Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 aug 2012 12:36

Uppdaterad 19 jun 2018 15:00

Så skiljer du på farliga och ofarliga fläckar

<strong>Graviditetsmask/melasma. </strong>Orsakas av sol och hormoner. Graviditet och p-piller påverkar uppkomsten av dem.

Graviditetsmask/melasma. Orsakas av sol och hormoner. Graviditet och p-piller påverkar uppkomsten av dem.

1/4

<strong>Ytlig solskada/aktinisk keraktos. </strong>Kan övergå i hudcancer. Uppsök vård om du misstänker att du har den här typen av solskada.

Ytlig solskada/aktinisk keraktos. Kan övergå i hudcancer. Uppsök vård om du misstänker att du har den här typen av solskada.

2/4

<strong>Födelsemärken/nevi. </strong>Dyker upp under de första levnadsåren. De flesta är ofarliga, men enstaka kan utvecklas till hudcancer.

Födelsemärken/nevi. Dyker upp under de första levnadsåren. De flesta är ofarliga, men enstaka kan utvecklas till hudcancer.

3/4

<strong>Mjällvårta/seborroisk keratos. </strong>En hudförändring som är väldigt vanlig och ofarlig. Kan skrapas bort med lokalbedövning.

Mjällvårta/seborroisk keratos. En hudförändring som är väldigt vanlig och ofarlig. Kan skrapas bort med lokalbedövning.

4/4

Förändringar i huden behöver inte vara något farligt.

Så skiljar du mellan ofarliga pigmentfläckar och fläckar du bör ta på allvar.

Lär dig skilja på dina pigmentfläckar. I bildspecialen ovan ser du exempel på hur olika fläckar ser ut.

Graviditetsmask/Melasma
 

Vad: Drabbar ofta yngre till medelålders kvinnor. Orsakas av sol men också hormoner som stimulerar ­pigmentproduktionen kan spela stor roll. Graviditet och p-piller påverkar, till exempel.
Utseende: Ger ett lite smutsigt intryck, och brukar sitta i pannan, på kindbenen eller runt munnen. Melasma är ett estetiskt problem som många lider av. Bleknar under vintern och bli mer synligt under ­sommarhalvåret.
Behandling: Första, andra och tredje rådet är solskyddskräm med hög faktor. Men man kan lätt få melasma ändå, om man har en benägenhet för det. En ­kombination av kemisk ­peeling och laserbehandlingar kan förbättra huden. Det finns också krämer som har en milt blekande effekt.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig från pigmentfläckar

Mjällvårta/Seborroisk keratos

Vad: Torr och skrovlig hudförändring som kommer med åren. Väldigt vanligt, men man vet inte vad det beror på. En del har en, andra har flera stycken på kroppen. De är vanligare efter 40 och ökar sedan med åldern. Kan sitta var som helst men ofta på bål, axlar, ansikte och rygg.
Utseende: Har ett väldigt ­varierat utseende. Den kan vara ljus, mörk, grå eller brun eller se ut som en skrovlig ­vårta. Det kan ibland vara svårt att skilja seborroisk keratos från hudcancern melanom. Ibland lossnar de lätt.
Behandling: De är ofarliga men behandlas av estetiska skäl. De brukar vara lätt att skrapa bort dem med lokalbedövning eller att frysa bort dem.

LÄS OCKSÅ: Så lindrar du dina soleksem

 

Ytlig solskada/Aktinisk keraktos

Vad: En kronisk solskada man får efter för mycket solande. ­Aktinisk keratos kan övergå i hudcancer hos äldre ­personer. För att utesluta den risken är det därför viktigt att behandla hudförändringen.
Utseende: Ytliga cellförändringar som är lite rosaaktiga med sträv fjällning. Uppträder på hud som har exponerats för mycket sol, som ansikte, händer och armar.
Behandling: Receptbelagda krämer samt frys- eller ljusbehandlingar (PDT). Behandling av aktinisk keraktos får man hjälp med genom sjukvården, till skillnad från melasma och andra fläckar orsakade av solen där det handlar om en estetisk behandling. De estetiska behandlingarna sker under privat vård och kostnaden varierar mycket.

LÄS OCKSÅ: Hudcancer - fläckarna du bör kolla upp extra

Födelsemärken/Nevi

Vad: Ansamling av pigmentceller. Börjar dyka upp redan under de första levnadsåren, och sedan får man fler fram till 30-årsåldern. Nästan alla är ofarliga, men enstaka kan utvecklas till hudcancer (malignt melanom).
Utseende: Ett födelsemärke är en mörk fläck på huden, en pigmentansamling. De kan ha många olika utseenden och skiljer sig till storlek, form och färg. Födelsemärken kan man få överallt på kroppen.
Behandling: Misstänkt farliga fläckar ska skäras bort och inte laserbehandlas. Viktigt att förändringen som skurits bort skickas på analys för att se vad det är.

LÄS OCKSÅ: 5 gyllene regler att bli brun utan att bli bränd

Relaterat