Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 apr 2016 10:29

Så skyddar du ögonen mot grå starr

Grå starr är den vanligaste ögonsjukdomen bland äldre. Typiska symtom är att synen blir sämre och att vi behöver mer ljus för att se. Varje år görs det runt 100 000 operationer i Sverige, då den grumliga linsen i ögat byts ut mot en konstgjord lins.

Grå starr är den vanligaste ögonsjukdomen bland äldre. Typiska symtom är att synen blir sämre och att vi behöver mer ljus för att se. Varje år görs det runt 100 000 operationer i Sverige, då den grumliga linsen i ögat byts ut mot en konstgjord lins.

1/2

Foto: Colourbox

Forskare har upptäckt att mer C-vitaminer förknippades med en 33 procent lägre risk att utveckla grå starr.

Forskare har upptäckt att mer C-vitaminer förknippades med en 33 procent lägre risk att utveckla grå starr.

2/2

Foto: Colourbox

En apelsin kan vara den bästa medicinen mot grå starr.

Brittisk forskning pekar nu på att ett högre intag av C-vitaminer kan minska risken för att utveckla sjukdomen.

– En sund och balanserad kost och livsstil i allmänhet bör minska risken för att behöva en starroperation, säger ögonprofessorn Chris Hammond vid Kings College i London.

Grå starr är den vanligaste ögonsjukdomen bland äldre. Typiska symtom är att synen blir sämre och att vi behöver mer ljus för att se.

Varje år görs det runt 100 000 operationer i Sverige, då den grumliga linsen i ögat byts ut mot en konstgjord lins.

I takt med en åldrande befolkning kommer antalet operationer att öka kraftigt de närmaste åren.

Nu har forskare vid Kings college i London undersökt 324 par kvinnliga tvillingar under tio års tid.

Det brittiska teamet har låtit försökspersonerna fylla i frågeformulär om kost samtidigt som man har fotograferat deras linsers opacitet, det vill säga hur mycket ljus linserna släppt igenom.

Forskarna upptäckte att de deltagare som fick i sig mer C-vitaminer förknippades med en 33 procent lägre risk att utveckla grå starr samt att deras linser var ”klarare” efter tio år än de som fick i sig färre C-vitaminer i sin dagliga kost.

Skyddar mot oxidering

Resultatet från studien har nu publicerats i tidskriften Ophthalmology.

- Resultaten från denna studie skulle kunna ha en betydande inverkan, i synnerhet för den åldrande befolkningen globalt genom att föreslå att enkla kostförändringar såsom ökat intag av frukt och grönsaker som en del av en hälsosammare kost kan bidra till att skydda dem från grå starr, säger professorn i oftalmologi, Chris Hammond i ett pressmeddelande.

En annan slutsats som man kunde dra var att miljömässiga faktorer, inklusive kosten, hade större påverkan än genetiska faktorer, som bara kunde förklara en tredjedel av grumlighet i linsen.

Det man vet är att den vätska som finns i glaskroppen, och som fyller ögat, är rik på C-vitamin som skyddar linsen mot oxidering.

Andra riskfaktorer

Tanken är att ett ökat intag av C-vitamin hejdar framfarten av grå starr genom att höja nivån av just C-vitamin i ögonvätskan.

Professor Chris Hammond nämner också att diabetes och rökning är andra riskfaktorer för grå starr. Han säger även att vi knappast kan undvika att bli äldre.

– Så en sund och balanserad kost och livsstil i allmänhet bör minska risken för att behöva en starroperation, säger han.

Studiens huvudförfattare, Kate Yonova-Doing säger:

– Människokroppen kan inte producera eget C-vitamin, så vi är beroende av vitaminerna vi får i oss i maten. Vi såg ingen märkbart minskad risk hos försökspersonerna som åt vitamintabletter. Så det tyder på att en hälsosam kost är bättre än kosttillskott.