Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 jan 2009 07:21

Uppdaterad 5 jan 2009 08:20

Så slipper du värk i fötterna

SNEDA TÅR. Hallux valgus, snedställd stortå, börjar bli smärtsamt när slemsäcken vid leden blir inflammerad.

SNEDA TÅR. Hallux valgus, snedställd stortå, börjar bli smärtsamt när slemsäcken vid leden blir inflammerad.

Foto: SAMUEL AHLIN

En halv miljon svenska kvinnor plågas av snedställd stortå - hallux valgus. För många blir lösningen operation. - Men det finns andra metoder. Särskilt silikonspridaren har gett fantastiska resultat, säger Irini Mouratidou-Kontorini, föreståndare för Axelsons fotvårdsskola.
Den som drabbas av hallux valgus hamnar ofta i en ond cirkel. Smärtan förvärras och det blir allt svårare att promenera i vanliga skor.
- Redan när du ser en rodnad på utsidan av stortån, då är det dags att göra något åt saken. Annars kan det sluta med operation, säger Irini Mouratidou-Kontorini.
Hon har sett kvinnor prova en mängd lösningar när tån redan börjat värka. Silikonspridaren har gett oväntat bra resultat.
- Märkligt att den inte blivit mer uppmärksammad. Vi har flera kunder som avbokat operationer. Tån blir väl inte helt återställd, men värken försvinner, säger hon.

Värk minskas med övningar

Silikonspridaren tillverkas av olika företag, kostar från ett par hundra kronor upp till femhundra kronor och kan beställas via en fotterapeut.
- Den fungerar ungefär som radergummin mellan tårna. Man ska ha silikonet från att man tar på sig strumpan på morgonen tills man går och lägger sig på kvällen, säger Irini Mouratidou- Kontorini.
Genom enkla övningar kan värken reduceras ännu mer.
Irini Mouratidou-Kontorini ser en oroande trend.
- Unga tjejer använder smala skor eller högklackat allt längre ner i åldrarna. De inser nog inte vilka problem det kan leda till senare i livet.


Tar tre månader att läka

Skådespelerskan Kim Anderzon är drabbad av hallux valgus på båda fötterna. Hon skulle ha opererat sig i december, men avbokade tiden.
- Det är tre månaders konvalecens och man kan aldrig vara säker på att en operation lyckas. Jag hade väldigt ont i somras, men i höstas gick jag i bredare skor på fritiden och nu har jag inte någon värk längre, säger hon.
Problemet för henne har uppstått för att hon gått i smala skor med höga klackar i sin ungdom.
- Jag har en stor knöl på varje fot. Men för mig är det inte genetiskt. Ingen i min släkt har problemet.
För att det inte ska bli värre igen tränar hon fötterna.
- Jag har gått hos en bra fotterapeut och gjort övningar som att sträcka på fötterna och sära på tårna med muskelkraft. Dessutom tar jag sköna fotbad nästan dagligen och smörjer in fötterna med olja, säger Kim Anderzon.