Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Grå starr är den vanligaste ögonsjukdomen bland äldre. Typiska symtom är att synen blir sämre och att vi behöver mer ljus för att se. Varje år görs det runt 100 000 operationer i Sverige, då den grumliga linsen i ögat byts ut mot en konstgjord lins.Grå starr är den vanligaste ögonsjukdomen bland äldre. Typiska symtom är att synen blir sämre och att vi behöver mer ljus för att se. Varje år görs det runt 100 000 operationer i Sverige, då den grumliga linsen i ögat byts ut mot en konstgjord lins.Grå starr är den vanligaste ögonsjukdomen bland äldre. Typiska symtom är att synen blir sämre och att vi behöver mer ljus för att se. Varje år görs det runt 100 000 operationer i Sverige, då den grumliga linsen i ögat byts ut mot en konstgjord lins.
Forskare har upptäckt att mer C-vitaminer förknippades med en 33 procent lägre risk att utveckla grå starr.Forskare har upptäckt att mer C-vitaminer förknippades med en 33 procent lägre risk att utveckla grå starr.Forskare har upptäckt att mer C-vitaminer förknippades med en 33 procent lägre risk att utveckla grå starr.
1 AV 2
Grå starr är den vanligaste ögonsjukdomen bland äldre. Typiska symtom är att synen blir sämre och att vi behöver mer ljus för att se. Varje år görs det runt 100 000 operationer i Sverige, då den grumliga linsen i ögat byts ut mot en konstgjord lins.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Forskare har upptäckt att mer C-vitaminer förknippades med en 33 procent lägre risk att utveckla grå starr.
Foto: Colourbox

Så skyddar du ögonen mot grå starr

En apelsin kan vara den bästa medicinen mot grå starr.

Brittisk forskning pekar nu på att ett högre intag av C-vitaminer kan minska risken för att utveckla sjukdomen.

– En sund och balanserad kost och livsstil i allmänhet bör minska risken för att behöva en starroperation, säger ögonprofessorn Chris Hammond vid Kings College i London.

C-VITAMIN

C-vitamin, eller askorbinsyra, är ett vattenlösligt vitamin.

Dagsbehovet hos en vuxen person är 75 mg. Det får man i sig i en apelsin.

C-vitamin är bra för bindvävens ämnesomsättning, det motverkar förkylningar och stärker immunförsvaret. Bland mycket annat. Brist kan orsaka infektioner, trötthet, depressioner, inflammationer i tandköttet och tandlossning.

C-vitamin underlättar även upptaget av järn som behövs för bildandet av röda blodkroppar. Rökare har svårare att ta upp C-vitamin och behöver en trippel dos av dagsbehovet jämfört en icke-rökare.

Livsmedel som är rika på C-vitamin:

Nypon, paprika, svarta vinbär, pepparrot, guava, apelsin, grönkål, broccoli, brysselkål, vitkål, spenat, med mera.

GRÅ STARR

Grå starr (katarakt ) innebär att ögats lins blir grumlig och synen försämras.

Man kan behöva mer ljus för att se.

Det är lätt att bli bländad.

Många äldre drabbas varje år. Den är mycket vanlig hos personer äldre än 65 år.

För att få rätt diagnos behöver man göra en synundersökning. I vissa fall är en operation oundviklig. Själva operationen är ett enkelt ingrepp och tar inte mycket längre tid än 20 minuter. Den gamla skadade linsen sönderdelas av en ultraljudsnål och sugs ut. Därefter sätter man in en konstgjord lins. Ögat kan skava en del direkt efter ingreppet. Efter ett par veckor bör ögat vara återställt och synen märkbart förbättrad.

Källa: 1177 Vårdguiden

Grå starr är den vanligaste ögonsjukdomen bland äldre. Typiska symtom är att synen blir sämre och att vi behöver mer ljus för att se.

Varje år görs det runt 100 000 operationer i Sverige, då den grumliga linsen i ögat byts ut mot en konstgjord lins.

I takt med en åldrande befolkning kommer antalet operationer att öka kraftigt de närmaste åren.

Nu har forskare vid Kings college i London undersökt 324 par kvinnliga tvillingar under tio års tid.

Det brittiska teamet har låtit försökspersonerna fylla i frågeformulär om kost samtidigt som man har fotograferat deras linsers opacitet, det vill säga hur mycket ljus linserna släppt igenom.

Forskarna upptäckte att de deltagare som fick i sig mer C-vitaminer förknippades med en 33 procent lägre risk att utveckla grå starr samt att deras linser var ”klarare” efter tio år än de som fick i sig färre C-vitaminer i sin dagliga kost.

Skyddar mot oxidering

Resultatet från studien har nu publicerats i tidskriften Ophthalmology.

- Resultaten från denna studie skulle kunna ha en betydande inverkan, i synnerhet för den åldrande befolkningen globalt genom att föreslå att enkla kostförändringar såsom ökat intag av frukt och grönsaker som en del av en hälsosammare kost kan bidra till att skydda dem från grå starr, säger professorn i oftalmologi, Chris Hammond i ett pressmeddelande.

En annan slutsats som man kunde dra var att miljömässiga faktorer, inklusive kosten, hade större påverkan än genetiska faktorer, som bara kunde förklara en tredjedel av grumlighet i linsen.

Det man vet är att den vätska som finns i glaskroppen, och som fyller ögat, är rik på C-vitamin som skyddar linsen mot oxidering.

Andra riskfaktorer

Tanken är att ett ökat intag av C-vitamin hejdar framfarten av grå starr genom att höja nivån av just C-vitamin i ögonvätskan.

Professor Chris Hammond nämner också att diabetes och rökning är andra riskfaktorer för grå starr. Han säger även att vi knappast kan undvika att bli äldre.

– Så en sund och balanserad kost och livsstil i allmänhet bör minska risken för att behöva en starroperation, säger han.

Studiens huvudförfattare, Kate Yonova-Doing säger:

– Människokroppen kan inte producera eget C-vitamin, så vi är beroende av vitaminerna vi får i oss i maten. Vi såg ingen märkbart minskad risk hos försökspersonerna som åt vitamintabletter. Så det tyder på att en hälsosam kost är bättre än kosttillskott.