Så skyddar du dig från pigmentfläckar

<p>Allt fler svenskar drabbas av pigmentfläckar</p>

Foto: Colourbox

1 av 2: <p>Allt fler svenskar drabbas av pigmentfläckar</p>

Är du orolig över dina solfläckar? I den här artikeln ger hudläkaren dig goda råd.

Foto: Image Source

2 av 2: Är du orolig över dina solfläckar? I den här artikeln ger hudläkaren dig goda råd.

Pigmentfläckar eller solfläckar drabbar allt fler svenskar som är oförsiktiga i solen.

Lyckligtvis går det att skydda sig och få bort fläckarna.

Hudläkaren Margareta Frohm Nilsson ger dig bästa tipsen för en vacker och jämn hy.

– För att undvika solfläckar som man har fått av solen gäller det att vara försiktig med solandet långsiktigt, säger hon.

Andra har också läst

Solbad är en seglivad trend. Inte nog med att vi svenskar drar nytta av varenda solglimt under sommaren. Dessutom åker vi gärna på solsemester under vinterhalvåret, går på solarium och roar oss med utomhusaktiviteter som golf och segling på fritiden.

Läkarlarm om farliga solstrålar verkar inte bita, men våra solvanor märks på hudmottagningarna.

– Vi ser fler solskador i dag än för tjugo år sedan. Särskilt hos dem med ljus hud som inte har så lätt för att bli bruna. Delvis kan det bero på en ökad medvetenhet som gör att fler vill undersöka sina pigmentfläckar. Men vi ser också ett förändrat solbeteende, säger Margareta Frohm Nilsson, överläkare på hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.

LÄS OCKSÅ: Så lindrar du dina soleksem

Pigmentfläckar i ansiktet - melasma

Pigmentförändringar uppstår också i samband med hormonella förändringar, exempelvis efter en graviditet. Melasma är en typ av hyperpigmentering som leder till missfärgade hudfläckar, ofta i ansiktet. Men även exponering för farliga uv-strålar kan orsaka och förvärra tillståndet. Sol kan göra fläckarna tydligare. Det går även att ha ett genetiskt anlag för melasma och då är det extra viktigt att skydda sig i solen.

LÄS OCKSÅ: Hudcancer - fläckarna du bör kolla upp extra

Undvik solen mitt på dagen

Men man behöver inte stänga in sig soliga dagar, så länge man solar ­förnuftigt, poängterar Margareta Frohm Nilsson.

– Viktigast är att undvika den ­ starkaste solen mitt på dagen, och skydda sig med hjälp av solkräm, solhatt och kläder. Gör vi det kommer vi att se resultatet i form av mindre hudcancer, pigmentfläckar och rynkor, säger Margareta Frohm Nilsson.

Solandet gör att många får pigmentfläckar. De flesta är ofarliga men kan vara kosmetiskt störande. En del av dem kan utvecklas till cancer.

– För att undvika solfläckar som man har fått av solen gäller det att vara försiktig med solandet långsiktigt. Från barnsben, och genom hela livet, säger Margareta Frohm Nilsson.

LÄS OCKSÅ: 5 gyllene regler att bli brun utan att bli bränd

Behandling av pigmentfläckar

1. Laser
I vissa fall går det att behandla pigmentfläckar med laser. Det finns en rad olika typer av ljus- och laserbehandlingar som angriper pigmentet på olika sätt. I dag sker det ofta på skönhetssalonger.
2. Kemisk peeling
Triklorättiksyra används ibland i kemisk peeling, så kallad TCA-peeling, som hjälper till att släta ut hudens yta. Behandlingen, som utförs av läkare, stimulerar kollagentillväxt och reducerar fina linjer. Efter en TCA-peeling kan den läkta huden fortsätta att producera pigment, och behandlingen bleker inte huden.
3. Blekande krämer
Kan ibland ge en liten förbättring. Det finns kosmetiska krämer med blekande effekt som man kan köpa i butik. Dessa innehåller exempelvis kojicsyra, A-vitaminsyra eller C-vitaminsyra. Men det är en mer marginell effekt och kan inte ersätta laser eller kemisk peeling. Man kan få en kräm utskriven på recept som innehåller hydrokinon, vilket kan ge en temporär förbättring. Hydrokinon är förbjudet i kosmetiska krämer.
4. Frysbehandling
Kan användas för att behandla solskadad hud, vårtor och vissa typer av hudcancer. Behandlingen, som utförs av läkare, går ut på att man fryser hudområdet genom att spreja det med flytande kväve. Ofta krävs upprepade behandlingar.
5. AHA-syror
Alfahydroxysyror (fruktsyror) är naturliga syror som finns i frukter och grönsaker. Dessa syror, i olika styrka, används för att behandla mildare pigmenteringar eller melasma. Görs ofta på skönhetssalong, men hos läkare om syrorna är starkare. I regel behövs upprepade behandlingar.

LÄS OCKSÅ: Därför har vissa av oss fräknar (och andra inte)

Hudläkaren svarar på fyra vanliga frågor

Här svarar Margareta Frohm Nilsson på fyra vanliga frågor:
Kan jag sola om jag använder solskyddskräm?

– Man ska inte tro att krämen är något frikort för obegränsad solning. Men om man smörjer in sig i kombination med förnuftigt solande minskar risken för solskador. Man ska minst använda solskyddsfaktor 15, och gärna 30. Och tänk på att inte använda för lite kräm. Det ska vara ungefär en handfull.
Kan man ta bort en pigmentfläck?
– Ja, men var noga med att undersöka fläckarna först. De bör skickas till analys så att man vet vad det är man behandlar. Om du använder laser, kemisk peeling eller krämer utan att få en diagnos kan du råka ut för att du kommer tillbaka med långt utvecklad melanom.
När ska jag uppsöka en läkare?
– Var uppmärksam på fläckar som förändras. Uppsök läkare när du har en fläck som inte ser ut som de andra. Det kan vara en gammal fläck som har ändrat utseende: titta på tillväxt, färg och form. Eller en ny fläck som skiljer sig från hur de andra ser ut.
Bör man vara snabb med att behandla pigmentfläckar?
– Ja, det är exempelvis svårare att behandla melasma som man har haft i flera år. Då sätter den sig djupare och kan bli lite mörkare. Men det är viktigt att förstå att melasma ofta kommer tillbaka. Många blir besvikna när de har lagt ner pengar på kemisk peeling och laser. Det absolut viktigaste är att skydda sig med kläder, hatt och solskyddskräm.

Pigmentfläckar och pigmentförändringar

Pigmentfläckar kan vara medfödda, men de kan också uppkomma av för mycket solexponering.

När solen stimulerar pigmentcellerna i huden att producera mer pigment blir man vanligtvis brunbränd. Men för mycket solande genom åren kan leda till att det bildas pigmentfläckar.

Sol i kombination med vissa läkemedel, eller hormonella förändringar, kan också orsaka fläckar. Exempel på läkemedel som ökar ljuskänsligheten är vissa typer av psykofarmaka, antibiotika (tetracyklin-preparat, till exempel) och antiinflammatorisk Ketoprofen-gel som används mot muskelsmärta.

att behandla

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här