Så promenerade Veronica bort 34 kilo<br />

Tidigare kunde Veronica Svensson skämmas för att vara med på bild. Nu tycker hon att det är kul att visa vilken skillnad promenaderna har gjort.

Foto: Tomas Leprince, Privat.

Tidigare kunde Veronica Svensson skämmas för att vara med på bild. Nu tycker hon att det är kul att visa vilken skillnad promenaderna har gjort.

För drygt två och ett halvt år sedan vägde 40-åriga Veronica Svensson 90 kilo. Med promenader och kostförändringar har hon gått ner hela 34 kilo i vikt och fått en ny självbild.

Andra har också läst

– Promenaderna har betytt mycket både för min kropp och själ, säger hon.

Veronica Svensson, 40, började lägga på sig extra kilon under sina fyra graviditeter. Den yngste sonen föddes dessutom för tidigt, det gjorde att Veronica hade fullt upp med barnen och lite tid att tänka på sig själv. Stressen gjorde att hon mådde dåligt och började tröstäta.

– När jag vägde mig i slutet av 2009 så stannade vågen på 90 kilo. Och jag är bara 160 centimeter lång. Jag såg bara hjärt-kärlsjukdomar framför mig och insåg att jag måste ta tag i det här, säger Veronica.

Höll sig till en portion

Den 1 januari 2010 satte hon i gång. Hon började med att utesluta allt godis och socker. Det hjälpte litegrann men för att få en kickstart testade Veronica Nutrilett i en månad. Det gav mer minus på vågen och gjorde Veronica motiverad till att fortsätta. Efter kuren var hon noga med att inte äta för mycket. Hon började hon lägga upp maten på assietter och åt alltid bara en portion. Det blev också mer frukt och grönt.

– När det blev lite varmare började jag promenera. Från början orkade jag inte så mycket, men jag gick tre kilometer i en bra takt. Efterhand ökade jag på längden på rundorna tills jag gick en hel mil.

Lugnande att gå

Minst tre gånger i veckan promenerade Veronica, och gärna oftare om hon hade tid och ork. För henne är promenader perfekt eftersom hon inte gillar annan typ av motion. Hon uppskattar också att promenaderna har en lugnande effekt, om hon är arg eller irriterad när hon går ut så lättar det under promenaden.

– Jag blir avslappnad av att promenera. Går jag i rask takt i en timme så blir jag så klart lite svettig, så jag har speciella kläder och gympaskor på mig. När jag sätter på mig det så känner jag också att nu är det dags att motionera.

Målet när Veronica började var att gå ner till 64 kilo, gränsen för normalvikt för någon som är 160 centimeter lång. Redan i juni samma år nådde hon det målet. Under hela tiden satte hon upp små delmål och unnade sig något när hon nådde dem, till exempel nya kläder eller ett frisörbesök.

En helt ny människa

11 månader efter starten vägde Veronica 56 kilo, en vikt som hon hållit sig kring sedan dess. Hon promenerar fortfarande cirka tre gånger i veckan, det gör både att hon håller vikten och minskar ångesten som hon kan drabbas av.

– Många som känner mig säger att jag är en helt annan människa i dag. Som fet kunde jag tänka att folk såg ner på mig, jag hade nästan lite social fobi. Jag har fått en annan självbild nu och har lättare att ta in andra människor när jag inte tänker på hur de uppfattar mig. Nu trivs jag med hur jag ser ut.

Veronicas tips

1. Sätt upp ett slutmål men också delmål. Belöna dig själv när du når ett delmål.

2. Hitta promenadrundor som passar dig. Att gå i skog kan vara lugnande men stadsmiljö kan också funka.

3. Ha gärna någon typ av träningskläder på dig så du kan gå i rask takt och svettas lite.

4. Dra ner på eller sluta helt äta socker och godis. Ha tålamod, jag hade sug efter socker i flera månader efter jag hade slutat.

5. Tänk över ditt kostintag. Du måste göra av med mer energi än vad du äter för att gå ner i vikt. Jag äter på assiett i stället för mattallrik och jag tar bara en portion. Drick gärna vatten innan måltiderna, då fylls magen upp.

6. Börja med en kort promenadrunda och förläng den när du känner att du kan gå längre. Du kan också öka takten när du orkar mer.

Fakta

Namn: Veronica Svensson.

Ålder: 40.

Gör: Undersköterska, just nu sjukskriven.

Bor: Malmö.

Familj: Man och fyra barn som är 19, 18, 14 och 9 år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer