen

 • Exakt varför man drabbas av Alzheimers sjukdom är inte helt känd. Troligen bidrar flera faktorer.
 • Ca 60 procent av alla människor med demens lider av Alzheimers sjukdom.
 • Sjukdomen har fått sitt namn efter den tyske läkaren Alois Alzheimer som först beskrev sjukdomen år 1906.
 • Vid sjukdomen drabbas hjärnans nervceller, speciellt de som finns i tinningloberna och hjässloberna. Nervcellernas utskott tillbakabildas och på så sätt bryts kontakten med andra nervceller. Senare dör nervcellerna helt och hållet.

Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se

"Beror på var skadorna finns"

– De olika problemen beror på var i hjärnan skadorna finns, säger Lars Lannfelt.
Alzheimers sjukdom ökar i takt med att medellivslängden blir högre, då drabbas allt fler. Sjukdomen, som kommer smygande under lång tid, drabbar hjärnans nervceller.
Nervcellernas utskott förtvinar och så småningom dör nervcellerna. Vanligast är att äldre personer drabbas, men symptom kan i vissa fall uppkomma redan i 40-årsåldern.
- Ålder är den starkaste riskfaktorn och sjukdomen är vanligast efter pensionen, säger Katarina Nägga, medicine doktor och överläkare vid neuropsykiatriska kliniken på Universitetssjukhuset i Malmö.
Alzheimer slår ofta hårt mot anhöriga och kallas därför inte sällan för "de anhörigas sjukdom".

"Det är många människor som skäms"

Marion Fondelius, 63, vet hur det är att leva nära inpå alzheimer, hennes pappa hade sjukdomen under sina sista år i livet.
– Tyngst minns jag att telefonsamtalen var. Man visste inte vad man skulle säga. Han kunde plötsligt säga "nej, nu måste jag lägga på för att jag ska besöka mina barn", säger hon.
Sjukdomen var främmande för Marion, men snart började hon engagera sig i Alzheimerföreningen för att lära sig mer.
– Det är många människor som skäms över sjukdomen, men det bör man inte göra, säger Marion som i dag är ordförande i föreningen i Östergötland.

"Försöker sprida glädje"

Hon är själv inte orolig för att drabbas.
– Jag vet att jag mycket väl kan få den. Men jag försöker att inte tänka så mycket på det. I dag försöker jag bara sprida så mycket glädje som möjligt, säger hon.

5 första tecknen på alzheimer

 • Minnesproblem
 • Problem med orientering
 • Apraxi - praktiska problem
 • Språkproblem
 • Blindhet

Så kan du minska riskerna att drabbas

 • Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan. Håll blodtryck och blodfetter på normala värden och håll normal vikt.
 • Var fysiskt, socialt och mentalt aktiv. Hjärnan behöver träning!
 • Dra ned på mättade fetter och se till att få i dig nyttiga omättade fetter från exempelvis fet fisk.
 • Drick kaffe om du vill - det har visat sig minska demensrisken.
 • Undvik alltför mycket stress.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande