ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Så slipper du smärta i dina fötter

Publicerad 31 jan 2011 09.37
Nästan alla får problem med fötter eller fotleder någon gång i livet.

Nästan alla får problem med fötter eller fotleder någon gång i livet.

Foto: iStockphoto

Miljoner svenskar lider av fotbesvär.
Mer än var fjärde vuxen har snedställd stortå, hallux valgus, enligt den senaste studien.
Men det finns hjälp att få. Nya skonsammare operationsmetoder tar bort både smärtan och knölen för gott.
- Sök hjälp i tid om du har besvär, säger ortopeden Sylvia Resch.
Nästan alla får problem med fötter eller fotleder någon gång i livet. Ett av de allra vanligaste fotbesvären är hallux valgus, snedställd stortå.
Australiska forskare har granskat 78 olika studier av hur vanligt problemet är. Resultaten, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Foot and Ankle Research visar att i genomsnitt 23 procent av befolkningen mellan 18 och 65 år och 36 procent av dem över 65 år har hallux valgus.
- De här siffrorna kan mycket väl stämma, de kanske till och med är i underkant, säger Sylvia Resch, ortoped vid universitetssjukhuset i Lund och specialist på hallux valgus.

"Man ska gå barfota"

Bland befolkningar där människor går barfota förekommer inte hallux valgus. Med skor på kan inte fotens muskler arbeta som de ska.
- Jag tycker att man ska gå barfota så mycket man kan och vifta med tårna. Gå gärna barfota inomhus. Och barns fötter ska inte stängas in i trånga skor mer än nödvändigt, säger Sylvia Resch.
Hallux valgus är ärftligt och ökar med åldern. Dubbelt så många kvinnor som män drabbas.
Att ha en knöl på foten kan verka som ett banalt problem, men det kan ställa till med ordentliga besvär. Knölen kan göra ont när man har skor på och det kan vara svårt att hitta skor som passar.
Förr var hallux valgus-operationer en smärtsam historia. Än i dag går det rykten om hur smärtsamt ingreppet är. Det stämmer inte, menar Sylvia Resch. Operationsteknikerna har förbättrats - i
dag kan man ofta operera utan stift och skruvar. Dessutom finns det bättre smärtstillande medel.
- Ingreppet kan ofta göras med lokalbedövning, man slipper narkos och kan gå hem från sjukhuset redan samma dag, säger Sylvia Resch.
Lotta Eriksson. Foto: Henrik Hansson

"En yxa genom foten"

En av många som lidit mycket av sin hallux valgus är Lotta Eriksson, 41,i Falun.
Hon började få problem redan i tonåren.
- Eftersom jag älskar löpning var det jättejobbigt. Det gjorde otroligt ont och kändes som om man högg en yxa genom foten, säger hon.
Problemen blev värre och när det till slut gjorde så ont att Lotta inte kunde fortsätta med löpningen bestämde hon sig för operation.
- Jag har inte ont längre även om jag fortfarande har en knöl kvar på foten,säger hon.