Foto: Brand X Pictures

Så skyddar du dina ögon i stark vintersol

Ögonen är komplexa och känsliga, därför kan du behöva skydda dem lite extra.

Ta hand om dina ögon och undvik vanliga skador och sjukdomar.

Här är våra vanligaste ögonproblem

1. Ålderssynthet

I 40-årsåldern börjar ögats lins att stelna, du får svårare att växla mellan att se skarpt på olika avstånd. Det blir allt svårare att se bra på nära håll. Till exempel när du ska läsa, då räcker inte armarna till. Är du närsynt kan det kompenseras så att du får ta av dig glasögonen när du ska läsa.

Foto: Jörgen Hildebrandt2. Närsynthet

Vanligaste synfelet förutom åldersynthet, cirka 33 procent av befolkningen är närsynta. Du ser bra på nära håll, men sämre på långt håll. Uppkommer vanligtvis redan i barndomen eller tonåren och avstannar i 20–25 års ålder, då en viss stabilisering sker.

3. Översynthet ( långsynthet)

Ser bättre på långt avstånd än på nära håll. Nästan alla föds med översynthet som med åren blir svagare. Yngre människor klarar ofta själva att kompensera lätt översynthet, men om barn med kraftig översynthet inte får glasögon kan det påverka ögonen negativt.

4. Astigmatism

Kan påverka synen så att du ser suddigt både på långt och nära håll. De flesta har astigmatism i kombination med när- eller översynthet.

5. Grå starr (katarakt)

Ögats lins blir grumlig och synen påverkas. Den vanligaste typen av grå starr drabbar äldre. Kvinnor i 70-årsåldern är den största patientgruppen. Diabetes, rökning, vitaminbrist eller undernäring kan göra att yngre personer drabbas.

6. Glaukom (grön starr)

Drabbar ofta personer som är äldre än 50 år. Beror på att kammarvätskan i ögat inte kan regleras. Det skapar för högt tryck i ögat och kan skada synnerven.

7. Makuladegeneration

Är mycket vanligt hos personer över 65 år. Innebär att en del av de ljuskänsliga cellerna i gula fläcken slutar att fungera. Det försämrar förmågan att uppfatta detaljer.

8. Glaskroppsavlossning

Glaskroppen krymper och lossnar från sina fästen. Ett naturligt och ganska vanligt tillstånd, särskilt i medelåldern. Det kan också inträffa tidigare, om du är närsynt.

9. Vagel

En talgkörtel på ögonlockskanten blir inflammerad och en böld bildas. Vageln brukar vara som mest inflammerad i en till två dagar, sedan avtar inflammationen.

10. Ögoninflammation

Ögonvitan blir röd och ögat tåras. På morgonen kan ögonen vara ihopklistrade och kännas grusiga. Kan bero på virus, bakterie, skräp i ögat, allergi, starkt solljus eller vind som irriterat bindhinnan.

Källor: vardguiden.se, medocular.se, synsam.se, 1177.se.

Det finns mycket som kan påverka eller skada ögonen, till exempel solljus. Starkt solljus som reflekteras av snö eller vatten kan leda till snöblindhet. Ögonen blir kraftigt irriterade av UV- strålningen, småsår bildas på hornhinnan.

Gula fläcken

– Använd solglasögon som skyddar mot UV-ljus när du är ute i solen. Se till att de är CE-märkta eller polariserande, säger optikern Git Grönvall.

Snöblindhet läker av sig självt, men solljus kan göra värre skada. En risk är att gula fläcken i näthinnan skadas. Risken för grå starr ökar också.

"Blinka lite extra"

Att sitta hela dagar framför datorn är inget som skadar ögat, men det kan trötta ut ögonen eftersom de ansträngs mer när du fokuserar på något nära dig. Dessutom kan ögonen bli torra, det gör att du lättare får skador på hornhinnan.

– På kontor är det ofta en torr miljö. Blinka lite extra för att undvika torra ögon. Och lyft blicken och titta på något längre bort ibland, då slappnar ögonen av.

Får du ofta ont i huvudet eller kisar när du ska se på långt håll kan du vara närsynt. Om du är äldre än 40 år och börjar läsa tidningen med armarna utsträckta kan du ha drabbas av ålderssynthet. I vilket fall som behöver du i så fall göra en synundersökning.

Irriterade ögon kan du få av bland annat rök, simbassängsklor eller smink. Undvik detta om du är känslig. Har du linser ska du vara noga med rengöringen. Om ögonen känns irriterade är det bättre att använda glasögon några dagar.

Kan vara ögonsjukdomar

Det finns också vissa besvär som du kan vara extra uppmärksam på. De kan vara tecken på olika ögonsjukdomar.

– Ser du blixtar, tappar vissa fält i synen eller ser saker snett eller krokigt, har en irritation, rinnande ögon eller smärta som inte går över ska du absolut söka hjälp så snart som möjligt.