ANVÄND SKYDD. Audiologen Eva Carlsson Hansén tipsar om ljudfällorna - och om hur man ska skydda sig.
ANVÄND SKYDD. Audiologen Eva Carlsson Hansén tipsar om ljudfällorna - och om hur man ska skydda sig. Foto: Richard Ström /Expressen

Så slipper du dålig hörsel

1,3 miljoner svenskar hör dåligt. Och det är inte bara äldre som drabbas. 

Men det finns sätt att skydda öronen från bullerskador, tinnitus och andra hörselproblem. 

- Framförallt gäller det att undvika starka ljud och störiga miljöer, säger audiologen Eva Carlsson Hansén. 

Använd hörselskydd när du spikar... Foto: Foto: Richard Ström /Expressen
...och när du slipar! Foto: Foto: Richard Ström /Expressen

- Vad sa du?

 1, 3 miljoner svenskar upplever att de har nedsatt hörsel, enligt statistik som HRF, Hörselskadades riksförbund, tagit fram.

 Hörselskador kan vara medfödda - andra orsakas av faktorer som går att påverka.

 - Alla buller är hörselskadliga, men man ska inte vistas mer än åtta timmar i bullrig miljö med en ljudnivå på 80 decibel, säger Hasan Hadzic, civilingenjör vid audiologiska kliniken i Örebro.

 Överkänsligheten för buller är genetiskt styrd. Vissa kan motstå buller väldigt bra medan andra får hörselskador lätt.

 - Men man vet inte själv hur känslig man är så att det gäller för alla att vara försiktiga med buller och starka ljud, säger Eva Carlsson Hansén vid audio­logiska kliniken i Örebro.

Mp3-spelaren - en bov

 En riktig hörselbov är mp3-spelaren, i alla fall vid höga volymer. Men ibland när det gäller tinnitus räcker det med lägre ljudfrekvenser för att drabbas.

 - Man kan få tinnitus på grund av att man är trött. Det handlar ofta om stress, utmattning och trötthet. Många lärare lider av tinnitus på grund av en störande miljö hela dagarna, säger Eva Carlsson Hansén.

"Är svårt i början"

 Louise Malteus, 30, i Helsingborg, hörselskadades för livet efter en olyckshändelse när en smällare avfyrades precis bredvid henne på nyårsafton 1999. Sedan dess lider hon av tinnitus och nedsatt hörsel. Louise bär hörapparater på bägge öronen.

 - Jag bestämde mig för att jag ska överleva det här, och göra något bra av det i stället. Jag har en positiv inställning. Det är svårt i början, men man får lära sig att ta plats även om man har svårt att hänga med i diskussioner därför att man inte hör, säger hon.

 I dag är Louise Malteus mamma­ledig med sonen Leo.

 - Jag var orolig över att jag inte skulle höra min son skrika, men det var inga problem och som tur är viftar han med benen så att jag ser när han är vaken  i vagnen.

FAKTA

Så skyddar du din hörsel:


I LURARNA
"Lyssna på rimlig nivå. Det är när man kan prata med någon på en armslängds avstånd utan att skrika halsen av sig. 80-85 decibel är en skadlig nivå."
KONSERTER
"Undvik att gå nära högtalaren. Ljudet är väldigt mycket högre om man står nära dem. Jag brukar själv se till att vara där ljudteknikern finns när jag är på konsert. De är ofta en bra bit bak."
BULLER
"Är man där förekommer högt buller ska man ska man alltid använda hörselskydd."
JAKT
"Om värnpliktiga eller jägare missar att använda hörselskyddet när de skjuter, kan det räcka med ett skott för att få en permanent hörselnedsättning."
LOKALER
"Det viktigaste när det gäller störande ljud är lokalförutsättningarna och hur man bär sig åt i lokalen. Det gäller att ha bra ljuddämpare och handlar det om t ex. en skolmatsal hjälper det med mjuka tassar på stolar."
HÅRTORKEN, DAMMSUGAREN OCH GRÄSKLIPPAREN
"Hårtorken låter ofta upp till 60 decibel - enligt standard säger man att det bör vara oskadligt men det är individuellt. Damm­sugaren kan uppgå till 70-75 decibel. Gräsklipparen däremot kan låta upp till 105 decibel och är klart hörselskadlig."
TRAFIKEN
"Det är farligt att vistas nära flygplan, nära flygplatser låter det upptill 120 decibel. Och biltutor har styrkor på över 80 decibel, så vid en kaotisk trafik­situation kan det vara farligt."
KLASSRUM
"Det finns studier som visar att vanliga klassrum har buller­nivåer mellan 50 och 70 decibel. Om flera pratar samtidigt blir det massor av ljud och höga nivåer."
DIN MEDICIN
Det finns läkemedel som, oftast tillfälligt, kan orsaka tinnitus. Exempel är antibiotika som Surlid och Tarivid, antidepressiva som Cipramil och Zoloft, cellgifter som Cisplatin och Paraplatin och läkemedel mot smärta såsom Aspirin, Ipren och Treo.

Källor: Per Muhr, med dr i teknisk audiologi och Hasan Hadzic, ingenjör vid audiologen i Jönköping samt HRF.