Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 19 jun 2013 14:05

Så tappade Emma i Biggest Loser 45 kilo

Idag trivs Emma med sig själv. Hon väger 75 kilo och tränar. Annat var det tidigare...

Idag trivs Emma med sig själv. Hon väger 75 kilo och tränar. Annat var det tidigare...

1/2

Foto: Jörgen Hildebrandt

... vid invägningen till Biggest Loser stannade vågen på 120,7 kilo.

... vid invägningen till Biggest Loser stannade vågen på 120,7 kilo.

2/2

Foto: Foto: Tv4

Emma Eklund, 30, kom inte bara till final i årets "Biggest loser" i TV4, hon är också den tjej i programmet som har gått ner mest - någonsin!

Emma sökte faktiskt till tv-programmets första säsong, men då var regeln att man måste tävla tillsammans med en partner eller kompis.

– Till andra säsongen kunde jag inte söka för att jag hade precis börjat en ny tjänst på jobbet. Förra året kändes det perfekt! Jag hade tiden och viljan.

För Emma var hälsan den sista pusselbiten i hennes liv som inte hade fått det fokus som det förtjänar.

– Jag känner att jag har lyckats bra med allt annat som jag har tagit för mig i livet men vikten har jag inte haft kontroll över. Jag behövde hjälp och hade inte klarat det på egen hand.

Ingen hade sett henne smal

Emma beskriver hur hon alltid varit aktiv, men maten var det som gjorde att hon hade svårt att hålla vikten.

– Jag kan inte minnas mig själv utan övervikten, den har funnits med mig länge. Så som jag ser ut nu har ingen sett mig - inte ens jag själv!

Genom åren har Emma försökt gå ner i vikt, många gånger med hjälp av GI-dieten och andra kostupplägg.

– Jag har aldrig orkat hålla ut! Det går bra i början och man går ner i vikt. Sedan står vågen still ett par veckor och då orkar man inte mer.

– Jag har provat nästan allt utom LCHF. Det har jag inte vågat, just eftersom jag är så sockerberoende. Godiset har alltid varit mitt största problem.

Vad var det som gjorde att du till slut gick ner i vikt?

– Jag tror man når en punkt då man inser att man måste förändras. När man ställer sig framför spegeln och undrar hur fan man ser ut egentligen? Nu bestämde jag mig på riktigt att det ska vara mer än två veckor. Du kan få alla tips i världen men det är du själv som måste göra jobbet.

Storlek medium

På "Biggest loser"-slottet tävlade Emma i åtta veckor och gick ner 35,5 kilo. Sedan väntade hemmaperioden på fyra månader. I dag bär Emma storlek medium.

– Det är nästan bland det roligaste, att jag kan gå in i en butik och köpa normala kläder. Det känns helt otroligt!

Tiden på slottet beskriver hon som tuff, med långa träningspass och helt isolerad från omvärlden.

– Det var mycket värre än vad jag trodde och då hade jag ändå ställt in mig på att det skulle vara jättetufft.

Trots att Emma har tappat över 45 kilo säger hon att den stora resan främst har varit mental. Att ändra sitt sätt att se på sig själv har varit minst lika utmanande.

– Det är jättejobbigt att gå till botten med varför man behandlar sig själv som man gör. Jag har alltid varit en person som har velat vara andra till lags och där glömde jag bort mig själv.

I dag känner Emma att hon är mer social och äkta.

– Förr var jag nog lite överdrivet snäll och rolig. Jag skojade om mig själv men hade en slags mur, för inuti var jag jätteledsen. I dag känner jag mig mycket mer trygg i mig själv. Det jag strävade efter hela tiden var att känna mig som den Emma jag var på insidan, även på utsidan. Det är en enorm skillnad.

Vägde 64,1 kilo

Emmas knep för att hålla vikten är att äta regelbundet, fem måltider om dagen, och träna två pass om dagen. Varje vecka har hon en vilodag då kroppen får återhämta sig. Vid finalen vägde Emma 64,1 kilo. I dag spelar inte vikten lika stor roll som i tävlingen.

– Nu har jag tagit en paus från all stress. Jag vill hitta en balans då jag levt i ett extremt tävlingsläge under tiden i "Biggest loser". Nu är det helt annorlunda då jag går över i ett livsstilsläge som jag kommer att hålla livet ut.

Nu längtar Emmma efter att börja forma kroppen med styrketräning och självklart ägna sig åt sin passion – löpning.

– Att äta fler, små måltider gör att jag inte blir vrålhungrig.