Så snuskig är din tandborste – på riktigt
Handen på hjärtat – hur länge sen var det du bytte din tandborste egentligen?
De spretiga stråna riskerar nämligen att samla på sig både bakterier och virus.
– 90 procent av alla tandborstar innehåller bakterier som inte finns naturligt i munhålan, säger Peter Lingström, professor i cariologi vid Göteborgs universitet.
Om en människa lever i 80 år, tillbringar hon nästan 2 000 timmar av sitt liv med en tandborste i munnen. Det säger sig självt att man då och då behöver byta ut borsten.
Men faktum är att svenskar i snitt byter tandborste var sjätte månad. Alldeles för sällan, enligt Peter Lingström, professor i cariologi vid Göteborgs universitet:
– Det finns en praxis att byta den ungefär var tredje månad. Personligen tycker jag att en borste kan slitas betydligt snabbare än så. Titta på din tandborste och se hur den ser ut. På manuella tandborstar kan stråna ibland vara vinklade utåt ganska kraftigt. Då är det läge att byta, säger han.
Tandborsten blir bakteriehärd
Dessutom finns det ytterligare en anledning till att byta borste oftare. En fuktig tandborste samlar lätt på sig främmande bakterier. Tidigare studier har visat att både E. coli-bakterier och stafylokocker kan leta sig in bland stråna – i synnerhet om tandborsten förvaras nära toastolen.



Men Peter Lingström tycker att bakterieskräcken är lite obefogad:
– Det finns data som visar att 90 procent av alla tandborster innehåller bakterier som inte är orala, alltså som inte finns i munhålan. Men det finns ju inga rapporter om att det skulle utgöra någon risk eller fara, säger han.
”Känns lite överdrivet”
Att rengöra tandborsten i munskölj eller väteperoxid, som vissa sajter på nätet rekommenderar, ger han heller inte mycket för. Det räcker att skölja av tandborsten och förvara den i ett badrumsskåp när den inte används.
– Att desinficera sin tandborste känns lite överdrivet. Munhålan innehåller mängder med bakterier så varje gång du använder din tandborste blir den ju bakteriebemängd. Det är dessutom väldigt svårt för bakterier att få fäste i en oral miljö, säger han.



Alla ska ha sin egen tandborste
Däremot är det viktigt att se till att varje person i familjen har en egen tandborste – annars finns det risk för bakteriekontaminering. Folktandvården har tidigare uppmanat till att inte förvara tandborstar i en gemensam mugg av samma anledning.
Det spelar däremot ingen större roll huruvida du använder en manuell eller elektrisk variant, även om eltandborsten är lite bättre på att ta bort beläggningar.
Det viktigaste är att du kommer ihåg 2+2+2+2-reglen: Borsta tänderna 2 gånger per dag, i 2 minuter, med 2 centimeters fluortandkräm och vänta därefter i minst 2 timmar innan du äter något.