Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ont i ryggen? Fem enkla övningar kan hjälpa dig slippa smärtan.Ont i ryggen? Fem enkla övningar kan hjälpa dig slippa smärtan.Ont i ryggen? Fem enkla övningar kan hjälpa dig slippa smärtan.
Ont i ryggen? Fem enkla övningar kan hjälpa dig slippa smärtan. Foto: JUPITER IMAGES

Så slipper du värk i rygg och höfter

Varannan svensk lider av värk i rygg, nacke och axlar. 

De flesta lider helt i onödan. 

Nu kan du slippa smärtan - med enkla stretchövningar. 

- Det tar inte mer än fem minuter om dagen. Om det är snabbt och enkelt blir träningen av, säger Robin Wakeham, sjukgymnast och smärtspecialist.

Smärta i rygg, nacke och axlar är en folksjukdom. Omkring 45 procent av svenskarna är drabbade. I de flesta fall finns inget medicinskt fel, läkarna hittar inget diskbråck eller andra skador eller sjukdomar.

 Orsaken är oftast hur vi rör oss – eller snarare att vi inte rör på oss.

”Sitter för mycket”

 – Många av oss sitter stilla för mycket. Men att sitta innebär är faktiskt en högre belastning på ryggen än att stå eller gå. Att gå stimulerar ryggen, säger Birgitta Öberg, professor i sjukgymnastik vid Linköpings universitet.

 Kvinnor är extra utsatta för värk i kroppen. En av orsakerna är stress.

 – Kvinnors dubbelarbete är en faktor. Hög psykisk belastning kan leda till smärta, och långvarig smärta kan i sin tur leda till psykiska problem, säger Birgitta Öberg.

 Smärtforskningen visar att det är viktigt att behandla snabbt, annars kan smärtan bli kronisk och svårbehandlad.

Rätt träning bäst

 – Har man haft ont i mer än en vecka ska man gå till läkare. Då kan man få hjälp att lära sig rörelser som gör att smärtan går över snabbare, säger Birgitta Öberg.

 Att förebygga smärta är förstås det bästa. Och det gör man bäst med rätt träning.

 – Regelbunden motion och stretching håller ryggen frisk. Det hjälper dig också att bli av med de där extrakilona och får dig att må bra, säger Robin Wakeham, sjukgymnast och specialiserad på smärta i rygg, nacke och axlar.

Robin Wakeham, sjukgymnast.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM