Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 9 feb 2013 12:00

Så skyddar du dina ögon i stark vintersol

Foto: Brand X Pictures

Ögonen är komplexa och känsliga, därför kan du behöva skydda dem lite extra.

Ta hand om dina ögon och undvik vanliga skador och sjukdomar.

Det finns mycket som kan påverka eller skada ögonen, till exempel solljus. Starkt solljus som reflekteras av snö eller vatten kan leda till snöblindhet. Ögonen blir kraftigt irriterade av UV- strålningen, småsår bildas på hornhinnan.

Gula fläcken

– Använd solglasögon som skyddar mot UV-ljus när du är ute i solen. Se till att de är CE-märkta eller polariserande, säger optikern Git Grönvall.

Snöblindhet läker av sig självt, men solljus kan göra värre skada. En risk är att gula fläcken i näthinnan skadas. Risken för grå starr ökar också.

"Blinka lite extra"

Att sitta hela dagar framför datorn är inget som skadar ögat, men det kan trötta ut ögonen eftersom de ansträngs mer när du fokuserar på något nära dig. Dessutom kan ögonen bli torra, det gör att du lättare får skador på hornhinnan.

– På kontor är det ofta en torr miljö. Blinka lite extra för att undvika torra ögon. Och lyft blicken och titta på något längre bort ibland, då slappnar ögonen av.

Får du ofta ont i huvudet eller kisar när du ska se på långt håll kan du vara närsynt. Om du är äldre än 40 år och börjar läsa tidningen med armarna utsträckta kan du ha drabbas av ålderssynthet. I vilket fall som behöver du i så fall göra en synundersökning.

Irriterade ögon kan du få av bland annat rök, simbassängsklor eller smink. Undvik detta om du är känslig. Har du linser ska du vara noga med rengöringen. Om ögonen känns irriterade är det bättre att använda glasögon några dagar.

Kan vara ögonsjukdomar

Det finns också vissa besvär som du kan vara extra uppmärksam på. De kan vara tecken på olika ögonsjukdomar.

– Ser du blixtar, tappar vissa fält i synen eller ser saker snett eller krokigt, har en irritation, rinnande ögon eller smärta som inte går över ska du absolut söka hjälp så snart som möjligt.