Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 4 jun 2014 15:06

Så turboboostar du din sommarkropp

Sommaren närmar sig och många letar efter ett snabbt sätt att gå ner i vikt inför semestern. Med pulvershakes och soppor kan du tappa upp till fyra kilo på en vecka.

– Metoden är enkel att följa och ger dig tid att reflektera över hur din kost ser ut i vanliga fall, säger dietisten Sofia Antonsson.

Att kickstarta sin nya livsstil med en pulverdiet ger bra resultat, både på kort och lång sikt. Flera studier visar att en rivstart både ger snabb viktnedgång och bryter dåliga matvanor.

– Den här metoden utnyttjas för sällan, använder man pulverpreparaten på ett vettigt sätt ger de bra resultat, säger Stephan Rössner som tidigare har arbetat som överläkare på Karolinska universitetssjukhusets överviktsklinik och har granskat metoden i flera olika studier.

Kallas för VLCD

Ersätter du alla måltider med shakes och soppor kallas metoden VLCD som är en förkortning för väldigt kalorisnål diet (Very Low Calorie Diet). Det innebär att du får i dig mellan 500 och 800 kalorier per dag genom flytande föda. En mjukare variant är LCD där du byter ut en eller några måltider per dag.

Den här metoden utnyttjas för sällan, använder man pulverpreparaten på ett vettigt sätt ger de bra resultat, säger Stephan Rössner som tidigare har arbetat som överläkare på Karolinska universitetssjukhusets överviktsklinik och har granskat metoden i flera olika studier.

Foto: Foto: Erich Stering

– Fördelen med en sådan här kur är att det blir ett avbrott från vanlig mat. Många försöker äta nyttigare under dagen men står där med en godispåse varje kväll ändå. När du går på en VLCD-kur så behöver du inte ens tänka på mat, metoden är enkel att följa och ger dig tid att reflektera över hur din kost ser ut i vanliga fall, säger dietisten Sofia Antonsson.

– Det som är bra med produkterna är att de är fullvärdiga kostersättningar berikade med vitaminer och mineraler. Det kan vara säkrare än att bara dra ner radikalt på kalorierna eftersom du får i dig mer näring, tillägger hon.

 

Med en snabbkur kan du tappa flera kilon på kort tid, vilket ofta ökar motivationen till att fortsätta med en hälsosam livsstil.

– Framgång föder framgång. Det är helt okej att ta det lugnt och gå ner i vikt långsamt om man vill men många klarar inte det lika bra. Snabba resultat på vikten och det allmänna välmåendet är väldigt motiverande för många, menar Stephan Rössner.

Vilket pulver ska man välja?

– Det spelar ingen roll, de är lika bra allihop. Det är viktigt att följa instruktionerna på paketet men vilket märke man väljer är mer en smaksak beroende på vad man tycker är godast, säger han.

För att inte riskera att gå upp i vikt igen är det bra om du gör upp en plan redan innan du påbörjar snabbkuren.

– Använder man metoden rätt är detta något som fungerar. Problemet är att många går tillbaka till sina gamla vanor när de är klara med kuren och då går de upp i vikt igen, säger Sofia Antonsson.

 

Äter du VLCD på egen hand, utan tillsyn av läkare, rekommenderas du öka kaloriintaget efter tre veckor. Sofia Antonsson menar att det är en bra idé att sakta fasa in riktig mat för att bibehålla viktnedgången.

– Byt måltidsersättningen mot riktig mat, fast ta det en måltid i taget. Att fasa in maten igen kan ta allt mellan fyra och åtta veckor, känn efter under tiden och lär dig äta rätt portionsstorlekar så ökar chanserna att du håller vikten.

De första dagarna på en VLCD-kur kan du bli trött och få huvudvärk eller känna dig yr. För de allra flesta går omställningsbesvären över efter ett par dagar.

– En del blir trötta och matta men många känner att de får mer energi. De första fyra, fem dagarna kan vara tuffa. Alla beteendeförändringar ger abstinenssymptom till en början, säger Sofia Antonsson.

 

LÄS FLER TIPS NEDAN